Invalidi in bolniki so se že štiriinštiridesetič zapored zbrali na Brezjah. Foto: marija.si/V.T.
Invalidi in bolniki so se že štiriinštiridesetič zapored zbrali na Brezjah. Foto: marija.si/V.T.
Invalidi in bolni na Brezjah

Verniki z vseh koncev Slovenije so danes romali na Brezje, kjer poteka že 44. tradicionalno srečanje bolnikov, invalidov in starejših. Zbrali so se ob 9. uri, pravkar pa poteka slovesna maša, ki jo vodi upokojeni koprski škof Metod Pirih.

Ta je v nagovoru navzočim poudaril, da je tako telesno kot duhovno trpljenje "povezano z našim življenjem, ker imamo tako človeško naravo". Trpeti morajo vsi ljudje - verujoči in neverujoči. "Razlika je samo v tem, da verujoči svoje trpljenje prenašajo s Kristusom in z njegovo pomočjo, neverujoči pa morajo svoje trpljenje nositi sami," je povedal Pirih.

Poudaril je, da navadno mislimo, kako nas trpljenje uničuje in izčrpava, vendar pa je prav trpljenje, kot je dejal že Tomaž Akvinski, pot do vseh kreposti.

Poleg invalidov, bolnikov in starejših, ki jim je v prvi vrsti namenjeno, se romanja udeležujejo tudi njihovi domači in številni prostovoljci, ki pomagajo bolnim in ostarelim romarjem. Najbolj zvesti pomočniki so skavtska združenja, malteški vitezi, nekatere mladinske veroučne skupine in številni posamezniki.

Invalidi in bolni na Brezjah