Na svetu DeSUS-a je pričakovati glasovanje o razrešitvi Pivčeve, po njenem mnenju statut tega ne omogoča. Foto: BoBo
Na svetu DeSUS-a je pričakovati glasovanje o razrešitvi Pivčeve, po njenem mnenju statut tega ne omogoča. Foto: BoBo

"Odgovornost, da stranko vodim, mi je dalo članstvo, in jaz sem jo sprejela. Če zaupanja članstva ni več, kar bo članstvo povedalo na kongresu, bom to odločitev spoštovala," je v pismu članstvu zapisala predsednica stranke in ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec. Po njenem mnenju želijo posamezniki znotraj stranke s svojim početjem odvzeti pravico članstvu do izbire predsednika in s tem zagotoviti uveljavitev svojih lastnih interesov, in ne interesov stranke.

Spomnila je, da je izvršni odbor že 14. avgusta sprejel sklep za predčasen sklic kongresa DeSUS-a, vendar svet stranke po njenih besedah s tem odlaša. V primeru upoštevanja sklepov izvršnega odbora bi danes bili že zelo blizu datuma novega kongresa, je prepričana.

Vodstvo DeSUS-a napoveduje sodno bitko, če bo Pivčeva razrešena v sredo

V uvodu pa je v pismu članstvu navedla, da se obrača nanje, saj jim želi pojasniti dogajanja, izpostavljena v medijih v zadnjem času, in razloge, zaradi katerih čuti, da mora vztrajati. Poudarila je, da se od vstopa v DeSUS in njeno aktivno participacijo v njej zavzema za rast stranke in njenih ciljev, pri vseh ključnih vprašanjih upošteva mnenje večine.

"Obtožujejo me veliko stvari. Na očitke sem odgovorila in bom odgovarjala tudi v prihodnje. Vedno sem ravnala in ravnam zakonito in transparentno. Če sem kar koli naredila narobe, bom sprejela posledice," je zagotovila.

Namero, da bi jo lahko razrešil svet stranke, je označila za nevaren precedens, pri katerem verjame, da članstvo ne bo sodelovalo. Napovedala je, da ne bo dovolila, da posamezniki ali določene politične struje na pravno sporen in nedemokratičen način mečejo slabo luč na delovanje stranke.

Spor v stranki

Potem ko je svet stranke pred dvema tednoma Pivčevi izrekel nezaupnico, bo v sredo predvidoma obravnaval tudi predlog za njeno razrešitev. V stranki je nastal spor o tem, ali svet stranke sploh lahko razreši predsednika ali je to zgolj v pristojnosti kongresa.

Nezaupnico predsednici so svetu predlagali poslanci, ki so Pivčevo tudi pozvali k odstopu, in sicer zaradi očitkov glede plačil ob gostovanjih po Sloveniji, na katerih je prepletala službene zadeve z zasebnimi. Poslanci in predsednik sveta Tomaž Gantar so, če bo Pivčeva ostala na čelu stranke, napovedali odhod iz nje.

Če bo Pivčeva razrešena, je pričakovati tudi izvolitev novega začasnega vodstva stranke. Med najverjetnejšimi kandidati za to nalogo je Gantar.