Furlan je za mesec junij dobil plačo, višjo od generalnega direktorja policije. Foto: BoBo
Furlan je za mesec junij dobil plačo, višjo od generalnega direktorja policije. Foto: BoBo
Dodatki lahko kar lepo zvišajo plačo

Kot je za Odmeve poročala Tadeja Anžlovar, je plača direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada Harija Furlana višja celo od plače predsednika republike in premierja, poleg Furlana pa v policiji po plačah za prejšnji mesec izstopajo še štirje ljudje, trije preiskovalci NPU-ja in generalni direktor policije Janko Goršek. Furlan po višini plače prekaša celo svojega nadrejenega.

V primeru Furlana dodatki znašajo več kot pol plače, v policiji pa pojasnjujejo, da so plače tako visoke zaradi dodatkov. Anžlovarjeva je poročala, da so na policiji visoka izplačila pojasnili tako: maja so zaposleni v NPU-ju preiskovali primere, ki so zahtevali nadure in stalno pripravljenost, to pa je bilo izplačano pri junijski plači.

Za primerjavo, policist na mejnem prehodu Metlika Blaž Papež po sedmih letih dela dobi med 720 in 750 evri osnovne plače, k osnovni plači pa prejema dodatke za nedeljsko delo, za nočne ure, na izmensko delo in dodatek za stalnost.

Dodatki tudi za plačne rekorderje?
Javnost ob tem že dlje časa razburjajo novi dodatki, ki bi jih policisti dobili z zakonom o delu v policiji. Ti dodatki bi bili za stalnost, za vodenje, za delo prekrškovnega organa in za delo v operativnih skupinah. Na vprašanje, ali bi imeli plačni rekorderji še večje plače kot zdaj, je Anžlovarjeva izvedela, da njihovi dodatki in tisti, ki bi jih prinesel nov zakon, niso povezani, ter da ti ne posegajo v enotni plačni sistem, ampak uvajajo rešitve, ki jih že poznajo primerljivi poklici. Policija ob tem še dodaja, da bo letos za plače porabila 254 milijonov evrov, kar je tri milijone manj kot lani.

Častnik iz Ankarana maja dobil 14.000 evrov
Absolutni rekorder po višini plače, tako Anžlovarjeva, prihaja iz vrst Slovenske vojske. Mornariški častnik iz Ankarana je za maj dobil 14.000 evrov. A ne gre le za plačo, pojasnjujejo v Slovenski vojski, saj ta znaša 3.086 evrov bruto. Polkovnik Venčeslav Ogrinc iz sektorja za kadre v Generalštabu Slovenske vojske je pojasnil, da je razlika nekaj več kot 11.000 evrov poračun, saj mu decembra lani niso izplačali dodatka, do katerega je bil upravičen.

Po besedah Ogrinca gre za dodatek za deficitarne in nevarne poklice, ki lahko plačo poveča za 20 odstotkov, vojaki pa imajo poleg dodatka za stalnost še dodatek za povečan obseg dela in posebne napore, ki lahko znaša petino plače.

Dodatki lahko kar lepo zvišajo plačo