Novi časi za Piran? Foto: Ana Jurc
Novi časi za Piran? Foto: Ana Jurc

Sklep o tarifah parkiranja, ki ga je župan Tomaž Gantar sprejel marca, predvideva v mestnem jedru manj kot 10 parkirnih mest, medtem ko bodo ostala parkirišča na voljo le še v garažnih hišah Fornače pri Bernardinu in Arze pri pokopališču. Novi režim bo začel v praksi veljati prihodnji torek, pravijo v občini Piran.

Fornače namenjene izključno domačinom
Parkirišče Fornače bo namenjeno izključno najemnikom stanovanj in zaposlenim na območju ožjega mesta in Fornač. Na drugi strani bo parkirna hiša Arze namenjena tako domačinom kot turistom.

V mestnem jedru bodo na javnih parkiriščih prebivalci Pirana lahko parkirali za 8,35 evra mesečno, ostali občani pa bodo v mesto lahko vstopali z dovolilnicami, ki jim bodo omogočale deset ur parkiranja mesečno za največ pol ure hkrati.

Za mesečni abonma na Fornačah bo treba odšteti 50 evrov, v parkirni hiši Arze pa 20 evrov. Lastnike nepremičnin v mestnem jedru bo parkiranje na Fornačah stalo 60 evrov, v Arzeju pa 30 evrov. Za prebivalce Fornač bo parkiranje v tamkajšnji parkirni hiši brezplačno.

Obiskovalci bodo za uro pakiranja na Fornačah odšteli 1,2 evra, za dnevno karto 12 evrov, za mesečni abonma pa 90 evrov. Vsi uporabniki parkirne hiše pa imajo možnost koristiti brezplačni avtobus, ki vozi do Tartinijevega trga.

V Luciji brezplačno parkiranje, avtobus do Pirana za 40 centov
Kot so sporočili iz občine Piran, bodo s spremembo prometnega režima, ki bo začel veljati v torek, začeli izvajati odlok iz leta 1995. Prav tako so spomnili, da je v novi parkirni hiši Arze na voljo 850 parkirnih mest, avtomobili pa je mogoče brezplačno parkirati v parkirišču v Luciji s tisoč parkirnimi mesti ter se v Piran odpeljati za avtobusom za 40 centov.

Civilna iniciativa se še ni vdala v usodo
Kot je znano, spremenjenemu režimu parkiranja nasprotuje predvsem Civilna iniciativa za dostojno življenje Piran, ki želi, da bi se o tarifah parkiranja odločilo na občnem zboru krajanov. S tem ciljem so zbrali že 300 podpisov Pirančanov.