Zofija Mazej Kukovič verjame, da bo klinika končana še letos. Foto: MMC RTV SLO
Zofija Mazej Kukovič verjame, da bo klinika končana še letos. Foto: MMC RTV SLO
Pediatrična klinika
Pediatrična klinika bo zgrajena še letos, obljublja ministrica. Foto: MMC RTV SLO
Ministrica o težavah v zdravstvu

Na vprašanje, kdo je kriv za številne zamude in podražitve pri gradnji pediatrične klinike, odgovarja, da si najbolj želi, da bi slovenskim otrokom končno zgradili bolnišnico.

Pogovori o denarju bodo prišli na vrsto pozneje, pravi in dodaja, da skupna številka trenutno znaša med 50 in 60 milijoni evrov, na koncu pa naj bi stroški gradnje znašali okoli 80 milijonov, odvisno tudi od tega "koliko okostnjakov bo še padlo iz omar".

Celoten klepet z ministrico si preberite tukaj.

"Pri vsaki gradnji se pojavljajo težave"
Tudi glede težav na onkološkem inštitutu, ki jim kar ni videti konca, je Mazej Kukovičeva optimistična. "Pri vsaki gradnji se pojavljajo težave - tudi če gradite hišo, na koncu ugotovite, da ni šlo vse po načrtih. Težava je v tem, da vse mogoče komisije in službe, ki skrbijo, da je življenje bolnikov v bolnišnicah lažje, ne vedo, kakšne težave imajo bolniki, kaj njih moti. In tega tudi ne morejo popraviti, če jih nihče ne opozori," pravi ministrica in pri tem dodaja, da so vse stroške, ki nastajajo še v času garancijskih dob, dolžni kriti proizvajalci in dobavitelji.

Ministrica glede napovedane stavke zdravnikov upa, da bo zmagala zdrava pamet in da bo tudi sindikat zdravnikov pri svojih zahtevah popustil. Sicer pa meni, da bi se več mladih odločilo za ta poklic, če bi bilo na voljo več vpisnih mest na fakultetah.

Plače medicinskega osebja višje
Na vprašanje, ali so zdravniki res premalo plačani, pa odgovarja, da si tako zdravniki kot tudi drugo medicinsko osebje zaslužijo višje plačilo: "Zato smo tudi danes podpisali in parafirali prvi aneks s sindikatom nege in tudi pri zdravnikih se dogovarjamo za diferenciacijo, ki pomeni bolj učinkovito nagrajevanje zahtevnejših del."

Sindikat zdravstvene nege je namreč danes kot prvi med sindikati parafiral aneks h kolektivni pogodbi zaposlenih v javnem sektorju. Sindikat zaposlenih v zdravstveni negi ima 18.000 članov, njihove osnovne plače pa se bo do leta 2010 postopno povečale za 21,7 odstotka.

T. K.

Ministrica o težavah v zdravstvu