Ivan Zidar je na policijsko postajo Moste prišel včeraj okoli 23.00. Foto: MMC RTV SLO
Ivan Zidar je na policijsko postajo Moste prišel včeraj okoli 23.00. Foto: MMC RTV SLO
Aleksander Jevšek
Podrobnosti v zvezi s sumi kaznivih dejanj je pojasnil direktor urada krimialistične policije pri GPU Aleksander Jevšek. Foto: MMC RTV SLO
Barbara Brezigar
Generalna državna tožilka Barbara Brezigar je dejala, da je državni tožilec dolžan varovati ugled in dostojanstvo tožilske službe in je tovrstno srečevanje z osumljenci v nasprotju s tožilsko etiko Foto: EPA
Aleksander Čeferin
Zidarjev odvetnik Aleksander Čeferin trdi, da sta bila osumljenca pridržana brez razloga. Foto: MMC RTV SLO
Pri Penku našli dokumente
Boštjan Penko o svoji aretaciji

Kriminalisti so pri Boštjanu Penku našli več kopij policijske, tožilske in sodne dokumentacije. Sumijo ga zlorabe položaja ali pravic.

Kot je pojasnil direktor urada kriminalistične policije pri GPU Aleksander Jevšek, so v glede tega suma zbrali dovolj informacij, do katerih so prišli tudi z uporabo metod tajnega sledenja. Direktor SCT-ja Ivan Zidar pa je osumljen napeljevanja k storitvi kaznivega dejanja, ki ga je osumljen višji državni tožilec.

Kot je dejal Jevšek, naj bi Penko z namenom pridobitve protipravne premoženjske koristi v času opravljanja funkcije višjega državnega tožilca zlorabljal položaj tožilca in se v dneh od 9. do 29. junija letos večkrat sestal z "osebo, ki je osumljena storitve večjega števila kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete".

Višjega državnega tožilca naj bi k izvrševanju tega kaznivega dejanja napeljal osumljeni Zidar, ki naj bi vedel, da je Penko zaposlen na vrhovnem državnem tožilstvu in da pozna podatke in vsebine iz odprtih kazenskih in predkazenskih postopkov ter zadeve, ki jih obravnava skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala.

Generalna državna tožilka Barbara Brezigar je dejala, da je državni tožilec dolžan varovati ugled in dostojanstvo tožilske službe in je tovrstno srečevanje z osumljenci v nasprotju s tožilsko etiko. Opozorila je, da je v tem primeru osumljenec državni tožilec, ki mu mandat še ni potekel. Hkrati je dodala, da je policija podala tudi predlog za izdajo odredbe za hišno preiskavo, a preiskovalni sodnik te odredbe ni izdal.

Penko: Izpustili so me, ne da bi me zaslišali
Boštjan Penko
je svojo aretacijo označil za protizakonito in protiustavno. Dejal, da se je z Ivanom Zidarjem sestal na posredovanje enega Zidarjevih odvetnikov v okviru pogovorov o možnem sodelovanju, potem ko bo Penkov tožilski mandat prenehal in bo nastopil službo odvetnika pri odvetniški družbi Nine Zidar Klemenčič.

Penko je zatrdil, da je imel pri sebi dokumente, ki mu jih je dal Zidar. Šlo pa naj bi za fotokopije kazenske ovadbe, zahteve za preiskavo in drugih listin, ki so jih prejeli Zidar in njegovi odvetniki, nanašajo pa se na posel v Fiesi, v zvezi s katerim tožilstvo Zidarja sumi kaznivega dejanja. Penko naj bi dokumente pregledal pred morebitnim pravnim zastopanjem, zato pa ni prejel nobenega denarja in ni podpisal nobene pogodbe o sodelovanju.

Penko je dejal, da so ga po 15 urah izpustili ne da bi ga zaslišali, z njim niso opravili informativnega razgovora ali ga prepeljali pred sodnika. Penko je izjavo prebral, saj naj bi bil zaradi pomanjkanja spanca zelo utrujen, med opisovanjem postopka odstranjevanja lisic, pa je tiskovno konferenco čustveno pretresen v solzah celo prekinil.

Celotno Penkovo izjavo, ki je ob koncu postala zelo čustvena, si oglejte v videu na desni.

Predsednik uprave SCT-ja je prav tako ogorčen nad ravnanjem policije, ki ga je v nedeljo pridržala, saj za to po njegovih besedah ni imela sodne odredbe. Odvzem prostosti naj bi bil tako protipraven, zaradi česar Zidar napoveduje, da bo razmislil ukrepanju zoper odgovorne osebe.

Zidar in Penko od jutra že na prostosti
Prvega moža SCT-ja Ivana Zidarja in nekdanjega tožilca Boštjana Penka so sicer danes okoli 5. ure izpustili. Odvetnik Ivana Zidarja Aleksander Čeferin je ob tem dejal, da nadaljnje preiskave ne bo, ker pri pridržanih ni bilo znakov kaznivega dejanja in sta bila pridržana brez razloga. Dodal je, da so se zmotili.

Zidar in Penko ne bosta zaslišana, ker nista osumljena nobenega kaznivega dejanja, vložena ni nobena nova kazenska ovadba, prav tako ni bila opravljena hišna preiskava. Čeferin je dodal, da imata oba oblateno ime, o vzrokih za pridržanje pa ni želel ugibati. Povedal je še, da so Zidarju zaseženi avtomobil že vrnili.

Predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos je za MMC dejal, da to, da sta bila Zidar in Penko izpuščena tako hitro, pomeni, da so imeli policisti v rokah zelo šibke argumente za preiskavo in aretacijo in da je šlo bolj za medijsko akcijo policije.

Penka in Zidarja pridržali v nedeljo zvečer
Policisti so zaradi suma gospodarskega kriminala v nedeljo zvečer pridržali dve osebi. Najprej je na policijsko postajo Moste prišel Boštjan Penko, uro pozneje, ob 23.00, pa še Ivan Zidar.

Generalna policijska uprave je zvečer sporočila, da "kriminalistična policija izvaja konkretne operativne aktivnosti, usmerjene v preiskovanje težjih kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete in korupcije. V zaključni akciji, ki poteka na območju Policijske uprave Ljubljana, je bila dvema osebama odvzeta prostost zaradi suma storitve kaznivega dejanja s področja gospodarske kriminalitete".

Zidarjev avto kot dokazno gradivo?
Policisti v civilu pa so že predtem zgodaj popoldne v nedeljo slabo uro preiskovali parkirano Zidarjevo vozilo, ga zapečatili in odpeljali s kraja dogodka, zato je mogoče sklepati, da bo to dokazno gradivo.

Z afero Čista lopata naj zadnji dogodek ne bi bil povezan, gre za Zidarjev podcenjeni nakup nepremičnine v Fiesi, s čimer naj bi bil SCT oškodovan za okoli 122.000 evrov. Drugi mogoči vzrok naj bi bila utaja davkov s pomočjo t. i. "missing" podjetij, pri katerih je izterjava davščin zaradi težke sledljivosti odgovornih oseb izjemno težka.

Pri Penku našli dokumente
Boštjan Penko o svoji aretaciji