Na Prešernovem trgu v Ljubljani se je na 79. petek znova zbralo več sto protestnikov. Na fotografiji vidimo t. i. protestniški vodni top. Foto: BoBo/Žiga Živulović
Na Prešernovem trgu v Ljubljani se je na 79. petek znova zbralo več sto protestnikov. Na fotografiji vidimo t. i. protestniški vodni top. Foto: BoBo/Žiga Živulović

Po nekajminutnem žvižganju in zvončkljanju ter hreščanju motorne žage, ki je prihajalo iz zvočnikov, je nekaj sto zbranih protestnikov nagovoril eden vidnejših petkovih kolesarjev Jaša Jenull in opozoril, da je nujno z vsemi silami ščititi samostojno in neodvisno novinarstvo in kulturo. Predstavili so zahteve na področju medijske svobode in kulture in se zoperstavili "politično motivirani represiji in diktaturi".

Nato je pesnik Dejan Koban prebral pesem Upor – no pasaran, pesnik in igralec Andrej Rozman – Roza pa je vlado v nagovoru pozval, naj "čim prej odstopi". Jenull in medijska strokovnjakinja Sandra Bašić Hrvatin pa sta med drugim opozorila, da Slovenska tiskovna agencija (STA) že 295 dni opravlja javno službo brez vladnega plačila zanjo. "Odrekanje denarja STA-ju je nezakonito, DZ bi moral nemudoma zahtevati odpoklic vlade. Biti proti uničenju STA-ja pomeni biti za demokracijo in svobodo medijev," je dejala Bašić Hrvatin.

Po ulicah so se podali s transparenti, na katerih pozivajo k predčasnim volitvam, in s skulpturo vodnega topa, za katerega pravijo, da je edini, ki ga je sprejemljivo uporabiti na ulicah, saj da bo odplaknil to vlado. Med drugim so se ustavili pred stavbo ministrstva za kulturo in ga s t. i. vodnim topom poškropili, da bi ga simbolično razkužili.

Konflikt s policijo pred ministrstvom

Pred ministrstvom za kulturo je policija protestnikom prepovedala hojo po cesti, nekaj jih je dobilo tudi globo za kršitev cestnoprometnih pravil. Ob tem so protestniki začeli vzklikati, da so ulice njihove. Jenull pa je policiste opozoril, da je hoja po cesti protestniška ustavna pravica. "Še pred nekaj tedni je bilo normalno, da hodimo po sredi ulice, zdaj pa se standardi spreminjajo," je dejal in pozval prisotne opazovalce protesta iz vrst Pravne mreže za varstvo demokracije, naj budno spremljajo početje policije.

Protestniške zahteve

Pred ministrstvom je nato Jenull prebral protestniške zahteve, ki so: zaščita neodvisnega novinarstva, transparentno oglaševanje in financiranje, stop sovražnemu govoru, ustrezno financiranje nevladnikov, podpora samozaposlenim v kulturi, zaščita avtonomnih prostorov, prepoved strankarskih medijev ter razvoj in pomoč lokalnim medijem in kulturi.

Policija: Zbralo se je okoli 150 ljudi

Na Policijski upravi Ljubljana so pred začetkom protesta za STA sicer pojasnili, da shod ni bil prijavljen, kar pomeni, da ni organizatorja, ki bi že vnaprej poskrbel za varnostne ukrepe, kot so npr. rediteljska služba in zapore cest, zato v takšnih primerih v skladu z zakonom za red skrbijo policisti.

Po navedbah Policijske uprave Ljubljane se je na protestnem shodu zbralo okoli 150 ljudi. Zaradi kršitve zakona o javnih zbiranjih vodijo postopek o prekršku zoper organizatorja, zaznali so tudi kršitvi zakona o javnem redu in miru, 18 kršitev zakona o pravilih cestnega prometa in eno s pristojnosti drugega prekrškovnega organa, ki bo o tem obveščen, so sporočili z ljubljanske policijske uprave.

Protestniški
Protestniški "vodni top". Foto: BoBo/Žiga Živulović

Protestniki: Za ministra je plačevanje davkov 'glupo'

"Se bomo kdaj rešili iz tega slabega filma o nesposobnih, korumpiranih politikih brez kančka etike, morale ali osebne odgovornosti," se ob tokratnem protestnem petku sprašujejo v Protestni ljudski skupščini. "Sedanji minister za okolje je povsem jasno in razločno rekel, da je plačevanje davkov 'glupo', in nato delil direktorju podjetja nasvete, kako se temu izogniti. Na posnetku so njegov glas in njegove besede. Tega ni zanikal! Če vmes manjkajo deli pogovora, je povsem vseeno. V vsaki normalni državi je to več kot dovolj za takojšen odstop!" so zapisali v sporočilu za javnost.

Ob tem so protestniki izpostavili še, da "je minister za pravosodje obtožen davčne utaje, minister za zdravje pa noče prevzeti odgovornosti za neupoštevanje stroke, ki je povzročila smrt dekleta, in ne smemo pozabiti, da obstajajo tudi posnetki ministra za gospodarstvo, ki je kljub svojemu javnemu zanikanju zahteval predplačilo za 'njegove' dobavitelje zaščitne opreme".

Protestniki so spomnili na referendum o vodah z besedami, da za vlado "ni 'glupo' samo plačevati davkov, očitno je 'glupost' tudi ohranjati vodne zaloge ne glede na to, kaj pravi celotna stroka! Čeprav se nas je 674.000 udeležilo referenduma prav zato, da jo zaščitimo pred zasebnimi interesi."

Po njihovih besedah samo majhen delček nečednosti pricurlja do javnosti, zato je po njihovih besedah nujno zaščititi samostojno in neodvisno novinarstvo. Napovedali so tudi, da se bodo simbolno zoperstavili "politično motivirani represiji in diktaturi". "Edini vodni top, ki ga je namreč sprejemljivo uporabiti na naših ulicah, je vodni top, ki bo odplaknil Janeza Janšo in vse tiste, ki ga podpirajo na smetišče zgodovine, ter povrnil svobodo in demokracijo," so napovedali in dodali, da se bodo po ulicah podali s svojim vodnim topom, s katerim bodo simbolično "očistili slovenski kulturni in medijski prostor".

Na protestu se je pojavil tudi
Na protestu se je pojavil tudi "minister Simoniti", ki se je pod dežnikom skrival pred t. i. protestniškim vodnim topom. Foto: BoBo/Žiga Živulović

Svobodni mediji in kritični umetniki kot sovražnik

V Protestni ljudski skupščini, ki se je oblikovala ob robu petkovih protestov, so še zapisali, da vlada Janeza Janše vidi največjega sovražnika v svobodnih medijih in kritičnih umetnikih, kulturnikih in nevladnikih, ki izrazijo svoj glas.

Glede napada na medije protestniki izpostavljajo, da "STA že 295 dni opravlja javno službo brez plačila zanjo s strani vlade. Pritiski nanje, nespoštovanje odločitev sodišč in priporočil evropskih institucij so jasni pokazatelj odnosa te vlade, ki si želi podrediti vse institucije. To se ne dogaja samo na STA, ampak tudi na RTV Slovenija, kjer je zaradi političnih pritiskov in odločitev odstopila odgovorna urednica."

Glede napadov na kulturnike pa so zapisali: "Prav tako je Janša že od nekdaj sovražnika videl v kulturi in umetnosti. Temu služno sledi tudi minister za kulturo Vasko Simoniti. Da bi tudi kulturo ta dva najraje videla kot podaljšek SDS-a, je ministrstvo za kulturo pred nekaj meseci neonacističnemu društvu celo podelilo status v javnem interesu." Ob tem so spomnili tudi, da je parlamentarni odbor za kulturo prav ta teden sprejel sklep, da se mora Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot odvzeti status v javnem interesu, in hkrati pozval ministra, naj pojasni, zakaj je to društvo takšen status sploh dobilo.

Protestniške zahteve pred ministrstvom za kulturo. Foto: BoBo/Žiga Živulović
Protestniške zahteve pred ministrstvom za kulturo. Foto: BoBo/Žiga Živulović