Če bi bil sam tožilec, je dejal, bi takšno ovadbo zavrgel in sprožil postopke za ugotavljanje odgovornosti tistih, ki so to ovadbo vložili, je dejal Penko. Foto: MMC RTV SLO
Če bi bil sam tožilec, je dejal, bi takšno ovadbo zavrgel in sprožil postopke za ugotavljanje odgovornosti tistih, ki so to ovadbo vložili, je dejal Penko. Foto: MMC RTV SLO
Prvi mož SCT-ja Ivan Zidar in takrat še državni tožilec Boštjan Penko sta se junija večkrat sešla. Pravita, da zato, ker sta se pogovarjala o prihodnjem sodelovanju. Sledila je aretacija, saj naj bi sestajanje pomenilo zlorabo položaja s strani Penka. Foto: MMC RTV SLO

Če bi se aretacija končala drugače kot s kazensko ovadbo, bi to pomenilo priznanje, da so takrat ravnali zmotno, je dejal Penko. Kot je znano, je posebna skupina tožilcev za pregon organiziranega kriminala prejela ovadbo zoper dve osebi. Ovadbo, v kateri sta Boštjan Penko in Ivan Zidar osumljena zlorabe položaja in napeljevanja k temu, je tožilska skupina prejela 26. novembra. Ovadena naj bi bila, ker sta se Penko kot tožilec in Zidar kot osumljenec večkrat sešla, tožilska odločitev glede ovadbe pa še ni bila sprejeta.

Presenečen, da se je ovadba znašla pri skupini tožilcev za pregon organiziranega kriminala
Penko je izrazil začudenje, da je policija sploh napisala ovadbo na podlagi dogodkov, ki so podlaga za aretacijo in za nadaljnje postopke, ki nimajo nobenih znakov kaznivega dejanja. To je, meni Penko, jasno povedalo že sodišče prvi dan po dogodku in pritožbeni senat ministrstva za notranje zadeve. O ovadbi je bil v torek seznanjen iz medijev.

Dodal je, da je v takšnih okoliščinah vlagati kazensko ovadbo najbližje kaznivemu dejanju krive ovadbe, ki jo stori uradna oseba, kar pomeni še težjo obliko kaznivega dejanja. Uradne osebe, ki so zadolžene za pripravljanje kazenskih ovadb, se toliko bolj zavedajo protipravnosti svojega ravnanja.

Penko je ob tem izrazil tudi presenečenje, da se je ovadba znašla pri skupini tožilcev za pregon organiziranega kriminala, saj po njegovem mnenju to dejanje nima nobenih znakov organiziranega kriminala. Če bi bil sam tožilec, je dejal, bi takšno ovadbo zavrgel in sprožil postopke za ugotavljanje odgovornosti tistih, ki so to ovadbo vložili.

Penko želi ugotoviti, kdo ga je ponižal
Nekdanji državni tožilec je že sprožil postopke zoper uradne osebe na policiji in tožilstvu, ki so izvajale prikrite preiskovalne ukrepe pred junijsko aretacijo in ki so odgovorne za odvzem njegove prostosti. Postopki so bili v obliki kazenske ovadbe vloženi na tožilstvu, Penko pa meni, da je kazenska ovadba zoper njega na nek način odgovor na to.

Znova je ponovil, da bo stvari prišel do konca, saj želi, da se ugotovi, kdo so osebe na policiji in na tožilstvu, ki so ga spravile iz skupine za pregon organiziranega kriminala, mu odvzele primere, ki jih je obravnaval, ga diskreditirale, mu odvzele prostost in ga ponižale.

A. M.