Vprašanje dvojezičnih tabel vendarle dobiva epilog. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Vprašanje dvojezičnih tabel vendarle dobiva epilog. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Spomnimo, da je občina Pliberk, potem ko je cestna uprava Koroške po večletnem neupoštevanju zahtev odločb ustavnega sodišča 13. julija vendarle izpolnila obveznosti iz 7. člena Avstrijske državne pogodbe glede dvojezične topografije, okrajno glavarstvo v Velikovcu zaprosila, naj pripravi seznam vseh dvojezičnih tabel, ki jih je še treba postaviti na njihovem območju.

Čaka se še na Drvešo vas
V skladu s prejetim seznamom je župan Pliberka Stefan Visotschnig zdaj postavil pet novih krajevnih tabel in kažipotov, vendar s tem odločba ustavnega sodišča v občini še ni povsem izpolnjena. Za Drvešo vas namreč sodišče še ni pripravilo ustreznega seznama manjkajočih dvojezičnih cestnih znamenj, župan pa napoveduje, da bodo postavljena takoj, ko bodo v občini seznanjeni, kje naj bi stala.

Razreševanje vprašanja dvojezičnih napisov sicer spremljajo tudi nekateri incidenti. V noči na ponedeljek so tako neznanci v Pliberku s črno barvo premazali slovenski napis na dvojezični krajevni tabli, ki je bila postavljena 13. julija, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA. Že pred tem so slovenska imena pobarvali z rdečo barvo.

Na deželnih cestah table postavljene že 13. julija
Kot je znano, so bile v skladu z zadnjo odločbo avstrijskega ustavnega sodišča dvojezične table na vseh deželnih cestah postavljene že 13. julija.