Lojze Peterle bo nosilec NSi-jeve liste, pogovori s stranko SLS o skupnem nastopu na evropskih volitvah pa se sicer nadaljejejo. Foto: BoBo
Lojze Peterle bo nosilec NSi-jeve liste, pogovori s stranko SLS o skupnem nastopu na evropskih volitvah pa se sicer nadaljejejo. Foto: BoBo

Stranki NSi in SLS se v zadnjih tednih namreč dogovarjata o skupnem nastopu na volitvah v Evropski parlament. Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak je prejšnji teden dejala, da je SLS, ki doslej ni imel evropskega poslanca, izrazil željo, da bi na evropske volitve morda šli skupaj.

Novakova je sicer prepričana, da bi skupaj dosegli zelo dober izid.

Podpora glasovanju o arhivih
Svet NSi-ja je na sestanku v petek pozno zvečer sklenil tudi, da podpira glasovanje strankine poslanske skupine o noveli zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih. NSi podpira sprejeto novelo, ker povečuje dostopnost do arhivskega gradiva, zato stranka pri zbiranju podpisov za referendum ne bo sodelovala, so sporočili. Stranka SDS je namreč v četrtek začela postopek zbiranja 40.000 podpisov za referendum o noveli, ker je prepričana, da novela tehnično zapira arhive in onemogoča raziskovanje gradiva.

Evropski poslanec iz vrst NSi-ja Peterle pa je sicer zaradi novele zakona o arhivih prejšnji teden predlagal sestanek organov stranke in predsednikov območnih odborov stranke. Kot je dejal, se o tako pomembni politični temi ne sme odločati zgolj v ozkem krogu. Peterle je dodal, da je načelen in jasen odnos do totalitarnega režima bistven za verodostojnost stranke tudi na evropskih volitvah ter da je zakonska rešitev, ki tehnično oteži možnost raziskovanja delovanja Udbe in izenači storilca z žrtvijo, nesprejemljiva.