Po kolektivni pogodbi bi morali nesoglasja reševati z arbitražo, je ministrico za javno upravo opomnil odvetnik
Po kolektivni pogodbi bi morali nesoglasja reševati z arbitražo, je ministrico za javno upravo opomnil odvetnik "Posedijeve skupine sindikatov" Bojan Grubar. Foto: MMC RTV SLO

Predstojnik na mariborski občini se bo moral vprašati kolikšn del proračunskih sredtev bo porabil za povišane plače in koliko za programe.

Irma Pavlinič Krebs o izplačilih občinske uprave Maribor

Ministrstvo je dobilo bitko z zlorabo procesnih pravic, vojne ni dobilo.

Bojan Grubar, odvetnik Posedijeve skupine sindikatov
Še o plačah v javnem sektorju

Odvetnik Bojan Grubar in ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs sta tudi po soočenju v oddaji Odmevi ostala vsak na svojem bregu. Medtem ko ministrica trdi, da je dogovor (aneks h kolektivni pogodbi, ki je že objavljen v uradnem listu) veljaven, pa Grubar meni, da aneks "pravno ne vzdrži".

Celoten pogovor z Irmo Pavlinič Krebs in Bojanom Grubanom v oddaji Odmevi si oglejte v priloženem videu.

Svoboda v dogovarjanju ali avtonomni pravni akt
Sogovornika se nista zedinila niti glede definicije kolektivne pogodbe in njenih aneksov in s tem vplivom 155. člena ustave, ki govori o retroaktivnosti. Po mnenju Pavlinič Krebsove gre namreč za pogodbo, ki je "svoboda pogodbenic v dogovarjanju", in ne za predpis, kar po njenih besedah pomeni, da je je "retroaktivna veljava pač dopuščena". Retroaktivnost v (veljava za nazaj) se sicer nanaša na člen ustave Republike Slovenije, ki to za zakone, predpise in splošne akte prepoveduje, a po mnenju ministrice, za kolektivno pogodbo ne velja.

Grubar tej razlagi nasprotuje. Dejal je, da je kolektivna pogodba"avtonomni pravni akt", ki kot tak "podleže odločbi 155. člena ustave" saj ne gre za običajno pogodbeno razmerje.

Spremenjene okoliščine ali pač ne?
Kot je znano je vlada razveljavitev kolektivne pogodbe zahtevala na sodišču. Pri tem se je sklicevala na spremenjene okoliščine, ki naj bi januarja 2010 ogrozile program stabilnosti in krizo v evroobmočju. Te okoliščine so sindikatom predstavili junija. Po mnenju Pavlinič Krebsove so pogodbo sicer kršili sindikati, ki so pogajanja zapustili in se odločili za stavko.

Arbitraža, ki je ni bilo
Grubar je Pavlinič Krebsovo opomnil na del kolektivne pogodbe, ki govori, da morata vlada in sindikati v primeru nesoglasij ta reševati z arbitražo, ki jo je treba začeti v roku 45 dni po ugotovitvi "zapletov". Ker se je vlada namesto za arbitražo odločila za tožbo, je po mnenju Grubarja kršila tako zakon o plačah kot kolektivno pogodbo. To po Grubarjevem mnenju predstavlja elemente kaznivega dejanja. Ministrstvu tako očita, da je zlorabilo svoje procesne pravice in z vložitvijo tožbe dodatno obremenilo sodišče, ki sploh ni pristojno za odločanje o tem.

Pavlinič Krebsova je dejala, da so zadeve pregledale pravne in strokovne službe in da vlada "niti enkrat ni bila opozorjena, da dela v nasprotju z zakonom in ustavo".

Reforma se bo nadaljevala
Ministrica je dodala, da je bilo ob pregledu plačnega sistema ugotovljenih več pomanjkljivosti, ki jih bo ministrstvo skupaj s sindikati skušalo odpraviti v letu 2011 in sistem izboljšati. Poudarila je, da bo vlada nadaljevala z reformami, ki bodo vodile v racionalizacijo javne uprave in zmanjšanje ministrstev, saj je "potrošnja v javnem sektorju prevleika glede na sposobnosti gospodarstva".

Predstojnik na mariborski občini se bo moral vprašati kolikšn del proračunskih sredtev bo porabil za povišane plače in koliko za programe.

Irma Pavlinič Krebs o izplačilih občinske uprave Maribor

Ministrstvo je dobilo bitko z zlorabo procesnih pravic, vojne ni dobilo.

Bojan Grubar, odvetnik Posedijeve skupine sindikatov
Še o plačah v javnem sektorju