Začetek protivladnega protesta na Prešernovem trgu. Foto: MMC RTV SLO/Miha Zavrtanik
Začetek protivladnega protesta na Prešernovem trgu. Foto: MMC RTV SLO/Miha Zavrtanik

Harmonikarji so shod napovedali po tem, ko se je prebivalkam in prebivalcem Ljubljane dobro znani harmonikar, ki na Prešernovem trgu na istem mestu vztraja v vseh letnih časih in vremenskih razmerah, na prejšnjem protestu zapletel v incident z enim izmed protivladnih protestnikov, ki naj bi s ploskanjem in piščalko zmotil njegovo igranje. Shod harmonikarjev je sicer pokvaril dež, zato so si zavetje poiskali v bližnjem lokalu, iz katerega se je razlegala slovenska narodna glasba.

Prešernov trg, na katerem je kljub plohi vztrajal omenjeni harmonikar, se je začel polniti malo pred 19. uro. Protestni shod se je začel glasno, z mikrofonom in megafonom – vsak je bil v rokah nasprotujoče si strani, izrečene besede pa so izgubljale med žvižgi in vzkliki množice navzočih. Protestnikom so se tudi ta petek pridružili tržaški Slovenci, ki so ob prihodu na Prešernov trg poželi bučen aplavz.

"Da kulturi, ne diktaturi" in "RTV je naša!"

Po začetnih nagovorih so protestniki krenili na shod, pot pa jih tokrat vodila tudi mimo stavbe RTV Slovenija, kjer so se ustavili in zaposlenim v podporo zaploskali ter se zavzeli za svoboden RTV, STA in druge medije. Dečka s piščalko so v svarilo, da Slovenija ne sme po poti Madžarske, simbolno ovili v madžarsko zastavo in s transparenti in vzkliki pozivali k neodvisnosti medijev. Tokratni vladni protest je sicer potekal pod sloganom: "Da, kulturi, ne diktaturi."

Protestniki so pred stavbo RTV Slovenija vzklikali:
Protestniki so pred stavbo RTV Slovenija vzklikali: "RTV je naša!" Foto: MMC RTV SLO/MIha Zavrtanik

Ljudska skupščina "s hladno glavo in vročim srcem"

Naslednji postanek večine udeležencev protivladnega shoda je bil Park slovenske reformacije oziroma Argentinski park, kjer je potekala "ljudska skupščina". "Tukaj smo zato, da se ne bo samo ena garnitura zamenjala z drugo, da se ne bodo eni pokvarjenci zamenjali z drugimi," je v uvodu "ljudske skupščine" dejal neformalni vodja protivladnih protestov Jaša Jenull. "Osnovni cilji so nam skupni. Protesti niso gledališka predstava, niso sprehod. Protest je politično dejanje in ta skupščina je priložnost, da s hladno glavo in vročim srcem povemo, za kaj gre," je pred začetkom skupščine dejal družbeni aktivist in kulturni publicist Miha Zadnikar.

Udeleženci shoda so se nato poljubno razdelili v sedem tematskih skupin – medijska svoboda in sovražni govor; okolje, odrast in trajnostni razvoj; korona in zdravstvena tematika; praktične intervencije in taktike; delavske in socialne pravice; alternative političnemu sistemu in kulturne politike. Množica se je porazdelila po parku in na vsakem od sedmih tematskih otokov se je razvnela živahna razprava, na kateri so posamezniki izražali svoje ideje, pričakovanja in zahteve za prihodnost.

Del protestnikov je tako, kot je bilo rečeno na skupščini, prešel "v drugo fazo protestov", v okviru katere si želijo jasneje izoblikovati svoje zahteve in pričakovanja za prihodnjo vlado in prihodnost Slovenije. Protestniki so napovedali, da bodo dejavni tudi med počitnicami.

"Nismo prišli le govorit, ampak predvsem poslušat," je bilo slišati pred začetkom "ljudske skupščine", na kateri je potekala odprta debata o različnih problematikah sodobne družbe. Foto: MMC RTV SLO/Miha Zavrtanik

"Rumeni monitoring" protestnikov?

Ob tokratnih protestih so t. i. "rumeni jopiči", ki so v preteklih tednih vladi izražali podporo, napovedali, da bodo svoje fluorescentne uniforme pustili doma in se pomešali med protivladne protestnike. "V petek bomo 'protestnike' pustili same s koronavirusom," je bilo objavljeno na Twitterjem profilu "rumenih jopičev". Pojasnili so, da bodo izvajali "rumeni monitoring", s katerim bodo "skušali identificirati čim več levih ekstremistov iz vrst javnih uslužbencev in nevladnikov".

Kot so zapisali v drugi objavi, bo monitoring potekal v skladu s slovensko zakonodajo in sodbami Evropskega sodišča za človekove pravice. "Kdor ne želi biti identificiran, naj ostane doma," so še dodali rumeni jopiči, ki so za namen monitoringa med svoje pripadnike razdelili tudi kemične svinčnike s prikritimi kamerami za snemanje.

Po ocenah policije se je zbralo okoli 3000 protestnikov

Kot je poročal STA, so s Policijske uprave Ljubljana pozno zvečer sporočili, da so opravili varovanje dveh neprijavljenih shodov. Na prvem, ki se je ob 18.30 začel na Trgu republike, se je zbralo okoli 50 protestnikov, na drugem, ki se je začel okoli 19. ure na Prešernovem trgu, pa so policisti našteli okoli 3000 protestnikov.

Protestniki so zbirali donacije za morebitne kazni, ki bi jih prejeli udeleženci shoda. Foto: Twitter/Miha Zavrtanik
Protestniki so zbirali donacije za morebitne kazni, ki bi jih prejeli udeleženci shoda. Foto: Twitter/Miha Zavrtanik

"Dogodka sta potekala mirno, so pa policisti za promet zaprli več ulic v okolici zaradi zagotovitve varnosti. Policisti so pri varovanju shodov ugotovili po dve kršitvi zakona o javnih
zbiranjih in odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih," so še navedli na PU-ju Ljubljana, kjer zbiranje obvestil nadaljujejo in bodo v primeru dodatno zaznanih prekrškov ali kaznivih dejanj ukrepali v skladu z zakonodajo.

Na "ljudski skupščini" je sicer med udeleženci krožil "pisani prašiček", v katerem so se zbirale prostovoljne donacije za pokritje kazni, ki jih bo morda prejel kdo izmed udeležencev protivladnih protestov.