Ministrici za obrambo se zdi, da peticija vsebuje sporočilo, ki je diskriminatorno do pripadnikov Slovenske vojske. Foto: Slovenska vojska
Ministrici za obrambo se zdi, da peticija vsebuje sporočilo, ki je diskriminatorno do pripadnikov Slovenske vojske. Foto: Slovenska vojska
Jelušičeva: peticija ne priznava prispevka naše vojske

Nekateri predlogi se ji zdijo zelo všečni in prijazni, a kljub temu vztraja pri svojih dveh zgornjih trditvah. Ministrica je o tem spregovorila na odboru za obrambo, ki se je sešel prav zaradi obravnave peticije Ukinimo vojsko. Peticija je ideja novinarjev tednika Mladina.

Jelušičevi se, strokovno gledano, zdi peticija legitimen pogled dela civilne družbe na nacionalno varnost. Vendar vseeno meni, da izhaja iz prepričanja, da Slovenija varnostno ni ogrožena, kar pa glede na marca v državnem zboru sprejeto resolucijo o strategiji nacionalne varnosti ne drži. Hkrati ministrica še meni, da peticija prav tako ne priznava prispevka Slovenske vojske v varčevalne namene v preteklem letu in pol.

"Dokument, ki ne ponuja alternative"
Pojasnila je še, da gre na politični ravni za dokument, ki ukinja enega izmed sistemov nacionalne varnosti, vendar pa ne ponuja alternativnega sistema. Hkrati se ji zdi, da vsebuje sporočilo, ki je diskriminatorno do pripadnikov Slovenske vojske.

Na odbor so povabili tudi urednika Mladine Grega Repovža, ki je poudaril, da prvotni namen peticije ni bil govoriti o vojski, temveč o tem, da mora Slovenija izvesti korenite spremembe, če hoče postati država blaginje, hkrati pa povzročiti razpravo o tem, ali dajemo javna sredstva v prave namene. Prav tako naj bi želeli spodbuditi razpravo o sodelovanju vojske v mednarodnih operacijah, o socialni oskrbi državljanov in o administrativnem aparatu obrambnega resorja.

Čebašek Travnik: Podpis je ustavna pravica
Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik, prav tako podpisana pod peticijo, je dodala, da je podpisovanje ustavna pravica in da se kot varuhinja že od začetka mandata ukvarja s tem, kako državo preusmeriti v "bolj socialne vode".

Medtem je tajnik Sindikata vojske, obrambe in zaščite Božo Novak razložil, da pobude ne gre omaloževati in da peticijo podpira v tistem delu, ki govori o racionalizaciji in boljši organizaciji vojske, ne pa v delu o sami ukinitvi.

Jelušičeva Anderliča spomnila na to, kdo je odločil o Afganistanu
Na odboru so se poslanci spraševali tudi o smiselnosti sodelovanja Slovenske vojske na misiji v Afganistanu. Poslanec Zaresa Franco Juri je dejal, da so poslanci omenjene stranke premiera Boruta Pahorja že pozvali k umiku vojakov iz te azijske države. O smiselnosti se je vprašal tudi Anton Anderlič iz LDS-a, a ga je ministrica spomnila, da je odločitev o tem leta 2004 sprejela prav vlada pod vodstvom LDS-a.

Odbor je delo zaključil brez sklepov, čeprav je predsednik tega državnozborskega delovnega telesa Jožef Jerovšek vztrajal, da se sklepe sprejme, med njimi tudi tega, da obor peticije ne podpira. V koalicijskih poslanskih skupinah so sprejemanju sklepov nasprotovali, saj je peticija, ki jo je posredovala civilna družba, po njihovem dobra osnova za nadaljnjo razpravo.

Jelušičeva: peticija ne priznava prispevka naše vojske