Joseph Mussomeli se po mnenju Toša nenehno vpleta v notranjepolitične zadeve. Foto: BoBo
Joseph Mussomeli se po mnenju Toša nenehno vpleta v notranjepolitične zadeve. Foto: BoBo

Toš v pismu Mussomeliju, ki ga je objavil Večer, najprej zapiše, da ga je pred dobrim letom dni takratni predsednik republike Danilo Türk javno opozoril, da njegovo vmešavanje v politične zadeve Slovenije ni skladno z vlogo veleposlanika.

"Opažamo, da z nedostojnim vmešavanjem v slovenske notranjepolitične zadeve ob molku tistih, ki bi morali skrbeti za ohranjanje suverenosti naše države, nadaljujete," piše Toš, ki vodi Klub slovenskih veleposlanikov.
Mussomeliju svetuje ponoven pregled dunajske konvencije o diplomatskih odnosih. "Vseeno je, katera politična opcija v Sloveniji vam je bližja, toda ob tem nimate nikakršnega pooblastila za svoj politični aktivizem - za prodornost vaših političnih prepričanj," ga opozarja Toš in dodaja, da tako menijo tudi številni tuji veleposlaniki.
"V suvereni državi, vaši gostiteljici, si nenehno prilaščate svetovalno politično vlogo, ki v vsakem demokratičnem sistemu pripada le našim lastnim političnim organom in strankam," piše, to pa po mnenju nekdanjega diplomata žali dostojanstvo Slovencev. Za konec pa ga še opozarjajo, da če bo tovrstno prakso nadaljeval, "si pridržujejo pravico, da od pristojnih organov zahtevajo tudi ostrejše ukrepe".