Sindikati javnega sektorja napovedujejo stavko. Foto: BoBo
Sindikati javnega sektorja napovedujejo stavko. Foto: BoBo

Vodja Konfederacije sindikatov javnega sektorja (ta se zdaj imenuje koordinacija stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja) Branimir Štrukelj je pojasnil, da bo to splošna stavka celotnega javnega sektorja, kaj se bo z njo dogajalo pozneje, pa bodo sporočili v prihodnjih tednih in bo odvisno tudi od vlade.

V vsakem primeru pa bo 23. januar "dan D za javni sektor, ko bomo začeli prizadevanja za to, da nas v prvi vrsti ne bodo odpuščali", je še dodal. Stavkovne zahteve se tako po njegovih besedah vrstijo okrog preprečitve tega, da bi vlada odpuščala javne uslužbence.

Začeli bodo z enodnevno stavko
Štrukelj je ob tem napovedal, da bo v prihodnjih dneh podpisan tudi sporazum, kako bodo to stavko izvajati. Predvidoma bodo podrobnosti dorečene do torka ali srede, je še dejal in dodal, da so se za zdaj dogovorili, da bo stavka le enodnevna, poznje pa se bo "valila po posameznih delih države ali po posameznih dejavnostih in bo na nek način dovolj nepredvidljiva, da bo stopnjevala napetost, če ima vlada namen vztrajati pri zavračanju dialoga z zaposlenimi v javnem sektorju".

Sicer pa so se sindikati javnega sektorja dogovorili tudi za skupno vložitev 2.500 podpisov za začetek postopkov za referendum o zakonu o izvrševanju proračuna. Štrukelj je pojasnil, da je to hkrati izraz stiske, ker jim vlada ni pustila popolnoma nobene možnosti, da bi se pogajali.

MPJU: Ne smemo bežati pred odgovornostjo
Na ministrstvu za pravosodje in javno upravo pa v odzivu na napoved stavke poudarjajo, da "ne smemo bežati pred odgovornostjo, ki jo moramo v času krize sprejeti in se nanjo primerno odzvati" "Ne gre za vprašanje, kaj javnim uslužbencem in sindikatom ustreza. Gre za vprašanje, kaj državljanke in državljani od njih za svoj denar upravičeno pričakujemo ter kaj je zaradi finančne krize absolutna nuja storiti," so zapisali v odzivu in dodali, da se je vlada še naprej pripravljena dogovarjati o tem, na kakšen način doseči zmanjšanje obsega sredstev za plače in druge stroške dela.

"Glede na javno finančno situacijo pa se ni bilo in se tudi v prihodnje ni mogoče pogajati o višini zmanjšanja sredstev. Ugotovili smo, da denarja za tako velik javni sektor enostavno ni," še pravijo.