Foto: Reuters
Foto: Reuters

Poslanci pa želijo zdaj izvedeti, kaj državljanke in državljani menimo o rabi celotne rastline. In to ne samo za medicinske namene, ampak tudi za osebno rabo. Svoje stališče o tem vprašanju ima tudi stroka.

Gojenje in uporaba konoplje za osebno rabo sta v Sloveniji nezakonita in preganjana, vendar sodna praksa zadnjih let kaže, da prekrškarji običajno niso kaznovani. Prav zato trenutna zakonska ureditev ni niti ustrezna niti življenjska, opozarja pravnica Varja Holec: "Gre za človeka, ki je bil moja stranka, zelo bolan, umiral je, ko mu je na vrata potrkala policija, zato ker je imel posajeni dve bilki na vrtu."

Samozdravljenje s konopljo in tudi raba za rekreativne namene naraščata. Podatki kažejo, da je konopljo uporabil že vsak peti prebivalec Slovenije. Med 15-, 16- in 17-letniki pa že vsak tretji. Psihiater Andrej Kastelic: "Priljubljenost konoplje postaja tako velika, in ta občutek, da je pravzaprav nepomembna, nekateri to sploh ne odstranjujejo več kot drogo, je tista, ki je seveda škodljiva."

V Nemčiji zakon od začetka aprila omogoča, da vsak odrasel lahko kupi ali si jo vzgoji sam doma. Ali bi po tej poti morala iti tudi Slovenija?

Odgovarja zdravnica Mateja Jandl: "Ko vzamemo v zakup učinek ne samo na tistega, ki uporablja konopljo, temveč tudi na tiste, ki niso uporabniki, pa jih to lahko na neki način prizadene, ali v prometu, v smislu nasilja, kot pasivno kajenje ali tudi povečano število hospitalizacij, težav v duševnem zdravju, prav gotovo ne bi šli po tej poti."

Najbolj tvegana je vsakodnevna uporaba konoplje z veliko vsebnostjo THC-ja. Del stroke opozarja, da bi nepremišljena legalizacija lahko, prav tako kot prohibicija, zgrešila želeni namen.

Konoplja: Pasti in prednosti legalnega samozdravljenja in rekreativne rabe
Nedeljska gostja na Valu 202 Josipina Ana Červek: O endokanabinoidnem sistemu bi se nedvomno morali učiti v šolah