Uporaba pirotehničnih izdelkov je ob koncu leta marsikomu v veselje in zabavo, ne smemo pa pozabiti tistih, ki jim je pokanje neprijetno, jim vzbuja strah in zanje predstavlja svojevrstno nasilje, opozarjajo nasprotniki pirotehnike. Foto:
Uporaba pirotehničnih izdelkov je ob koncu leta marsikomu v veselje in zabavo, ne smemo pa pozabiti tistih, ki jim je pokanje neprijetno, jim vzbuja strah in zanje predstavlja svojevrstno nasilje, opozarjajo nasprotniki pirotehnike. Foto:
Akcija Bodi zvezda - ne meči petard.
Policija vsako leto decembra organizira akcijo Bodi zvezda - ne meči petard. Tudi letos verjetno ne bo nič drugače. Foto: Policija
Poškodba
Pirotehnična sredstva lahko povzročijo hude poškodbe. Foto: MMC RTV SLO

Kot je znano, ima Slovenija od lani nov strožji zakon o razstrelilnih in pirotehničnih izdelkih. Ta ureja predvsem področje uporabe t. i. petard, saj se zaradi nepravilne uporabe vsako leto poškoduje nekaj ljudi, objestneži pa povzročijo več poškodb na premoženju. Globa za nepravilno uporabo pirotehničnih sredstev znaša od 400 do 1.200 evrov.


Od lani prepovedani kategoriji 2 in 3
Najpomembnejša novost je prepoved prodaje, posesti in uporabe ognjemetnih izdelkov kategorij 2 in 3, katerih glavni učinek je pok. Zakon v kategorijo 2 uvršča ognjemetne izdelke, ki pomenijo majhno nevarnost in povzročajo nizko raven hrupa ter so namenjeni uporabi na omejenih območjih na prostem. Tipični izdelki so rimske svečke, majhna ognjemetna kolesa, bengalične bakle, baterije in kombinacije, ki jih po določilih zakona ni dovoljeno prodajati mlajšim od 16 let.


V prav tako prepovedano kategorijo 3 spadajo ognjemetni izdelki, ki pomenijo srednje veliko nevarnost in so namenjeni uporabi na prostem, na velikih odprtih območjih ter katerih raven hrupa ni škodljiva za zdravje ljudi. Te lahko kupuje, ima v lasti ali uporablja samo pravna oseba in podjetnik, ki ima dovoljenje za promet s pirotehničnimi izdelki.

Omejitve pri prodaji in uporabi pirotehnike
Prodaja pirotehničnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena le od 19. do 31. decembra. Mladoletnikom do 14. oziroma 16. leta starosti je dovoljeno uporabljati pirotehnične izdelke kategorij 1 in 2 le pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov. Uporaba pirotehničnih sredstev je dovoljena med 26. decembrom in 2. januarjem. Izdelkov ni dovoljeno uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, v zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javni shodi ter javne prireditve.


Hude posledice nepravilne uporabe
Opozorila, da so posledice nepravilne uporabe pirotehnike lahko zelo hude, so pogosta vsak zadnji mesec v letu. Spomnimo, da so najpogostejše raztrganine, opekline in druge poškodbe rok, poškodbe oči in sluha. Metanje petard je nasilje, zaradi katerega trpijo tako ljudje kot živali, zato se bo policija gotovo tudi letos odzivala na klice občanov in ustrezno ukrepala proti kršilcem.