Kot je poudarila, je namreč Slovenija velika podpornica širitve EU-ja na Moldavijo, Ukrajino, Gruzijo kot tudi na države Zahodnega Balkana.

Pirc Musar se na obisku v moldavski prestolnici mudi z avstrijskim predsednikom Alexandrom Van der Bellnom. V Kišinjev ju je povabila moldavska kolegica Maia Sandu, ki velja za močno zagovornico članstva njene države v EU-ju.

Pirc Musar je poudarila, da Slovenija izjemno ceni njena prizadevanja kot tudi odločenost moldavske vlade, "da državo približajo standardom Unije".

Trije predsedniki so na skupnem pogovoru izmenjali stališča do kriznih žarišč po svetu, zlasti do vojne v sosednji Ukrajini. Kot so sporočili iz predsedničinega urada, je Pirc Musar med razpravo poudarila, da si morajo za temeljna načela, mednarodno pravo, človekove pravice in človečnost prizadevati vsi.

Glede trajajoče vojne v Ukrajini je pohvalila Moldavijo, ki je pokazala "svojo srčnost in sprejela tisoče beguncev iz Ukrajine".

Predsednica je poudarila, da se bo Slovenija, ki bo od januarja 2024 članica Varnostnega sveta Združenih narodov, zavzemala za spoštovanje mednarodnega prava in pravic otrok in žensk v oboroženih konfliktih. Ob tem si Slovenija želi tesnega sodelovanja in posvetovanja z moldavskimi sogovorniki o temah, ki zadevajo regijo.

Pirc Musar in Van der Bellen imata v današnjem programu še srečanje s predsednikom moldavske vlade Dorinom Receanom, predsednikom parlamenta Igorjem Grosujem in vodjem partnerske misije EU-ja v Moldaviji Cosminom Dinescujem.

Predsednica republike se bo v petek sešla tudi z guvernerjem narodne banke Moldavije Octavianom Armasujem. Sledilo bo srečanje vseh treh predsednikov držav s študenti, s katerimi se bodo prav tako pogovarjali o evropski prihodnosti.

Pirc Musar: Pristopna pogajanja so poseben proces, ki zahteva prilagajanje

Širitev EU je prava pot, ki vodi k razvoju družbe, je ob obisku v Moldaviji izjavila predsednica republike Nataša Pirc Musar. Glede moldavskega približevanja uniji je dejala, da so pristopna pogajanja poseben proces, ki zahteva prilagajanje, preoblikovanje in podporo celotne družbe h katere napredku vodi, so sporočili z urada predsednice.

"Slovenija je že dvajset let članica EU in je v tem času skorajda podvojila bruto družbeni proizvod na prebivalca," je ob srečanju z guvernerjem Narodne banke Moldavije Octavianom Armasujem kot primer navedla Pirc Musar. Ob tem je sogovorniku zagotovila, da bo Slovenija s svojimi izkušnjami in strokovnim znanjem Kišinjovu pomagala v pogajalskem procesu.

Predsednica Pirc Musar se je udeležila tudi razprave s študenti moldavske državne univerze, s katerimi so se pogovarjali o izzivih Moldavije na njeni poti k evropski prihodnosti in o pomenu reform ter sodelovanja celotne družbe pri tem.

Pirc Musar je pohvalila napredek Kišinjova, ki ga je v oktobrskem širitvenem poročilu navedla Evropska komisija. Moldavsko politiko in družbo je spodbudila, naj z napori v smeri reforme sodstva in boja proti korupciji nadaljujejo. V nagovoru mladim pa je izpostavila zaupanje javnosti v institucije, ki da je bistveno za dobro delujočo demokracijo.

"Moja vizija Evrope je enotnost, moč in vključenost" je dejala predsednica in dodala, da ima Moldavija s svojimi edinstvenimi prispevki ključno vlogo pri uresničevanju te vizije. Mlade je pozvala, naj prepoznajo "težo svoje vloge" pri oblikovanju prihodnosti Moldavije, saj da ta "pripada mlajšim generacijam".