Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Petkovi protestniki so se ob 19. uri zbrali na ljubljanskem Trgu republike in se nato odpravili pred RTV Slovenija na Kolodvorski ulici.

Kot je poročal STA, so protestniki znova ponovili oceno, da je podrejanje, politizacija in razgradnja slovenskih medijev in javne RTV Slovenija vse vidnejša. "Vlada Janeza Janše niti malo ne skriva več, da bo v mesecih pred volitvami s pomočjo povsem protizakonito nastavljenih članov programskega in nadzornega sveta ter preostalih političnih podtaknjencev poskusila spremeniti RTV v svoj propagandni kanal," so pred protestom sporočili iz Protestne ljudske skupščine.

Vlado prav tako obtožujejo, da novinarjem, ki so zaposleni na RTV, ukinjajo službeni dostop do tiskanih medijev in da pod pretvezo varčevanja kolumnistkam in kolumnistom Studia City niso podaljšali pogodb.

Sorodna novica Areh: Ne ukinjamo komentatorjev; kolektiv Informativnega programa: Gre za zavajanje

Urad vlade za komuniciranje obtožujejo, da na tedenski ravni pošilja napotke in usmeritve glede programa RTV. "Vsaka kritična misel mora biti po njihovem mnenju takoj uravnotežena z vsaj enim zagovornikom vlade, prav tako pa je treba omogočati tudi popolnoma neprimerne politične komentarje (napade) na opozicijske stranke," je poudaril eden vidnejših protestnikov Jaša Jenull in večkrat navedel, da RTV Slovenija ni državni ali strankarski medij, temveč javni medij.

Sorodna novica RTV Slovenija ne ukinja naročnin na časopise in revije

Pesnik in zaposleni na RTV Dejan Koban je prebral pesem z naslovom Čiščenje. "'Kradete naš denar,' nam pravijo. 'Pljuvate po naših junakih,' nam očitajo. 'Sedaj bomo vse to postavili na svoje mesto,' renčijo. Spodnesli, prisilili, ukinili, odrezali, premestili. (...) 'Nihče več si ne bo drznil dvomiti v naše vladajoče,' cvilijo. Izbrisali bomo Ano, Petra, Marcela, Igorja, Natašo," je v pesmi zapisal Koban.

Kot je ob koncu shoda dejal Jenull, se bodo protestniki zbrali vsaj še petnajstkrat, 15 tednov namreč manjka do parlamentarnih volitev, ki bodo 24. aprila. Petkovi protestniki so se tokrat zbrali že 90. zapored.

Notranje ministrstvo toži Jašo Jenulla, najprepoznavnejšega med petkovimi protestniki, za povrnitev stroškov varovanja neprijavljenega shoda v Ljubljani 2. oktobra 2020. Po Jenullovih besedah ministrstvo od njega zahteva plačilo 2255 evrov za delo policistov, prevoze policijskih vozil in celo sodelovanje službenih konj in psov, je poročala TV Slovenija.

Protestniki tokrat pred RTV Slovenija