Diplomatski zbor na Brdu pri Kranju. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Diplomatski zbor na Brdu pri Kranju. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je na sprejemu diplomantov ob začetku novega leta poudarila, da preteklo leto ni bilo spodbudno. Omenila je glavne težave, od vojn in konfliktov po svetu, prek posledic podnebnih sprememb do izzivov. Med njimi so vzpostavitev pravil glede etične rabe umetne inteligence, boj proti dezinformacijam in migracije.

Poudarila je, da svet zaradi prepletenosti in zapletenosti kriz potrebuje učinkovite Združene narode, da se bo lahko hitreje odzival na svetovne izzive. Pri tem je omenila, da je bila Slovenija lani izbrana za novo članico Varnostnega sveta ZN-a. "Dali ste nam velikih 153 glasov in vašo podporo smo sprejeli z veliko odgovornostjo. Z vami želimo tvorno sodelovati," je sporočila diplomatom.

Članom diplomatskega zbora in njihovim državam se je predsednica tudi zahvalila za solidarnost ob lanski ujmi v Sloveniji. "Prijateljstva, ki so se spletla ob gradnji porušenih mostov, krepijo mostove med našimi državami," je dejala. Zahvalila se je tudi za podporo ob lanski izvolitvi slovenske sodnice Beti Hohler za novo članico Mednarodnega kazenskega sodišča.

Leto 2024 bi moralo biti po mnenju Pirc Musar leto diplomacije, mediacije in iskanja poti za mirno reševanje vojn in konfliktov, države pa bi se morale bojevati le na športnih igriščih na olimpijskih igrah v Parizu. "Naj bo leto 2024 leto aktivizma: za več človečnosti, za več sodelovanja in predvsem za več pravičnosti. In za več Evrope. Za večjo Evropo," je še pozvala. V angleščini pa je diplomate pozvala k nadaljnjemu sodelovanju za boljši svet.

Dogodka so se med drugimi udeležili predsednica republike Nataša Pirc Musar in premier Robert Golob s partnerjema ter predsednik državnega sveta Marko Lotrič. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Dogodka so se med drugimi udeležili predsednica republike Nataša Pirc Musar in premier Robert Golob s partnerjema ter predsednik državnega sveta Marko Lotrič. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Golob: Verjamem, da nam boste ne le prisluhnili, ampak tudi pomagali

"Leto, ki je za nami, je bilo naporno, bilo je zahtevno in žal tudi krvavo leto," pa je v svojem nagovoru poudaril premier Robert Golob. Med dosežki Slovenije v svetu in doma je omenil spopadanje z rastjo cen, reforme in dejavnost Slovenije na Zahodnem Balkanu. Poudaril je tudi, da se je ob katastrofalnih poplavah izkazala solidarnost, tudi na mednarodni ravni. "Odzvali so se sosedje, odzval se je EU in celo Ukrajina, ki je v vojni," je dejal in se še posebej zahvalil zadnji.

Premier je še dejal, da je Slovenija v preteklem letu doživljala ene večjih uspehov na mednarodnem parketu, za vrhunec pa označil izvolitev za nestalno članico VS-ja ZN-a. "Prepričan sem, da bo Slovenija to svojo funkcijo in zaupanje, ki ga je dobila, znala upravičiti," je dejal. Napovedal je, da bo dala poudarek podnebnim politikam, osrednja tema pa bo iskanje miru v Ukrajini, Afriki in na Bližnjem vzhodu.

"Prav iskanje formule za trajni mir na Bližnjem vzhodu je tista točka, za katero verjamem, da si bo slovenska diplomacija v VS-ju ZN-a v letošnjem letu najbolj prizadevala. In verjamem, da nam boste vi vsi in tudi vaše države pri tem ne le prisluhnili, ampak pomagali, da najdemo rešitev, ki bo zdržala težo časa," je dejal diplomatskemu zboru.

Speich: Poplave pokazale, da je dobrota v DNK-ju vaše države

Doajen, častni vodja diplomatskega zbora, apostolski nuncij v Republiki Sloveniji Jean-Marie Speich, pa je v imenu diplomatov, akreditiranih v Sloveniji, med lanskimi dogodki, pomembnimi za Slovenijo, izpostavil uničujoče poplave avgusta lani, ki so "sprožile nepredstavljivo solidarnost in enotnost". "Diplomatski zbor je dojel, da je dobrota v DNK-ju vaše države," je dejal.

V imenu diplomatskega zbora je tudi čestital Sloveniji za 153 glasov na glasovanju za nestalno članico VS-ja ZN-a, kar po njegovih besedah kaže, da država v svetu uživa ugled in visoko zaupanje. Kot tretjo točko pa je omenil sprejetje ljubljansko-haaške konvencije, ki bo državam omogočila mednarodno sodelovanje pri preiskavah in pregonu najhujših zločinov in k sprejetju katere je pomembno prispevala Slovenija.

Sprejem tujih diplomatov