Ena od tematik na Protestni ljudski skupščini je tudi referendum o noveli zakona o vodah. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Ena od tematik na Protestni ljudski skupščini je tudi referendum o noveli zakona o vodah. Foto: Srdjan Živulović/BoBo

Petkovi protesti združujejo pripadnike različnih družbenih sfer, od akademikov, organizacij civilne družbe, sindikatov, kulturnikov do angažiranih posameznic in posameznikov. Namen tokratnega dogodka je tako po navedbah Protestne ljudske skupščine povezati različne sfere z namenom oblikovanja konkretnih bojev.

Pri tem se osredotočajo na po njihovi oceni trenutno najbolj aktualne tematike, med katere med drugim spadajo referendum za vodo, javno zdravstvo, sprememba volilnega sistema, zakon o tujcih, prihodnost in krepitev protestniškega gibanja ter uničevanje medijskega prostora, so v sporočilu za javnost zapisali v Protestni ljudski skupščini, ki se je v preteklem letu oblikovala ob robu petkovih protestov. Protestnice in protestniki so se tako na tokratnem protestu razdelili v različne interesne skupine, v katerih v obliki moderirane razprave oblikujejo konkretne pobude za naslavljanje posameznih težav.

Po prvi skupščini protestniki izdali tudi knjižico s smernicami

Protestno ljudsko skupščino so protestniki prvič organizirali julija lani kot "odziv na načrtno rušenje osnovnih temeljev demokratične ureditve s strani političnih elit ter onemogočanje neposrednega izražanja volje ljudstva," so še navedli v sporočilu za javnost.

Po navedbah Protestne ljudske skupščine je tokratni dogodek bolj osredotočen na načrte za prihodnost, organiziranost in akcijo. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Po navedbah Protestne ljudske skupščine je tokratni dogodek bolj osredotočen na načrte za prihodnost, organiziranost in akcijo. Foto: Srdjan Živulović/BoBo

Kot so še sporočili, so takrat "na podlagi izzivov današnjega časa oblikovali priporočila, zahteve in pobude." Zbrali so jih v knjižici Smernice Protestne ljudske skupščine. "Smernice temeljijo na ključnih vrednotah za vključujočo in progresivno družbo, ki so demokratičnost, enakost, enakopravnost, transparentnost, solidarnost, socialna in okoljska pravičnost ter spoštovanje temeljnih človekovih pravic in vladavine prava," so zapisali v knjižici.

Zbrane smernice se osredotočajo na različna tematska področja in med drugim obravnavajo delavske in socialne pravice, gospodarstvo, okolje in podnebje, medijsko svobodo in sovražni govor, kulturo, izobraževanje, zdravstvo ter demokracijo in vladavino prava.

Policija zagotavlja, da bo poskrbela za varnost vseh

Ker so morali prejšnji teden ob začetku alternativne proslave ob dnevu državnosti proti pripadnikom t. i. rumenih jopičev posredovati tudi policisti, so v Protestni ljudski skupščini tokrat še pred začetkom petkovih protestov pozvali policijo, naj poskrbi za varnost vseh protestnic in protestnikov.

Na shodu se je po ocenah policije zbralo približno 500 ljudi. Protest je potekal mirno, udeleženci pa so se razšli okoli 21. ure. Kot so pojasnili na Policijski upravi Ljubljana, so policisti na shodu opravljali naloge za varovanje državnega zbora, vzdrževali javni red in mir, zagotavljali varnost udeležencev protestnega shoda in urejali promet. Zoper organizatorja shoda pa vodijo postopek o prekršku.

Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Foto: Srdjan Živulović/BoBo