Na vprašanje, ali Pivčeve premier Janez Janša torej ne bo razrešil, je odgovoril, da danes o tem tudi niso govorili.
Na vprašanje, ali Pivčeve premier Janez Janša torej ne bo razrešil, je odgovoril, da danes o tem tudi niso govorili. "Predvsem pa je treba imeti za vsako potezo ustrezne rešitve. V tem trenutku mi vseh odgovorov na to nimamo," je priznal Gantar. Foto: BoBo

Aleksandra Pivec ostaja kmetijska ministrica, je na današnjem koalicijskem sestanku povedal začasni zastopnik DeSUS-a Tomaž Gantar in pojasnil, da ima preveč dela, da bi iskal novega ministra. Odgovoril je tudi na možnost, da bi ob vztrajanju, da Pivčeva ne bi bila več ministrica, ta resor lahko začasno vodil sam. "Na svojem resorju imam toliko dela, da si niti približno ne morem privoščiti, da bi začasno vodil še en resor. Zdravstvo ima nakopičenih veliko težav, okužbe so v porastu. Ne bi želel le zato, da nekoga razrešimo, prevzemati dodatnih obveznosti, ki jih ne bi mogel opravljati," je pojasnil.

Poslanska skupina DeSUS-a sicer želi, da Pivčeva ne bi bila več ministrica, a po Gantarjevih besedah želja ni dovolj, pač pa morajo imeti kot resna stranka tudi rešitve. "Ko jih bomo imeli, bomo to tudi predlagali predsedniku vlade," je dejal že pred današnjim koalicijskim srečanjem. Ponovil je, da v povezavi s tem v DeSUS-u ne pogojujejo sodelovanja v koaliciji.

Prav tako koalicijski partnerji niso določili, ali bo na čelu urada za demografijo minister ali direktor. Na sestanku so razpravljali predvsem, kako narediti protikoronske ukrepe čim bolj funkcionalne, je poročal Radio Slovenija.

Govorili pa so tudi o tem, da so mesta podpredsednikov vlade namenjena predsednikom strank. "V koaliciji se bomo trudili, da svoje naloge izpolnjujemo v skladu z dogovorom," je povedal Gantar, ki bo po odstopu Pivčeve z mesta predsednice DeSUS-a do novembrskega kongresa zastopal stranko na koalicijskih srečanjih. V kratkem bodo po njegovih besedah "rešili vprašanje podpredsedniškega mesta Pivčeve v vladi".

Minister za zdravje Tomaž Gantar. Foto: BoBo
Minister za zdravje Tomaž Gantar. Foto: BoBo

Gantar novi podpredsednik vlade?

Vprašanje, ali bo podpredsedniško mesto namesto Pivčeve zasedel Gantar, je torej še odprto. O tem, ali je podpredsednik vlade lahko tudi začasni zastopnik stranke, danes podrobno niso govorili, je povedal obrambni minister in predsednik NSi-ja Matej Tonin. Je bilo pa po njegovih navedbah jasno sporočeno, da so predsedniki koalicijskih strank zaradi lažjega opravljanja dela in koordinacije vlade obenem tudi podpredsedniki vlade.

Iščejo pa med člani DeSUS-a kandidata za vodenje urada za demografijo, ki je vsebinsko za DeSUS bistveno pomembnejši, je poudaril Gantar. Tudi po današnjem srečanju sicer še ni jasno, ali bo urad za demografijo vodil minister ali direktor.

Tonin: Koalicija dela s polno paro naprej

Tonin je zadovoljen, da je bil ponedeljkov vladni sestanek konstruktiven, da bo koalicija s polno paro delovala naprej. Večji del pogovora so sicer danes namenili spoprijemanju z razmerami v povezavi s covidom-19. Tonin je vesel napovedi začasnega zastopnika DeSUS-a Gantarja, da ta stranka ostaja v koaliciji in si bodo skupaj prizadevali, da še v prihodnje delajo za državo.

Tudi Tonin je spomnil, da je po koalicijskih dogovorih vodenje ministrstva za kmetijstvo pripadlo DeSUS-u, ki je tudi tista stranka, ki bo odločila, kdo bo to delo opravljal. Rekonstrukcija vlade je po njegovih navedbah vedno mogoča in tudi danes so govorili o tej možnosti, kot se "v zadnjih nekaj mesecih govori". "To je vedno odprta zgodba, a dokler se govori, ni še nič dogovorjenega," je povedal Tonin.

Koalicijski partnerji so sicer danes govorili o več temah, ki so pred njimi, tudi o zakonu o demografskem skladu. Gantar je pojasnil, da bo predlog zakona v torek predstavljen na koalicijskem vrhu na Brdu pri Kranju.

Začasni zastopnik DeSUS-a bo koalicijskim partnerjem predstavil nova razmerja znotraj njegove stranke. Foto: BoBo
Začasni zastopnik DeSUS-a bo koalicijskim partnerjem predstavil nova razmerja znotraj njegove stranke. Foto: BoBo

Petkov sestanek

Premier Janša se je po srednem odstopu Pivčeve z mesta predsednice DeSUS-a v petek sešel s poslanci DeSUS-a in Gantarjem, ki bo po odločitvi sveta stranke začasno zastopal DeSUS do novembrskega kongresa. Kot je po sestanku z Janšo povedal Gantar, so tudi po spremenjenih razmerah v vrhu DeSUS-a usklajeni glede spoštovanja koalicijske pogodbe in zavez. Kar Janša tudi pričakuje.

DeSUS na drugi strani želi, da Pivčeva ne bi bila več podpredsednica vlade, glede na to, da so bila merila za to jasno določena na začetku dela te koalicije. Do zdaj so bili vsi trije podpredsedniki Janševe vlade predsedniki koalicijskih strank.

V skladu z Gantarjevo napovedjo naj bi se na koalicijskem sestanku pogovorili glede urada za demografijo, ki ga bo vodil DeSUS, kar pa bo spremenilo ravnovesje v vladi glede na velikost poslanskih skupin. Gantar je zatrdil, da o rekonstrukciji vlade niso govorili.

V petek je v DZ-ju na sporedu interpelacija notranjega ministra Aleša Hojsa, ki se bo pred poslanci zagovarjal zaradi odprave prepovedi koncerta Thompsona. Kot je poročal Radio Slovenija, Hojs za zdaj nima enotne podpore koalicije.

Nekateri poslanci DeSUS-a Hojsa ne podpirajo. Poslanec DeSUS-a Robert Polnar, ki je znan po tem, da običajno ne spreminja svojih stališč, je namreč že napovedal, da Hojsa na interpelacijski seji ne bo podprl. Gantar sicer zagotavlja, da bo imel Hojs v petek podporo poslancev DeSUS-a.