Foto: Tamino Petelinšek/STA
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Nagrada nas bo še bolj okrepila, da nadaljujemo delo za pravico, razvoj in napredek ljudi, ki so bili pozabljeni na robu družbe, se je prek videopovezave za priznanje zahvalil Opeka.

Opeka, duhovnik in misijonar na Madagaskarju, že več desetletij svoje življenje posveča najrevnejšim in najranljivejšim ter vsak dan znova ustvarja boljšo družbo, ki revnim prinaša upanje in boljše življenje, je ob podelitvi na Bledu dejal Logar.

Slovenski zunanji minister je spomnil, da je Opeka ustanovitelj dveh humanitarnih združenj, Akamasoa in Antenne Akamasoa, ki delujeta po vsem Madagaskarju in s katerimi si prizadeva za materialno in moralno pomoč ljudem, ki so v državi veljali za odpisane.

S pomočjo prostovoljcev je iz odlagališča smeti postavil mesto upanja za več kot 25.000 ljudi, ki so dobili svoj glas in dostojanstva vredno življenje; zgradil je več kot štiri tisoč hiš, športne dvorane, cerkve in šole ter s tem zagotovil delo in izobraževanje več kot pol milijona ljudem, je dejal minister. Trenutno je v šole in izobraževalni program v šolah, ki sta jih zgradili združenji, vključenih 14.000 otrok.

Skupnost Akamasoa, ki jo je ustanovil Opeka, je septembra 2019 obiskal tudi papež Frančišek med obiskom Madagaskarja. Foto: EPA
Skupnost Akamasoa, ki jo je ustanovil Opeka, je septembra 2019 obiskal tudi papež Frančišek med obiskom Madagaskarja. Foto: EPA

Učenje spoštovanja in skrbi za naravo

Po Logarjevih besedah Opeka mlade uči spoštovanja in skrbi za naravo, zavzema se za pogozdovanje in zaščito gozdov na Madagaskarju. V okviru humanitarne pomoči MZZ-ja 100.000 prebivalcem Madagaskarja zagotavlja osnovno zdravstveno oskrbo, tudi obolelim s covidom-19, in zagotavlja prehransko varnost za otroke in najranljivejše prebivalce med pandemijo.

Nagrado "sprejemamo kot podporo našemu boju za socialno pravičnost, za ljudi, ki živijo iz dneva v dan, brez vsake bodočnosti", je dejal Opeka. "Vsi vemo, da obstajajo milijoni ljudi, ki živijo v trpljenju. To je izziv in obenem sramota za ves svet," je poudaril.

Opeka se je zahvalil slovenski vladi in premierju Janezu Janši, "ki so jim dali izredno humanitarno pomoč za revne družine", ki trpijo zaradi covida-19. Poudaril je, da brez socialnih pravic ne bo miru na svetu, vsi pa si želimo miru, v Evropi in na vseh drugih celinah.

Pomembna vloga organizacij, ki temeljijo na veri

V pogovoru ob podelitvi nagrade v okviru BSF-ja je sodeloval tudi generalni sekretar Caritas Internationalis Aloysius John, ki je med drugim poudaril, da je pandemija covida-19 spremenila svet. Poudaril je pomen okrepitve in opolnomočenja lokalnih organizacij, kot je Akamasoa. Poleg pomoči tem organizacijam je po njegovem mnenju izziv tudi to, kako izboljšati dostop do svetovnega zdravja ter cepljenja, poudaril pa je tudi pomen izobraževanja revnih.

Vloga organizacij, ki temeljijo na veri, je pomembna, vemo, kako velika organizacija je Karitas, tudi v Sloveniji je močno prisotna, zato je pomembno, da jim priznamo njihovo vlogo in jim pomagamo, je dejal John.

Vabljeni k ogledu dokumentarnega filma o Pedru Opeki avtorja Jožeta Možine.

Pedro Opeka, dober prijatelj, dokumentarni film