Foto: TV Slovenija
Foto: TV Slovenija

Kaj so glavne skrbi predsedniških kandidatov v zadnjih urah njunega prizadevanja za podporo volivcev?

Kako bo Anže Logar prepričal še koga, razen volivcev SDS-a in Nove Slovenije? Se lahko Nataša Pirc Musar še zanaša na "proti Janša" naboj ali pa je ta po zadnjih parlamentarnih volitvah že nekoliko popustil in bodo volivci ostali doma?

Nocoj bosta oba slišala pomisleke žvižgačev, odgovarjala na vprašanje o svetovalcih in tudi protestnikih, ki jutri vabijo pred parlament, ter na druga vprašanja, ki so se odprla med njuno kampanjo. Soočenje je vodila Erika Žnidaršič.

Zadnje soočenje kandidatov na TV Slovenija

Interpelacija Tanje Fajon in Logarjevo izmikanje odgovoru

Bi podprli interpelacijo zoper ministrico Tanjo Fajon, je bilo prvo vprašanje voditeljice.
"Že cel mesec sem v kampanji in nisem niti prebral interpelacije niti poslušal interpelacije, zato ne morem povedati, kako bi se odločil," je odgovoril Logar in na prigovarjanje voditeljice, naj vendarle odgovori, povedal, da od 1. junija ni več zunanji minister. "Ne spremljam dogajanja razen ključnih strateških zunanjepolitičnih vprašanj, kjer je potrebno, se opredelim, z vsakodnevno politiko se pa ne ukvarjam na zunanjem ministrstvu," je povedal. Voditeljica ga je še enkrat nagovorila, naj se vendarle opredeli, a se je vzdržal rekoč: "Če nisem poslušal razprave v parlamentu, si ne morem ustvariti mišljenja, kako bi glasoval."

"Dejstvo je, da zakon o zunanjih zadevah ne določa procedure, kako mora biti izvedeno posvetovanje med ministrstvom za zunanje zadeve in predsednikom republike, in je ta procedura nedorečena. Kolikor sem lahko razbrala iz medijev, se je ministrica Fajon vendarle pogovarjala s predsednikom Pahorjem, oba kabineta sta komunicirala med seboj. Nerazumno bi bilo pričakovati, da se čisto vsak korak zapiše v zakon, posvetovanje je, več kot očitno bilo, kar je predsednik Pahor danes tudi potrdil," pa je dejala Pirc Musar in dodala, da ne ve, zakaj je Pahor pred časom dajal "malce drugačne izjave".

Nataša Pirc Musar. Foto: TV Slovenija
Nataša Pirc Musar. Foto: TV Slovenija

Protestna akcija in glasovi "proti Janši"

Jaša Jenull, Tea Jarc in nekateri somišljeniki za petek pripravljajo nekakšno "ljudsko protestno akcijo" pred parlamentom, ki so jo poimenovali Soočenje z Anžetom Logarjem. Sporočajo, da bodo "razgalili lutkovno predstavo". Na vprašanje voditeljice, če se bo udeležil protestne akcije, je Logar odvrnil, da ni prejel nobenega vabila.

Voditeljica je nato Pirc Musar vprašala, če je lažje volivce prepričati, da glasujejo "proti Janši" kot "za Natašo Pirc Musar". "Ne bom se spraševala o tem, kaj je lažje, prepričana pa sem, da bodo volivke in volivci odšli na volitve in glasovali za tistega kandidata, v katerega vrednote verjamejo. Ne bi si želela, da so volitve proti, volitve naj bodo vedno za," je odgovorila Pirc Musar in glede napovedanega protesta pred parlamentom dodala, da je vsak protest legitimen. "Vedno bom zagovarjala pravico do svobode združevanja, pravico do svobode izražanja, vendarle pa bi jutrišnje protestnike rada pozvala, naj dostojno komunicirajo, naj gojijo kulturo dialoga, ne nazadnje sem se oglasila tudi takrat, ko so visele lutke v Mariboru, to dejanje sem obsodila, želim si, da so protesti mirni, z umirjenim tonom in govorom," je sklenila.

Posledice Janševe vladavine

"Dejstvo je, da je vladavina Janeza Janše pustila določene posledice. Ljudje smo se počutili omejene, teptalo se je človekove pravice, v PKP ukrepe se je vrinjalo zadeve, ki niso bile povezane z epidemijo, zato na nek način razumem revolt ljudi, ampak, kot rečeno, vsi skupaj smo odgovorni za kulturo dialoga, tega si v prihodnosti Slovenije želim in zato se bom vedno zavzemala," je glede Janševe vlade dejala Pirc Musar.

"Jaz sem zmeren politik, imam zmerna stališča, predstavljam jih na spoštljiv način," je nadaljeval Logar in na vprašanje voditeljice o 'pozivih proti janšizmu' dodal, da ne ve, zakaj bi se ga ti kakor koli dotikali. "V Sloveniji želim dialog spraviti v neke zmerne okvire, upam, da mi bo večina volivk in volivcev pri tem prisluhnila, in da bodo podprli to zmerno politiko in da ne bodo podpirali tega ostrega jezika, ker na koncu koncev smo ugotovili, da Slovenija najbolje napreduje takrat, ko sodeluje," je izpostavil in še enkrat poudaril, da je čas "za podporo zmernim politikom in da si podamo roke".

Naslednja tema je bil nedavni incident v Ljubljani, ko so ljubljanski redarji kaznovali človeka, ki je s kredo pisal po tleh pred stavbo Mestne občine Ljubljana. Bi se Pirc Musar kot predsednica oglasila takrat, ko bo svobodo govora kratil politik, ki jo je podprl v predsedniški kampanji (Zoran Janković)? "Absolutno", je odgovorila in poudarila, da nima strankarskega nahrbtnika. Poudarila je, da se je vedno zavzemala za človekove pravice, na področju kaznovanja pa za sistemski, mehki pristop. Spomnila je, da se po uvedbi "drakonskih kazni" za prometne prekrške prometna varnost ni bistveno povečala.

Anže Logar. Foto: TV Slovenija
Anže Logar. Foto: TV Slovenija

Politiki in funkcionarji s pravnomočnimi obtožnicami

Voditeljica je Pirc Musar spomnila, da proti Jankoviću obstaja dve pravnomočni obtožnici, in vprašala, ali se ji z moralnega stališča zdi sprejemljivo, da takšen človek kandidira na tako pomembno funkcijo, sploh ob dejstvu, da so obtožbe povezano s funkcijo, na katero kandidira? Pirc Musar je odgovorila, da na ljubljanskih volitvah podpira županskega kandidata Piratov Jasmina Feratovića. Glede pravnomočnih obtožnic pa je dejala, da zagotovo niso dobra popotnica. Bi si pa želela, da bi pravosodni organi reagirali hitreje, in tudi korektno. V primeru, da bo Janković v času mandata obsojen, pričakuje, da bo odstopil.

Podobno vprašanje je prejel Logar glede nekdanjega državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve in zdajšnjega kandidata za župana Maribora, Franca Kanglerja. Logar je odgovoril, da s tem ima težave, in da ga kot minister sam ne bi vzel za državnega sekretarja. Kakšen predsedniški kandidat pa bi bil, če ne bi imel težav s tem, da tisti, ki so v sodnih postopkih, kandidirajo za pomembne funkcije, se je vprašal. Je pa tudi opozoril na težave v slovenskem pravosodnem primeru. Spomnil je na konkreten primer, kjer so se sprejemale neustavne sodbe, kar je soglasno ugotovilo ustavno sodišče, in da se je pokazalo, da je bil tisti postopek na nek način "sodna farsa". Od vlade Roberta Goloba, ki ima udobno večino v parlamentu, pričakuje sodne reforme, ki bodo pravosodje naredile bolj učinkovito.

Gale, Logar in zaščitna oprema

V oddaji so predvajali izjavo žvižgača Ivana Galeta o Logarju. "Jaz ga vidim kot povsem neprimernega na podlagi osebnih izkušenj, pa tudi kot člana ministrskega zbora prejšnje vladne sestave. Sem tudi že javno dal objavo, da je gospod Logar zame svetovni prvak v dvoličnosti, sploh v tej njegovi drži oziroma v distanciranju od teh njegovih strankarskih kolegov, če pa upoštevamo njegovo funkcijo, tudi v stranki predsednik sveta stranke ni kar nekdo. Jaz mislim, da je bil zelo vpet tudi v dogajanje, seznanjen z informacijami, ne nazadnje sem mu tudi jaz okoli deset elektronskih sporočil po razkritjih, po dogajanju na zavodu, obračunavanju z zaposlenimi, z mano, razmetavanju z javnim denarjem. Nikoli ni bilo nobenega odziva. Tako da v tej drži, ki jo zdaj izkazuje, mene ne bo nikoli prepričal. V bistvu je tak, kot je bil zadnji dve leti, mogoče bolj tih pa skrajen kot drugi, ampak je, bom rekel, enak. Taki ljudje so mogoče še bolj nevarni kot tisti, ki odkrito povedo, kar mislijo," je dejal Gale.

Logarjev komentar? "Saj ni ničesar povedal," je odgovoril. Po Logarjevem mnenju je Gale pač povedal svoje mišljenje in potrdil, da ga že dve leti ne podpira in je torej že vnaprej odločen.
Voditeljica ga je nato izzvala, da so se pri nabavah zaščitne opreme dogajale nepravilnosti, da je vlada ravnala "nedemokratično" s tem, ko je Galeta vrgla iz službe, in da je bil Logar pri tem član ministrske ekipe. Logar je odgovoril, da pri nabavah ni imel nič, razen tega, da je v času, ko je zaščitne opreme primanjkovalo po vsem svetu, njegovo ministrstvo pošiljalo prve poizvedbe v tiste države, kjer so proizvajalci te opreme. Pri tem je bilo poslanih in prejetih tisoče in tisoče sporočil, in s takimi, ki se niso tikale njegovega delokroga, se ni ukvarjal. Glede Galeta pa je še dejal, da ga ni odpustila vlada, temveč organ, kjer je bil Gale zaposlen. In sodišče je dalo prav temu organu, je dodal.

Voditeljica je nato Logarja spomnila, da so v postopkih nabav zaščitne opreme nekateri ponudniki dobili posebno obravnavo. Logar se je odzval z besedami, da kdor krši zakonodajo, mora za to odgovarjati. Težko pa se kaj takega pripiše meni, je nadaljeval, in novinarki odvrnil, da je najbrž dobro preverila njegovo 23-letno kariero in pri tem najbrž ugotovila, da v njej ni nobene takšne afere.

Brecelj: Nataša Pirc Musar je vse razen primerna kandidatka

Onkolog Erik Brecelj je v Tarči poudaril, da Pirc Musar ni primerna kandidatka, saj da imata z možem podjetja v davčnih oazah. "Tam, kjer ponikne denar, tega denarja niso dobili slovenski davkoplačevalci … Najbrž na svetu ni človeka, ki bi imel podjetje v davčni oazi in bi se imel za moralno avtoriteto, na Islandiji je predsednik vlade odstopil, ko so odkrili, da imata z ženo podjetja v davčnih oazah," je povedal Brecelj in dodal, da ga je Pirc Musar kot odvetnica "napadala".

"Dr. Brecelj je vrhunski zdravnik, mi je žal, da tako razmišlja o mojem odvetniškem poklicu, bi pa vendarle povedala, da je v zadevi, ko smo mu poslali opominsko pismo, v javnosti širil neresnice, tudi tokrat jih je. Ne jaz ne moj mož nimava podjetja v davčni oazi, Aleš ga je imel dolgo vrsto let nazaj in ga je prijavil na Fursu, nobeni davki niso bili plačani v tej davčni oazi, ampak vsi v Sloveniji. Vidite, točno to je diskurz, ki si ga v Sloveniji ne želim, zavajanje javnosti, brutalno pisanje laži, to ne pritiče Sloveniji," se je Pirc Musar odzvala na Brecljevo izjavo.

"Takrat sem svoji stranki svetovala, naj bo opominsko pismo dovolj, svetovala sem, da se dr. Breclja ne toži, moja stranka je nasvet sprejela, g. Brecelj bi mi bil lahko hvaležen, ker nismo šli v postopke," je Pirc Musar komentirala Brecljevo obtožbo, da ga je kot odvetnica "napadala". Pirc Musar si želi, da bi žvižgači operirali z resničnimi podatki, ne pa z demagogijo, napačnim razlaganjem ali navajanjem lažnih dejstev. "To pa zame, oprostite, ni žvižgaštvo," je opozorila in dodala, da marsikdaj delavec in žvižgač napram delodajalcu nimata prav.

"Zelo težko mi je razlagati neko shemo za 20 let nazaj, večkrat sem povedala, da nisem vpeta v dnevne posle svojega moža, lahko pa povem, da razni avtorji še vedno trdijo, da ima moj mož podjetja v davčnih oazah – nima jih! Vsa podjetja poslujejo zakonito, vsi davki so plačani v Sloveniji, oba ravnava družbeno odgovorno. Pravzaprav mi je že težko, vedno znova razlagati te stvari, a verjemite mi, v to predsedniško kampanjo ne bi šla, če ne bi verjela, da je vse zakonito, res je zakonito in težko sprejemam tudi to, da se na finančne posle, na gospodarstvenike, ki so uspeli, gleda z zaničevanjem, češ, če je uspel, je zagotovo delal nekaj narobe, upam, da bo Slovenija tudi to enkrat prerasla, da bomo tako, kot spoštujemo vrhunske športnike, spoštovali tudi gospodarstvenike," pa se je Pirc Musar odzvala na Brecljeve očitke o davčnih oazah ter dodala, da je spet zavajal javnost.

Kako naj predsednik potuje?

Logar je glede potovanj in uporabe prevoznih sredstev, kot so redne letalske linije, najeta leta, falconi in drugo, dejal, da se mu je zdela mešanica, ki jo je izkazal aktualni predsednik države Borut Pahor, prava. Je pa poudaril, da je treba upoštevati tudi časovno komponento in včasih je bolje, če državnik odleti z najetim ali vladnim letalom, ker lahko potem na poti opravi več obiskov in je bolj učinkovit.

Pirc Musar je dejala, da bodo stroški odvisni od števila nalog, ki si jih bo zadala. Bo pa imela okoljsko svetovalko in preverjala ogljični odtis vsake posamezne poti. Obenem se je zavzela za ustanovitev slovenskega državnega letalskega prevoznika.

Več si oglejte v posnetku celotnega soočenja.

Volitve 2022: Soočenje kandidatov za predsednika republike