Peterleta naj v njegovih ambicijah vlada ne bi podprla. Foto: BoBo
Peterleta naj v njegovih ambicijah vlada ne bi podprla. Foto: BoBo
Zunanji minister Karl Erjavec je označil Peterletovo namero za neresno. Foto: BoBo
Peterle bi bil generalni sekretar Sveta Evrope

Peterle je pojasnil, da o kandidaturi ni razmišljal, dokler ni predlog v to smer prejel iz Evropske ljudske stranke (EPP), češ da izpolnjuje vsa merila in da je "čas, da ta položaj prevzame nekdo z vzhodne strani nekdanje zavese".

Ko je ugotovil, da bi imela njegova kandidatura dobre možnosti za uspeh, se je odločil svoj namen predstaviti samo slovenski vladi, je dejal. Predlagala bi ga sicer lahko ena ali več držav hkrati.

"To sem storil, potem ko sem iz pogovorov s predsednico vlade in s predsedniki vseh vladnih strank razbral dovolj naklonjen odnos," je zapisal in dodal, da ga je nekaj sogovornikov izrecno podprlo, nihče pa ni popolnoma nasprotoval. Kot je pojasnil, za vložitev kandidature uradno poskrbi zunanji minister, obravnava pa jo vlada.

Rok za vložitev kandidature se sicer izteče danes, kot je neuradno izvedela Slovenska tiskovna agencija, pa Peterletove kandidature vlada naj ne bi potrdila. Po neuradnih informacijah namreč zunanje ministrstvo ne bo vložilo predloga kandidature, kot naj bi predvideval postopek.

Erjavec: Peterle neodgovoren in neresen
Kot je pozneje pojasnil zunanji minister Karl Erjavec, je Peterle zunanje ministrstvo šele v petek pisno seznanil z željo po kandidaturi in predlagal, da vladi predlagajo njeno potrditev, kar se mu zdi neodgovorno in neresno. "Če bi imel resen namen kandidirati, bi bilo pričakovati, da bi o tem bistveno prej obvestil zunanje ministrstvo in vlado, ki na koncu o tem odloča," je dejal Erjavec in dodal, da bi v tem primeru lahko skupaj kandidaturo ustrezno pripravili.

Poleg tega gre pri kandidaturi za položaj generalnega sekretarja Sveta Evrope po besedah Erjavca za zelo zahtevno kandidaturo, ki da potrebuje podporo držav članic Sveta Evrope, Peterle pa ni predlogu predložil nobene pisne podpore.

Erjavec je sicer potrdil, da se je Peterle prejšnji teden o kandidaturi pogovarjal s predsedniki vladnih strank in premierko Alenko Bratušek, z njim v torek.

Peterle: Imel sem Pahorjevo podporo
Na Erjavčeve izjave se je Peterle odzval. Kot je pojasnil, je bil na kandidaturo nagovorjen sredi novembra. Dejal je, da se je 22. novembra sestal s predsednikom Borutom Pahorjem, ki mu je obljubil svojo podporo.

Po njegovih informacijah je bilo ministrstvo za zunanje zadeve že v začetku decembra obveščeno o govoricah v Svetu Evrope o njegovi možni kandidaturi, je dodal. Premierka mu je obljubila obravnavo o kandidaturi znotraj koalicije, je dejal. Podprl naj bi ga tudi minister Gregor Virant. Erjavec je po Peterletovih besedah idejo pozdravil. Dejal naj bi, da moramo pri takih zadevah gledati na interes Slovenije, in ne na stranke, je v odzivu zapisal Peterle. "Pri tem mi ni dal nobenih tehničnih navodil glede postopka," je dodal.

Kot je še zapisal, je v sredo na kabinet predsednice naslovil tudi pisno prošnjo za obravnavo kandidature na vladi. "Ne vem, kako se pri nas izbira take kandidature, po mojem mnenju, bi moral predlog na vlado dati minister za zunanje zadeve, ker je uradni predlagatelj."

Kot je zapisal, je "verjel v slovensko politično transcendenco, dokler ga ni v petek poklical Erjavec in mu povedal, da so že novembra podprli novo kandidaturo sedanjega generalnega sekretarja Jaglanda". Erjavec naj bi Peterletu dejal, da ga njegova kandidatura spravlja "v veliko zadrego," kot je zapisal Peterle.

Peterle je Erjavcu še očital, da bi moral "on iskati dobrega kandidata v interesu države, ne pa kandidati njega. Izgovarjanje na tehnične vidike je moralno inverzno in nedržavotvorno."

Zadeva je zelo politična, meni Peterle. "Ne gre za neko kandidaturo, najmanj za Lojzeta Peterleta, gre za vprašanje, kako poslujemo. Predvsem pa gre za državni interes. Če bi vlada odklonila mojo kandidaturo na seji vlade, bi kot demokrat rekel - v redu. Da pa se je kandidatura obravnavala tako poniglavo, mi pa govori, da ostaja Slovenija samo za 'naše'."

Jagland se bo spet potegoval za to mesto
Generalni sekretar Sveta Evrope je Norvežan Thorbjorn Jagland, ki je to mesto za petletni mandat nastopil 1. oktobra 2009. Na predlog norveške vlade se bo vnovič potegoval za ta položaj.

Erjavec je povedal, da jih je norveška vlada obvestila o vnovični kandidaturi Jaglanda. Ker naj na ministrstvu ne bi vedeli ničesar o želeni kandidaturi Peterleta, so neuradno izrazili zadovoljstvo z njegovim dosedanjim delom, je dejal Erjavec.

Peterle bi bil generalni sekretar Sveta Evrope