Novela spreminja obstoječi zakon o policiji na ta način, da bi zdaj zakon določal število policijskih uprav, je pojasnil Petek. Foto: RTV SLO
Novela spreminja obstoječi zakon o policiji na ta način, da bi zdaj zakon določal število policijskih uprav, je pojasnil Petek. Foto: RTV SLO
Policija
Vladni odlok oz. pravilnik, ki je trenutno v medresorskem usklajevanju, določa ukinitev krške, postojnske in slovenjgraške policijske uprave. Bo to povzročilo zmanjšanje varnosti državljanov na teh območjih? Foto: MMC RTV SLO

Novela zakona določa, da je v Sloveniji 11 policijskih uprav, kar je obstoječe stanje, je na novinarski konferenci dejal Petek. Kot je poudaril, v SDS-u nasprotujejo vladnemu odloku, ki ukinja tri omenjene policijske uprave.

"Ni konkretnih finančnih podatkov o smotrnosti ukinitve"
Glede vložene novele je pojasnil, da ta zakon spreminja tako, da sedeže policijskih uprav po novem določa zakon, in ne več podzakonski akt. Po Petkovih besedah novela zakona o policiji smiselno sledi zakonu o sodiščih in zakonu o državnih tožilstvih, ki prav tako določata sedeže sodišč oz. tožilstev.

Trditve vodstva policije oz. ministrstva za notranja zadeva, da je ukinitev policijskih uprav smotrna, nas niso prepričale, je poudaril Petek in dodal, da zagovorniki ukinitive niso predložili niti enega konkretnega finančnega podatka, ki bi upravičeval smotrnost načrtovane ukinitve.

"Vladni odlok ukinja policijske postaje"
Prav tako v poslanski skupini SDS-a ne verjamejo trditvam, da ukinitev policijskih uprav ne bo povzročila ukinitev policijskih postaj. "Če pogledamo ta odlok oz. pravilnik o območjih in sedežih policijskih uprav, lahko ugotovimo, da se ukinjajo nekatere policijske postaje. Denimo, prometna policijska postaja Slovenj Gradec se ukinja oz. priključuje k prometni policijski postaji Celje," je dejal.

Nekateri policisti s Koroškega so že dobili nove odločbe in se bodo s Koroškega prevažali tudi v Ljubljano, del slovenjgraških policistov pa se bo prevažal v Celje, je zatrdil. Ob tem je opozoril, da se bodo samo za področje policijske uprave na Koroškem stroški prevoza na delo povečali za več kot od 500.000 do 600.000 evrov.

SDS računa na široko podporo noveli
Na vprašanje, kako komentira predlog svojega strankarskega kolega Vinka Gorenaka, da bi bilo treba ukiniti vse policijske uprave, češ da je "preveč šefov" in da bi morali samo ohraniti dozdajšnjih 111 policijskih postaj, je Petek odgovoril, da je to zanimiva ideja. Vendar je dodal, da se boji, da bi v tem primeru policijske postaje postale nekakšne policijske uprave. "S tem bi naredili korak nazaj," je prepričan.

Petek je tudi opozoril, da je bilo pred leti že ukinjenih mnogo policijskih oddelkov oz. postaj na lokalnih ravneh, zaradi česar naj bi se varnost na teh območjih znatno poslabšala. "Območje, ki ga zapusti policija, namreč po navadi zavzamejo kriminalci oz. kriminalno podzemlje. Takih primerov je v Sloveniji kar nekaj," je poudaril.

V PS-ju SDS-a računajo na široko podporo noveli, tudi celotne poslanske skupine DeSUS, od koder prihaja slovenjgraški župan Matjaž Zanoškar, ki mu ukinjajo policijsko upravo, je dejal Petek, ki pričakuje, da bo novela zakona sprejeta.