V NSi-ju enotnosti ni več. Foto: MMC RTV SLO
V NSi-ju enotnosti ni več. Foto: MMC RTV SLO
Peterle z novo stranko?

Edina kandidatka za predsednico Nove Slovenije ostaja Ljudmila Novak, ki stranko vodi od leta 2008.

Peterle, ki se je za umik odločil zaradi nestrinjanja s potezami vodstva stranke, je za TV Slovenija v prispevku Gregorja Drnovška povedal, da so nastale bistvene razlike v vrednotenju položaja stranke in tega, kar je bilo doseženo na lokalnih volitvah. "Mi smo absolutno in relativno šli dol in nič nam ne pomaga razlagati, da so bile okoliščine težke, ker stranka v opoziciji lažje raste kot v vladi," je prepričan. Prvotno je sicer privolil v kandidaturo, a je vodstvo to razumelo kot poskus prevzema stranke, še pojasnjuje, zato se kongresa sploh ne namerava udeležiti.

Peterle za zdaj ostaja član NSi-ja, a želi znova postaviti demo-krščansko stranko, za katero meni, da je zelo potrebna. "Resda se padanje zaustavlja, vendar še ni končano. Se pravi, da je treba nekaj spremeniti. Z mojo odločitvijo, ki ni bila lahka, želim prispevati k temu, da se izkristalizira tisto, iz česar bomo lahko rasli," je povedal in dodal, da želi postaviti opcijo, s katero bi enakopravno sodelovali v boju za preživetje Slovenije.

Novak: Upam, da Peterle ne bo odšel
Nova Slovenija s sobotnim kongresom pričenja pripravo programa, s katerim bodo nastopili na parlamentarnih volitvah leta 2012. Po besedah predsednice Ljudmile Novak se stranka počasi vzpenja, a čaka jo še trdo delo, da pride do končnega cilja, namreč vstopa v parlament in sooblikovanja prihodnje vlade. Več poudarka bodo namenili tudi drugim temam, saj, denimo, ugotavljajo, da je gospodarstvo v zelo slabem stanju, zato so potrebni določeni ukrepi, je še povedala Novakova.

Kot je še dejala, z izjavami Peterleta ni podrobno seznanjena, a upa, da stranke ne bo zapustil. "Jaz si želim, da bi še naprej dobro sodelovali, ker je pomemben, potreben člen in član NSi-ja in verjamem, da se bomo okrog tega še veliko pogovarjali, tako da v prihodnosti pričakujem, da bo stranka še naprej enotna," je dodala.

Peterle z novo stranko?