Vsebina predsednikovega pisma je namenjena izključno italijanskemu kolegu, saj Drnovšek ne želi novih polemik. Foto: RTV SLO
Vsebina predsednikovega pisma je namenjena izključno italijanskemu kolegu, saj Drnovšek ne želi novih polemik. Foto: RTV SLO
Giorgio Napolitano
Napolitana Evropska komisija ni oštela tako, kot je Mesića. Foto: EPA
Evropski parlament
Evroposlanci so dobili vabilo na mašo v spomin na žrtve fojb. Foto: EPA

Sprašujemo se, kdo se je šel v 20. stoletju ekspanzionizem po ozemljih - Slovenci prav gotovo ne.

Josip Bajc, SLS
Komisija kritizirala le Mesića

Italijanski predsednik Giorgio Napolitano je v govoru ob dnevu spomina na fojbe in optante v soboto med drugim dejal, da je šlo pri tem za etnično čiščenje in slovanski ekspanzionizem.

V uradu predsednika države so na vprašanje MMC-ja, kako komentirajo govor in kakšna bo usoda spravnega srečanja treh držav, odgovorili, da je predsednik Napolitanu napisal osebno pismo, katerega vsebine ne želi razkriti javnosti. Drnovšek poudarja, da so te besede namenjene samo Napolitanu in ne polemiziranju v javnosti.

EU: Mesićev govor neprimeren, glede Napolitana brez komentarja
Hrvaški predsednik Stipe Mesić je v svojem odzivu dejal, da ne more spregledati sledi odprtega rasizma, zgodovinskega revizionizma in političnega revanšizma. Predstavnica Evropske komisije je sicer dejala, da se komisiji zdijo te izjave neprimerne, ni pa komentirala govora italijanskega predsednika.

Mesićev urad je že sporočil, da so ocene Komisije "enostranske in nekorektne". S tem mnenjem so seznanili tudi vodjo derlegacije Evropske komisije na Hrvaškem Vincenta Degerta.

Za komentar "zadolžen" le Drnovšek
Na torkovi tiskovni konferenci pa je premier Janez Janša odgovoril na novinarsko vprašanje, kakšno je stališče Slovenije ob tem vprašanju, še posebej če bi prišlo do revizije sporazumov, kar Italija nakazuje, da želi. Janša je dejal, da formalno ni bila predlagana nobena revizija meddržavnega sporazuma, zato meni, da se s tem nima smisla ukvarjati.

Pojasnil je še, da se glede polpretekle zgodovine strinja s tem, da je to treba v okviru EU-ja reševati strpno, s tem da vsak pomete pred svojim pragom in da to ne obremenjuje tekočih odnosov. Na uradu predsednika vlade še dodajajo, da konkretne izjave Napolitana vlada oziroma njen predsednik ne komentira, saj je to v pristojnosti predsednika države.

DeSUS: "Tipično italijansko"
Vprašanja glede odziva našega državnega vrha na izjave Napolitana je MMC naslovil tudi na politične stranke. Franc Žnidaršič iz DeSUS-a je pojasnil, da je izjava Napolitana tipično italijanska v tem smislu, da so oni vedno žrtve, ne pa kdo drug njihova. Žnidaršič pravi, da, dokler bo italijansko stališče tako, kot je zdaj, na spravo ni mogoče računati.

SD: "Italija pozablja na zgodovino in svojo vlogo v njej"
Miran Potrč (SD) je prav tako poudaril, da na nejasnih in nerazčiščenih ocenah o preteklosti korektno spravno srečanje ni mogoče. Meni, da je treba dogodke po koncu druge svetovne vojne nujno postaviti v kontekst vojne in grozot, ki so jih okupatorji storili Slovencem.

Bajc: "Odgovorni bi morali odreagirati"
V SLS menijo, da gre v tem primeru za nestrpen govor, za pogrevanje in za nikoli ugotovljena dejstva, vsaj kar se tiče fojb. Poslanec Josip Bajc (SLS) je še dodal, da bi "odgovorni morali odreagirati na ta govor in sicer s povabilom k ugotavljanju dejstev".

S fojbami tudi v Strasbourg
Italijanska interpretacija dogodkov ob koncu druge svetovne vojne je odmevala tudi v Evropskem parlamentu. Poslanka Cristiana Muscardini, italijanska članica evroskeptične politične skupine Združenje za Evropo narodov je namreč v Evropskem parlamentu povabila k maši za žrtve fojb. Na to in na Napolitanov govor se je odzvala Mojca Drčar Murko (LDS), evroposlanka, ki je prisotne opozorila, da se zgodovina ni začela 1. maja 1945. Meni, da ob dnevu spomina na fojbe v Italiji poteka močna revanšistična protihrvaška in protislovenska kampanja.

Mitja Kandare/M. P.

Sprašujemo se, kdo se je šel v 20. stoletju ekspanzionizem po ozemljih - Slovenci prav gotovo ne.

Josip Bajc, SLS
Komisija kritizirala le Mesića