Minister Pličanič je dejal, da sindikati niso prinesli nobenega novega predloga, ki bi nadomestil vladne ukrepe. Foto: MMC RTV SLO
Minister Pličanič je dejal, da sindikati niso prinesli nobenega novega predloga, ki bi nadomestil vladne ukrepe. Foto: MMC RTV SLO
Sindikati in vlada na pogajanjih

Na nocojšnjih pogajanjih gre po besedah predsednika Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimirja Štruklja bolj za uvodne predstavitve predlogov vlade in ugovore sindikatov. Kot je dejal za TV Slovenija, niso dosegli nobenega napredka, saj so zgolj izmenjevali stališča, "za kaj pravzaprav gre". Vlada ima po njegovih besedah velike težave pri pojasnjevanju, kako bi predlagane ukrepe sploh uvedla.

V sindikatih javnega sektorja predlagajo zamrznitev plač do konca leta, v tem času pa bi v miru preučili, kako bi ukrepe naredili pravičnejše, "ne pa take, ki jemljejo tistim, ki imajo manj, nič pa tistim, ki imajo več". Štrukelj je še pojasnil, da vlada na ta njihov predlog ne odgovarja, in jim hkrati očita, da nimajo svojih protipredlogov.

Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič pa je v oddaji Odmevi na TVS ponovil, da sindikati niso prinesli nobenega novega predloga, ki bi nadomestil vladne ukrepe. Kot pravi, je vlada svoje naredila, zdaj pa so na potezi sindikati, če se ne strinjajo s predlaganimi ukrepi. "Naj predlagajo svoje ukrepe, kako do istega cilja priti hitro," pravi Pličanič.

"Časa ni veliko, to je temeljno izhodišče pogajanj," je še dejal minister, ki ima sicer drugačen občutek z današnjih pogajanj kot Štrukelj. Kot pravi, so danes prešli na vsebino, s sindikati javnega sektorja pa se pogovarjajo o tistih ukrepih, ki se tičejo njih. Pličanič je še dodal, da tudi sindikati niso usklajeni med seboj.

Vlada in sindikati javnega sektorja so namreč danes nadaljevali pogajanja o predlaganih varčevalnih ukrepih vlade. Sindikati so pred začetkom pogajanja ostali skeptični, prav tako so že začeli aktivnosti glede morebitne skupne stavke.

Sindikati in vlada na pogajanjih