Minister Pličanič je ocenil, da bi bila stavka javnega sektorja neodgovorna. Foto: BoBo
Minister Pličanič je ocenil, da bi bila stavka javnega sektorja neodgovorna. Foto: BoBo
Marko Filli na Twitterju
Generalni direktor RTV Slovenija poziva sindikate, naj ne zahtevajo referenduma o zakonu o izvrševanju proračuna. Foto: Twitter

Stavka javnega sektorja, napovedana za 23. januar, je neodgovorna, sindikati pa bi delovali odgovorno, če bi se o tem pogajali z vlado, je v oddaji Odkrito na Televiziji Slovenija povedal minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič. Vlada pa se je po njegovih besedah še vedno pripravljena pogajati.

Pličanič je tudi dejal, da je vlada presodila, da ji v nastalih razmerah ne ostane drugega, kot zmanjšanje mase plač v javnem sektorju. "Želja vlade je, da dosežemo dogovor s tistimi, ki predstavljajo zaposlene v javnem sektorju," je opozoril Pličanič, ki je sicer prepričan, da bi morali javni sektor racionalizirati ne glede na krizo, saj je ta prepogosto neživljenjski in preveč birokratski. Poudaril je še, da si nihče ne želi zmanjševanja standardov, vendar zdaj ni druge možnosti.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj je odvrnil, da so se sindikati javnega sektorja o napovedani stavki z vlado pripravljeni pogajati v okviru socialnega sporazuma.

Stavke javnega sektorja pa ne bi bilo, če bi vlada vodila pogovore o znižanju mase plač, ne pa sindikate zgolj postavljala pred dejstvo o znižanju. "S pogovori bi prenehali razlogi za stavko," je poudaril Štrukelj.

Vlada je nekoliko hitela z reformami
Minister Pličanič je bil tudi mnenja, da je vlada morda nekoliko preveč hitela z reformami, vendar naj bi to bilo nujno zaradi nastalega gospodarskega položaja. Vlada pa ne more odstopiti od količine denarja, namenjene za maso plač javnih uslužbencev.

Štrukelj je ob tem ostro ocenil, da vlada ne varčuje racionalno, z rezi pa želi "uničiti" nekatera področja javnega sektorja in ustvariti "drugo republiko". Javnim zavodom je po Štrukljevih besedah ob nižanju mase plač na voljo ostalo le odpuščanje, s čimer pa vlada ne bo privarčevala.

Stavka bi lahko potekala po nemškem modelu
Štrukelj je dejal, da bi lahko stavka potekala po nemškem modelu "valeče se stavke", po katerem ne bi bilo vnaprej napovedano, kje bo naslednji dan potekala.

Koordinacija sindikatov javnega sektorja se je sicer preimenovala v koordinacijo stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja, reprezentativni sindikati javnega sektorja pa se pripravljajo na splošno stavko, ki bo 23. januarja 2013.

Odkrito: O stavki javnega sektorja
Odkrito: O stavki javnega sektorja