Foto: BoBo
Foto: BoBo

Obvezno samotestiranje na novi koronavirus bodo v šolah začeli izvajati v sredo. Starši ali skrbniki bodo za učence podali predhodno pisno soglasje oziroma nesoglasje k izvajanju samotestiranja. Učencem pripada 15 hitrih testov za samotestiranje na mesec, ki jih prevzamejo v lekarni.

Veliko jeznih odraslih je na kupu, med katerimi se lomijo kopja. In ni prav, da se lomijo na hrbtih otrok. Starši, če lahko kot strokovnjak, ki se s psihologijo ukvarjam 30 let, povem: otrok ne bo doživljal travme, če si bo dal za trenutek dol masko z obraza in s palčko podrezal po sluznici ter opravil test. To ni nima nobene povezave s travmo. Če se ne strinjamo s tem, kar počnejo vlada, opozicija, strokovna skupina, gremo protestirat, gremo mi na mraz, se mi izpostavimo z našim mnenjem in dovolimo, da se otroci šolajo v šoli.

Psiholog Aleksander Zadel v Odmevih

Ministrstvo za izobraževanje je pred začetkom obveznega samotestiranja učencev v šolah zvečer ravnateljem poslalo dodatna pojasnila. Samotestiranje je predvideno praviloma ob ponedeljkih, sredah in petkih. Organizacija samotestiranja glede časa in kraja pa je v pristojnosti šole, ki "naj izvedbo prilagodijo na način, ki bo zanje najbolj optimalen". Kot pa svetuje ministrstvo, bi bilo najbolje izvesti samotestiranje pred začetkom pouka oz. ob začetku pouka z namenom čim večje omejitve stikov s potencialno okuženimi učenci.

Odlok pri samotestiranju otrok v šoli ne predvideva sodelovanja staršev, in sicer ne glede na starost učencev. Kot pa v dodatnih pojasnilih navajajo na ministrstvu, lahko šola izjemoma dovoli sodelovanje staršev pri izvajanju samotestiranja učencev prvega vzgojno-izobraževalnega obdobja.

Šole zaradi samotestiranja ne vzpostavljajo nove evidence z osebnimi podatki učencev, ki se samotestirajo. Zaradi morebitnega inšpekcijskega nadzora pa mora šola zagotoviti podatek o številu samotestiranih na določen dan in izkazati, na kakšen način šola sicer preverja izpolnjevanje pogoja PCT. Inšpektorat za šolstvo in šport namreč vse zavode seznanja, da bo na dnevni ravni izvajal redne nadzore v povezavi z izvajanjem ukrepov za preprečevanje širjenja covida-19.

Učencem brez soglasja bodo šole zagotovile varno okolje in starše pozvale, naj pridejo ponje

Ministrstvo je pojasnilo tudi, kako naj šole ravnajo v primerih, če bodo v šolo prišli otroci brez soglasja njihovih staršev za samotestiranje. Po navedbah ministrstva šola tudi tem učencem "zagotovi varno okolje, ki poleg preprečevanja okužbe preprečuje tudi povečanje stiske in stresa učencev", starše pa pozove, da nemudoma pridejo po svoje otroke. Šola o tem obvesti tudi center za socialno delo. Odgovornost staršev pa je, da organizirajo odhod otroka domov, so zapisali. Če pa učenec pozabi prinesti podpisano soglasje staršev, lahko ti podajo tudi ustno soglasje, učenec pa naslednji dan prinese pisno soglasje.

Sicer pa šola starše, ki izrazijo nesoglasje, obvesti, da se njihov otrok do preklica izobražuje na daljavo, ker zanj velja prepoved zbiranja v prostorih šole. Če bo na šoli ugotovljeno, da je zaradi množičnega nestrinjanja z ukrepom obveznega samotestiranja nemogoče organizirati izvedbo pouka v prostorih šole, ravnatelj predlaga prehod na model BC2, torej na izobraževanje celotne šole na daljavo.

Starši bodo izjemoma lahko sodelovali pri samotestiranju najmlajših

Pediater: Samotestiranje je neboleče in ne pušča nobenih posledic

V sekciji za primarno pediatrijo so pred začetkom obveznega samotestiranja pripravili filmček, v katerem se 7-letni deček sam testira s hitrim testom na novi koronavirus:

Pediater Denis Baš je na vladni novinarski konferenci poudaril, da je velika vloga staršev, kako ukrepe predstavijo otrokom: "Pediatri podpiramo varno šolsko okolje za vse otroke, ti ukrepi so namenjeni temu. Zato poziv vsem, naj dajo svojim otrokom pozitiven zgled, da zmorejo vse to." Svoje nestrinjanje naj starši podajo na drugačen način, ne prek otrok.

"Samotestiranje je neboleče in ne pušča nobenih posledic. Tako samotestiranje je koristno, saj se odkrije tudi nesimptomatske covidno pozitivne posameznike, ki bi lahko širili virus," je poudaril in dodal, da izkušnje iz ambulant kažejo, da se otroci postopka izvajanja tega testa zelo hitro naučijo. "Dobro je, da se to izvaja v šolskem okolju, kjer je več otrok in odrasla oseba, saj se tako krepi kolektivni duh," je prepričan.

V interesu vseh staršev bi moralo biti, da otroci hodijo v šolo. Neki upor na plečih otrok je tudi dolgoročno kontraproduktiven, zato poziv staršem, naj svoje nestrinjanje podajo na kakšen drug način, ne pa z izključevanjem otroka iz procesa šolanja.

Pediater Denis Baš

Po njegovih besedah so v drugem ali tretjem valu zmotno mislili, da otroci pod 10. letom starosti niso tako pomembni prenašalci novega koronavirusa. Vse zdajšnje raziskave iz tujine in podatki iz naše prakse pa so po Baševih besedah pokazali, da ko je toliko okužb v družbi, kot jih imamo zdaj, otroci postanejo pomemben dejavnik prenosa.

Ob tem ne smemo pozabiti, da so v šolah tudi otroci, ki imajo zdravstvene težave in bi jim bolezen lahko povzročila velike težave. "Otroci imajo doma tudi družinske člane, ki so lahko tudi zdravstveno zelo ogroženi in zaradi okužb lahko resno zbolijo." Zato je pozval vse odrasle, naj s cepljenjem omogočijo otrokom, da ne bodo imeli še dodatnih stisk. "Predstavljajte si stisko otroka, ko mora njegov starš v bolnišnico, celo na intenzivno nego," je dodal.

Pri otrocih se lahko od dva do štiri tedne po prebolelem covidu-19 pojavi zaplet imunske narave, kjer je prizadeta predvsem srčna mišica. Takih otrok je bilo v Sloveniji okoli 40, je opozoril pediater Baš.

Zakaj ministrstvo vztraja pri obveznem samotestiranju v šolah pri učencih, mlajših od 11 let?

"Imamo dve možnosti: ali čim prej polovimo vse stike in prekinemo verigo okužb in na ta način začnemo bolje obvladovati epidemijo ali pa družbo zapremo. Zapremo šole in gospodarstvo. Številke v teh dneh so jasne, med okuženimi imamo dva vrhova. Prvi je med 5. in 15. letom, drugi je med 24. in 45. letom. Gre za vzročno zvezo, saj je največ prenosov v družinah – med otroki, ki hodijo v šole, in starši virus nezadržno kroži. To je treba ustaviti in prekiniti v obsegu, da bomo zmogli situacijo obravnavati v zdravstvu," je pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar.

Samotestiranje v šolah – pozivi, nejasnosti in stiske

Kustec: Zaupajte stroki, da bodo otroci lahko obiskovali pouk v šolah

"Naša naloga v šolskem prostoru ta trenutek je, da naredimo vse, kar lahko, da bodo naši otroci in njihovi učitelji kljub vsemu lahko čim običajneje živeli dalje," je pred začetkom samotestiranja vseh učencev v šolah v videonagovoru dejala ministrica za šolstvo Simona Kustec.

Po njenih besedah je namreč edini način, da šola ostane varen prostor in da bo lahko še naprej odprta, da učenke in učenci obvezno nosijo zaščitno masko in upoštevajo priporočila epidemiološke stroke ter da se obvezno samotestirajo.

"Otroci se hitro navadijo nošenja kirurške maske, ki ščiti trikrat bolje od doma narejene in ne povzroča nobenih posledic," je še povedal pediater Denis Baš. Foto: Pixabay

Janković: Za otroke prve triade predlagamo samotestiranje na domu

Medtem se je na novinarski konferenci oglasil tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki je dejal, da vseh 47 ravnateljev ljubljanskih osnovnih šol, oddelek za predšolsko vzgojo in izobraževanje mestne občine ter tudi sam vladi predlagajo, da bi se otroci prve triade samotestirali doma. Predlagajo še, da se učencem od 1. do 3. razreda dovoli uporaba zaščitnih mask iz blaga.

Zatrdil je, da je v ponedeljek govoril tako z ministrom Poklukarjem kot tudi z direktorjem Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milanom Krekom, ki sta se oba s predlogom strinjala. Govoril je tudi z ministrico za izobraževanje Simono Kustec, ki mu je ustno potrdila, da bo predlog poslala v odločanje vladi.

Po njihovem predlogu bi se učenci prve triade samotestirali doma ob podpori staršev, v šolo pa bi prinesli izjavo, da ima otrok negativen rezultat. Janković ob tem starše poziva, naj zaradi sprejetih ukrepov ne pritiskajo na učitelje in ravnatelje v šolah, saj nimajo možnosti ravnati drugače, kot jim narekujejo odloki. Poleg tega vse starše prosi, naj ne goljufajo. Dodal je, da si ne predstavlja nobenega starša, ki bi otroka v prvem, drugem ali tretjem razredu učil, da bi lagal in ne bi naredil testa.

Šolska ministrica poziva župane, naj podprejo ravnatelje pri izvajanju ukrepov

Na ministrstvu za izobraževanje so pojasnili, da se je šolska ministrica na Jankovićevo pobudo z njim slišala v kratkem telefonskem pogovoru, v katerem jo je župan obvestil o pobudi ljubljanskih osnovnošolskih ravnateljev in jo prosil, da to pobudo prenese do vlade in posvetovalne skupine. "Ministrica je župana prosila za spoštovanje veljavnega odloka in ponovila zavezo, da bo podpirala vse ukrepe, ki jih bo epidemiološka in zdravstvena stroka opredelila kot varne za izvajanje pouka v prostorih šol v času zahtevnih razmer pojavnosti covida-19," so zapisali.

Dodali so, da pa se je ministrica s posebno prošnjo in pozivom k spoštovanju ter pomoči pri izvajanju veljavnega odloka obrnila na vse županje in župane slovenskih občin. Ministrica je v pismu županom zapisala, da najbolje poznajo delovanje določene šole in njenega vodstva. Pozvala jih je, naj ravnateljem čim bolj pomagajo pri organizacijskih in drugih težavah zaradi izvajanja odloka.

Župane je prosila tudi, naj občane in še posebej starše šoloobveznih otrok pozovejo, naj zaupajo zdravstveni stroki in s spoštovanjem ukrepov prispevajo pomemben del pri obvladovanju epidemičnih razmer. Kot je v pismu zapisala ministrica, se veliko ravnateljev v teh dneh spoprijema s številnimi pritiski nekaterih skupin staršev, ki se z ukrepi ne strinjajo in zahtevajo, da so učenci v šoli brez zaščitnih mask in brez samotestiranja. Ministrstvo pa ob tem skuša ravnateljem pomagati po najboljših močeh.

Pred samotestiranjem v šolah

Štrukelj: Propadel zadnji poskus, da bi se učenci v prvi triadi samotestirali doma

Ministrstvo je za ravnatelje pripravilo še eno srečanje na daljavo, kjer so dodatno pojasnili spremembe odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z novim koronavirusom v delu, ki se nanaša na šolstvo. "Danes je bil narejen še en poskus, da bi se otroci prve triade vsaj za nekaj časa na začetku najprej samotestirali doma, a ni naletel na posluh pristojnih. Dlje od tega, da bo ministrica za izobraževanje, znanost in šport prenesla to zahtevo, nismo prišli," je povedal glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj.

Na sestanku, ki je potekal prek videopovezave, so jim tudi pojasnili, da ob velikem številu učencev, ki bi zavračali samotestiranje in bi jim bila zaradi tega prepovedana udeležba pri pouku, hibridni način pouka zanje ne bi bil mogoč. V tem primeru bi se zgodilo zaprtje šole in prenos izobraževanja na daljavo, kar je po Štrukljevi presoji zelo problematično.

"To je popolnoma nesprejemljivo, ker take odločitve ne more sprejeti ravnatelj, saj nima nobenih pristojnosti za to. Gre za popolnoma zgrešeno sporočilo, da tisti, ki so pripravljeni izvajati ukrepe in slediti, postanejo žrtve tistih, ki jih zavračajo, ker se bodo morali vsi izobraževati na daljavo," je jasen Štrukelj.

Zagovornik načela enakosti: Pouk na daljavo za vse le v skrajni sili

Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik je ministrstvu za šolstvo in vladi priporočil, naj možnost zaprtja šol za vse uporabita le v skrajni sili. V oceni diskriminatornosti predpisov, ki so bili podlaga za zaprtje šol zaradi epidemije covida-19, je namreč ugotovil, da je izobraževanje na daljavo po kakovosti neprimerljivo s poukom v šolskih prostorih. "Šola namreč poleg podajanja znanja zagotavlja tudi vzgojo, socializacijo in socialno oskrbo, organizirano športno vadbo, krožke, varno okolje, za otroke in mladostnike iz socialno šibkih skupin pa tudi topel obrok," je poudaril.

Kot je ocenil, je imelo zaprtje šol negativne posledice še posebej za ranljive skupine otrok in mladostnikov. Država jih je v njihovih ustavnih pravicah bistveno bolj omejila kot primerljive skupine, s čimer je posegla v njihovo pravico do šolanja in izobrazbe. Ukrepi pa so v primerjavi z drugimi prebivalci nesorazmerno prizadeli tudi starše in skrbnike šolajočih se otrok, ki so morali prevzeti skrb za izvajanje šolanja na daljavo.


Pogovor z ravnateljico osnovne šole Lava

Netestirani osnovnošolci se bodo izobraževali na daljavo

"Vsem staršem smo dali navodila, da otroci prinesejo soglasja. Ko bomo otroke sprejeli v šolo, bomo ugotovili, komu so starši dali soglasje, komu ne. Te otroke bomo ločili od drugih, da bo lahko samotestiranje v učilnici potekalo nemoteno. Za druge otroke pa bomo poklicali starše, da jih pridejo iskat in odpeljat domov," je za TV Slovenija pojasnila ravnateljica Osnovne šole Lava Marijana Kolenko.

Ukrepom sicer nekateri starši nasprotujejo, ravnatelji pa so izpostavljeni njihovim pritiskom. "Prisotnost staršev pred šolami izjemno slabo vpliva na njihove otroke in na tiste otroke ter starše, ki želijo, da se otroci samotestirajo, saj s tem delujejo preventivno, da čim prej odkrijemo morebitne okužbe. Tudi na učitelje je to izjemen pritisk. Ko imamo za nasprotnike starše, v šolah zelo težko izvajamo kakovosten pouk, o katerem pa se zadnje čase praviloma sploh ne pogovarjamo več," je poudarila ravnateljica Kolenko.

ZPMS: Starši, ne puščajte otrok pred vrati šol

Zveza prijateljev mladine Slovenije opozarja, da so otroci in mladi tisti, ki jih je epidemija zelo zaznamovala. "Stopimo korak nazaj in se skupaj potrudimo, da otroci ostanejo v šolah. Intenzivno nasprotovanje mnenj med odraslimi ni v korist otrok. Odrasli smo tisti, ki moramo poiskati ustrezne rešitve, ne glede na naša prepričanja," so zapisali. Predsednica zveze Darja Groznik pa je dodala: "Zdaj, ko imamo odprte šole, se potrudimo, da tako tudi ostane, ne da se kopja lomijo na ramenih otrok in mladih."

V Stožicah bodo organizirali PCR-točko za vse učence in dijake

V Ljubljani bodo po besedah župana Jankovića v Stožicah organizirali PCR-točko za vse učence osnovnih in srednjih šol, ki bi jim test na novi koronavirus v šoli pokazal pozitiven rezultat. "Cilj je, da se bodo šole lahko hitreje odzvale z obveščanjem staršev in karantenami ter da otrok ne mešamo skupaj z odraslimi na PCR-točki na Metelkovi," so zapisali. Janković je tudi vse znova pozval k cepljenju.