Cotmanova je bila tudi kandidatka za varuhinjo človekovih pravic. Foto: RTV SLO
Cotmanova je bila tudi kandidatka za varuhinjo človekovih pravic. Foto: RTV SLO
Drobnič in Janša
Na potezi za potrditev Drobničevega naslednika je premier Janša. Foto: RTV SLO
Vili Rezman (DeSUS) o tem, ali bodo v stranki podprli Cotmanovo
Barbara Žgajner Tavš
NSi bi se moral zresniti in predlagati strokovno in politično usposobljenega kandidata, meni Barbara Žgajner Tavš. Foto: RTV SLO
NSi izbral Marjeto Cotman

Stranka je tako izbrala enega izmed kandidatov, ki so jih mediji dlje časa omenjali kot mogoče naslednike v petek odstavljenega ministra Janeza Drobniča. Premier Janez Janša je že posredoval predlog za njeno imenovanje v DZ, saj želijo, da ministrstvo začne čim prej delati s polnimi močmi. Na mestu sekretarja jo bo nadomestil Marko Štrovs.

Cotmanova, ki je bila med drugim tudi kandidatka za varuha človekovih pravic, je bila od leta 2003 pa do imenovanja za državno sekretarko leta 2004 na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve sodnica za prekrške v Ljubljani. Na NSi-ju so za MMC povedali, da je pred kratkim postala tudi članica stranke, in sicer je v torek, 5. 12., podala pristopno izjavo

Janša: Cotmanova trenutno najboljša izbira
Premier Janša je ocenil, da je Marjeta Cotman trenutno zagotovo najboljša izbira za vodenje ministrstva za delo, družino in socialne zadeve.

Cotmanova je bila že zdaj drugi človek na ministrstvu, svoje področje obvlada in ne potrebuje nekega uvajalnega obdobja, je v pojasnil predsednik vlade v oddaji Studio ob sedemnajstih. Dodal je, da ima kot pravnica bogate izkušnje z delom v državni upravi in državnem zboru.

Janša je v ooddaji zavrnil strah delodajalcev, da bi vlada zaradi zamenjave Drobniča odstopila od reform. Dodal je, da je bilo na področju ukrepov za večjo fleksibilnost na trdu dela storjenih največ zamud, kar je tudi eden od razlogov za zamenjavo ministra.

Koalicija zadovoljna

Koalicijske partnerice so Cotmanovi naklonjene. V SDS-u menijo, da je NSi predlagal dobro kandidatko, ki pozna vsebino dela ministrstva, zadovoljni pa so tudi z njenim sodelovanjem z DZ-jem. Tudi v SLS-u na izbiro Cotmanove nimajo pripomb. Po besedah Jakoba Presečnika pa je najpomembnejše to, da sta NSi in premier dosegla dogovor. DeSUS meni, da ima Cotmanova lastnosti, "ki so drugačne od tistih, ki so ovirale kooperativno delo Drobniča".

V opoziciji pa so bolj skeptični. Bojijo se namreč, da bo kandidatka le izvajala dosedanjo politiko Janeza Drobniča oziroma vlade. LDS meni, da Cotmanova na področju, ki naj bi ga prevzela, nima kakšnih posebnih izkušenj in da bi zaradi politične in strokovne kompetence prej pričakovali kandidaturo Štrovsa. SD je poudaril, da ne podpira te vlade in da bo morala koalicija sama zbrati dovolj glasov. Najbolj kritični so v SNS-u, kjer pričakujejo, da bo Cotmanova le nadaljevala zastavljeno politiko.

Dolgo izbiranje?
Premier Janša, ki je 24. novembra predsedniku DZ-ja Francetu Cukjatiju predlagal Drobničevo zamenjavo, je sicer od Nove Slovenije že prej pričakoval predlog za novega vodjo ministrstva za delo, družino in socialne zadeve. NSi se je odločil počakati do dokončne odločitve o položaju ministra Drobniča, po petku pa so intenzivneje stekla pogajanja z morebitnimi kandidati. Poleg Cotmanove se je pogosto omenjalo še evroposlanko Ljudmilo Novak (PPE-DE/NSi). Ta je potrdila, da so se z njo pogovarjali, a je zavrnila ponudbo. Ime Marko Štrovs, vodja direktorata za delovna razmerja in pravice iz dela na ministrstvu za delo, pa je drugo, ki je bilo v igri.

Nova Slovenija je sicer obljubila, da bo kandidata predlagala do srede in je to tudi izpolnila.

Po dveh letih še ena ministrica
Vlada - pred tremi dnevi je minilo dve leti od njene izvolitve - bo tako najverjetneje v svoje vrste dobila še eno članico. Cotmanova se mora pred glasovanjem poslancev predstaviti tudi pristojni komisiji DZ-ja in odgovarjati na vprašanja članov. Odboru za delo, družino in socialne zadeve naj bi se predvidoma predstavila v torek.

Če pa bo za torek sklicana izredna seja o interpelaciji zoper ministra za zdravje Andreja Bručana, bo odbor sejo prestavil na sredo.

Vili Rezman (DeSUS) o tem, ali bodo v stranki podprli Cotmanovo
NSi izbral Marjeto Cotman