Mladoletniki lahko pirotehnična sredstva uporabljajo le pod nadzorom staršev ali skrbnikov. Foto: MMC RTV SLO
Mladoletniki lahko pirotehnična sredstva uporabljajo le pod nadzorom staršev ali skrbnikov. Foto: MMC RTV SLO
Policisti še vedno ugotavljajo uporabo pirotehnike v nasprotju z navodili proizvajalca, uporabo doma izdelanih petard in nekakovostnih izdelkov s črnega trga, ki so najpogosteje vzrok poškodb in škode na premoženju. Foto: MMC RTV SLO
Poškodba povzročena s petardo
Hude opekline so še najmanj, kar lahko povzroči nepravilna uporaba petard. V hujših primerih lahko pride tudi do izgube prstov in hudih poškodb dlani. Foto: www.policija.si

Pirotehnične izdelke je dovoljeno uporabljati med 26. decembrom in 2. januarjem, vendar ne v strnjenih naseljih, zgradbah, v bližini bolnišnic, v javnih prevoznih sredstvih in na javnih prireditvah. Kazen za kršitelje je od 417,29 do 1.251,87 evra. Mladoletniki jih lahko uporabljajo le pod nadzorom staršev.

Policisti so med lanskimi božično-novoletnimi prazniki ugotovili 309 kršitev. Zasegli so bistveno manj pirotehničnih izdelkov, kar naj bi bila posledica odprave notranjih meja. Največ so jih zasegli mariborski policisti, skupaj pa je bilo zaseženih petard in drugih pirotehničnih predmetov 69.253.

Kaj o uporabi pirotehničnih sredstev menite vi? Izrazite svoje mnenje na forumu ali v blogu.

Lani več poškodovanih otrok
Policija ugotavlja, da se nadaljuje težnja približevanja uporabe teh izdelkov v zakonsko določenem času, kljub temu pa so ugotovili porast števila poškodb, predvsem pri otrocih. Zdravniško pomoč je zaradi nepravilne uporabe pirotehničnih izdelkov iskalo 25 ljudi, od tega 11 otrok in mladoletnikov. Pet ljudi se je hudo poškodovalo (izgube prstov in hude poškodbe dlani), med lažjimi poškodbami pa so bile poškodbe oči in opekline po obrazu ter rokah.

Kako hude so lahko poškodbe zaradi nepravilne uporabe pirotehničnih sredstev, si lahko ogledate na spletni strani policije.

Na udaru so nabiralniki
Policisti so obravnavali tudi 72 primerov poškodovanj premoženja, od tega enega večje vrednosti, ko je pirotehnični izdelek povzročil požar na ostrešju. Veliko je bilo poškodovanih nabiralnikov, vetrobranskih stekel, platnenih streh in laka na avtomobilih.

Večja "vidnost" policistov
Policija v okviru preventive že sedmo leto zaporedoma izvaja akcijo "Bodi zvezda, ne meči petard". Podatki kažejo, da se zmanjšuje uporaba petard, povečuje pa se uporaba drugih, varnejših pirotehničnih izdelkov, še posebej baterij. Policija svoje delo na tem področju sicer ocenjuje kot dobro, meni pa, da se bo učinkovitost še povečala z vidnostjo policistov na tistih krajih, kjer je mogoče pričakovati tovrstne kršitve.

Bi podprli popolno prepoved uporabe petard? Glasujte na spletni anketi.

Aleksandra K. Kovač