Foto: BoBo
Foto: BoBo

Pojasnila je, da je moderen, zmogljiv in sodobno opremljen helikopter primeren za najzahtevnejše policijske naloge in reševanje v gorah. Z njim bodo učinkoviteje in hitreje lahko opravljali različne policijske naloge, od prevoza borbenih skupin policistov in varovanja državne meje do nadzora cestnega prometa in reševanja v gorah.

Sorodna novica Foto: Slovenski policijski helikopterji starejši od nekaterih pilotov

Napredna tehnologija novega modernega večnamenskega transportnega helikopterja Agusta Westland AW169 proizvajalca Leonardo Helicopters, ki je stal 14,5 milijona evrov, omogoča dnevno, nočno, instrumentalno letenje in letenje z uporabo očal za nočno gledanje. Z njim je mogoče leteti višje in dlje, s hitrostjo križarjenja prek 300 kilometrov na uro. Samodejno lebdenje, opremljenost z vitlom in nosili pa so porok za hitro in varno gorsko reševanje, je navedla Bobnarjeva.

V policiji so zadnji helikopter nabavili leta 2007. Zadnji večnamenski transportni helikopter pa celo leta 1987. "To je predolgo obdobje brez posodobitve najosnovnejše in najpotrebnejše opreme Letalske policijske enote. Nujno smo potrebovali nov zrakoplov, ki omogoča mnogostransko uporabnost in nepogrešljivo operativno podporo pri policijskem delu," je poudarila Bobnarjeva.

Po 12 letih policija z novim helikopterjem

"Dolgo smo čakali na ta helikopter," je poudaril tudi predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec. Kot je dejal, je slovenska policija s tem dobila dodatno opremo, da se bo še učinkoviteje spopadala z vsemi izzivi. Poudaril je, da jim je v kratkem času uspelo ustaviti padanje kadrov in policijo dodatno opremiti ter jo s tem pripraviti na nove izzive, ki bodo, kot je prepričan, vsak dan večji.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Minister za notranje zadeve, ki opravlja tekoče posle, Boštjan Poklukar je pojasnil, da si slovenska policija že nekaj let prizadeva posodobiti svojo floto, saj jo večinoma sestavljajo tehnološko že precej zastareli helikopterji. Šarčeva vlada pa si je v svojem mandatu za prioriteto zadala krepitev in posodobitev sistema nacionalne varnosti.

"Izboljšal se je materialni status policistov, povečuje se zanimanje mladih za policijski poklic, krepimo pomožno policijo, nabavili smo zaščitno, osebno in specializirano opremo, posodabljamo informacijske sisteme, v operativno uporabo uvajamo brezpilotne letalnike, krepimo računalniško forenziko, na južni meji gradimo videonadzorni sistem, nabavili smo nova policijska vozila in še bi lahko naštevali, " je navedel Poklukar.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Prihodnje leto je v načrtu nakup še enega policijskega helikopterja. V Letalski policijski enoti imajo trenutno sedem helikopterjev, od katerih so plovni le trije, drugi so na servisih ali popravilih. Tudi novi helikopter, ki je na Brnik priletel že oktobra lani, je bil v okviru garancije že v popravilu. Kot je zagotovila Bobnarjeva, so napake skupaj z italijanskimi partnerji odpravili.

Izvedli so tudi usposabljanje osmih pilotov in šestih letalskih tehnikov. Kot je povedal poveljnik Letalske policijske enote Dejan Kink, je operativno šolanje skoraj končano. Opraviti morajo še del šolanja v Italiji, kjer šolajo tri inštruktorje za ta tip helikopterja. Potem sledi usposabljanje policijskih enot, ki sodelujejo z letalsko enoto, kot sta denimo gorska in specialna enota. Maja pa naj bi bil helikopter operativno uporaben.