Peterle ne želi skupaj praznovati dogodkov, ki razdvajajo narod. Foto: MMC RTV SLO
Peterle ne želi skupaj praznovati dogodkov, ki razdvajajo narod. Foto: MMC RTV SLO
Janez Podobnik, Lojze Peterle, France Tomšiš, Igor Bavčar, Dimitrij Rupel, Janez Janša in Dušan Plut
Demos je bila prva slovenska demokratično izvoljena vlada. Foto: BoBo

"Prišel bom na obe proslavi, tu ne vidim nobenega nasprotja. Veteranska organizacija bo pripravila akademijo in upam, da bomo na državni proslavi praznovali iste stvari. Častnega odbora pa se nisem udeležil, ker sem proti temu, da bi skupaj praznovali stvari, ki ne gredo skupaj. To sem ministrici za kulturo tudi povedal. Naš simbol sedaj ni stisnjena pest, bolje bi bilo, če bi rekli "Podajmo si roke".
Ni podlage za to, da praznujemo skupaj obletnico Slovenije in Osvobodilne fronte (OF). OF je bila instrumentalizirana od začetka za revolucionaren prevzem oblasti in za številne Slovence je v okrilju OF prišlo do tragičnih dejstev in zato marsikdo tega ne more praznovati kot svobodo. Državni praznik je lahko le tisto, kar lahko lahko praznujemo skupaj. In osamosvojitev je taka stvar,"
je za MMC pojasnil predsednik prve demokratično izvoljene slovenske vlade Lojze Peterle.

Na vprašanje kako komentira odgovor komisije za državne proslave, da gre za projekt Ministrstva za šolstvo in ne za projekt pod okriljem komisije, je Peterle odgvoril, da je vse dobil v materialu za državne proslave in da je ministrstvo za šolstvo državna ustanova.

Več o častnem odboru in praznovanju obletnice si lahko preberete tukaj

"Kot član častnega odbora ne želim tega praznovati skupaj. Jaz sem bil vedno spoštljiv do vseh, ki so se iz domovinske ljubezni uprli vsem okupatorjem, spoštljiv sem do teh ki so se uprli revolucionarnemu nasilju, vendar želim, da praznujemo tisto, kar lahko praznujemo skupaj," je še enkrat poudaril.
Postavljeni pred izvršeno dejstvo
Ob tem je dodal, da bi ponovno razmislil o sodelovanju v odboru, "če bi praznovali le tisto, kar lahko neobremenjeno praznujemo skupaj". Vendar , kot pravi je akcija že v teku in so bili glede tega člani odbora postavljeni pred izvršeno dejstvo.
Za komentar smo poskušali priklicati tudi Andreja Bajuka, a se nam ni oglasil, ter Janeza Janšo. iz SDS-a so sporočili, da so že pred dnevi v zvezi s tem podali izjavo za javnost. V njej pravijo, da vlada zlorablja obletnico osamosvojitve za nadaljevanje ideološkega boja in ohranjanje svoje oblasti.

Znano je, da je bo država v četrtek zvečer praznovala 20. obletnico samostojnosti, veterani pa tri ure pred tem. Prihodnje leto bo tudi povezano z več 20. obletnicami (odhod zadnjega vojaka JLA, sprejetje slovenske ustave ter razglasitev državnosti). Vendar je preteklost ponovno sprožila razkol v politiki.
V ponedeljek bi se moral prvič sestati častni odbor, ki pa so ga bojkotirali trije nekdanji predsedniki vlad, in sicer Lojze Peterle, Andrej Bajuk in Janez Janša. Razlog pa je bil projekt ministrstva za šolstvo z naslovom "Stisnimo roko v pest", s katerm želijo povečati ozaveščenost mladih o OF in katere 70. obletnica sovpada z 20. obletnico osamosvojitve.