Potres je takrat poškodoval številne, še neobnovljene stavbe. Foto: MMC RTV SLO
Potres je takrat poškodoval številne, še neobnovljene stavbe. Foto: MMC RTV SLO
Potres v Posočju
Epicenter potresa je bil blizu meje z Italijo. Foto: MMC RTV SLO

Epicenter potresa je bil približno štiri kilometre severno od Kobarida, na meji z Italijo, potres, ki se je zgodilo ob 15. uri in 4 minute, pa so čutili tako po Sloveniji kot tudi v predelih Italije, Avstrije, Madžarske in Hrvaške.

Potres je poleg gmotne škode med prebivalci povzročil predvsem veliko strahu - spomin na veliko noč 12. aprila 1998, ko je Posočje stresel potres z močjo 5,6 stopnje po Richterju in povzročil pravo razdejanje je bil namreč še kako živ.

Številni objekti še čakajo na obnovo
Danes je območje v fazi popotresne obnove, država pa je zanjo doslej odštela 23,2 milijona evrov. V prvem letu po potresu so, skladno z načrtom obnove, najprej popravili najhuje poškodovane strehe in dimnike.

V petih letih so skupno obnovili 689 različnih vrst objektov - večinoma je šlo za popravilo streh in dimnikov, zgradili so tudi 40 nadomestnih gradenj, 62 objektov pa so obnovili. Postopoma nameravajo do leta 2012 zgraditi še 76 nadomestnih objektov, še 369 zgradb pa bodo obnovili, za kar bo država po doslej podanih ocenah namenila 66 milijonov evrov.

Eno leto po potresu je takratni minister za okolje in prostor Janez Podobnik prebivalcem Posočja obljubil, da bo obnova končana do leta 2008.

Zaradi krize čas obnove malo daljši
Ob peti obletnici potresa so na spletni strani ministrstva za okolje in prostor zapisali, da "zaostrene gospodarske in finančne razmere v letu 2009 ter posledično zmanjšanje razpoložljivih sredstev proračuna sicer narekujejo manjšo intenziteto izvajanja popotresne obnove v smislu nekoliko daljšega časovnega obdobja, vendar pa to nikakor ne pomeni, da se popotresna obnova ne bo izvedla v načrtovanem obsegu".

Na MOP-u dodajajo še, da se je letos končala tudi popotresna obnova objektov, poškodovanih ob aprilskem potresu leta 1998.