V povprečju so anketirani ocenili zadovoljstvo s svojim življenjem s 7,1. Foto: EPA
V povprečju so anketirani ocenili zadovoljstvo s svojim življenjem s 7,1. Foto: EPA

Vsak peti Slovenec je bil lani na splošno zelo zadovoljen s svojim življenjem, prebivalci osrednjeslovenske, gorenjske in goriške regije so svoje zadovoljstvo opisali z oceno 7,3 ali več. Anketiranci iz koroške, pomurske in posavske regije pa so svoje zadovoljstvo ocenili s 6,8 ali manj.

V povprečju so anketirani ocenili zadovoljstvo s svojim življenjem s 7,1, v letu 2014 pa s 6,9.

Lani lažje plačevali stanovanjske stroške
Podatki statističnega urada razkrivajo tudi, da se je gmotni položaj gospodinjstev lani izboljšal, dobrine in plačljive dejavnosti pa so bile Slovencem dostopnejše, kot so bile 2014. Anketiranci so ocenili, da so lani lažje plačevali stanovanjske stroške kot leto prej. Stanovanjski stroški so bili v veliko breme za 33 odstotkov gospodinjstev, kar je za štiri odstotne točke manj kot leta 2014.

Skoraj tretjina gospodinjstev je ocenila, da s svojimi dohodki težko ali zelo težko preživijo mesec. To je za odstotno točko manj kot v letu 2014.

Plačljive prostočasne dejavnosti v porastu
Precej več ljudi si je glede na leto 2014 lahko privoščilo redno udeleževanje plačljivih prostočasnih dejavnosti. Lani se jih je udeleževalo 46 odstotkov, leta 2014 pa 37 odstotkov. Takšnih dejavnosti si lani zaradi finančnih težav ni moglo privoščiti 19 odstotkov ljudi.

Nepričakovane izdatke v višini 600 evrov bi iz lastnih sredstev lahko poravnalo 54 odstotkov gospodinjstev, kar je tri odstotne točke več kot v letu 2014. Teden letnih počitnic zunaj doma so si finančno lahko privoščili vsi člani gospodinjstva v 68 odstotkih gospodinjstev, kar je tri odstotne točke več kot v prejšnjem letu.