Foto: BoBo
Foto: BoBo

Shod je namenjen izobraževanju, informiranju in protestiranju proti škodljivim politikam na področju konoplje. Namen gibanja sta tudi spodbujanje družbenega diskurza o konoplji in (ne)smiselnosti prohibicije ter pozivanje javnosti in nosilcev odločanja k smiselnosti modernizacije zakonodaje na področju konoplje.

V parku Zvezda so lahko obiskovalci prisluhnili znanim slovenskim in tujim glasbenim izvajalcem ter se priključili različnim dejavnostim, kot so slackline (hoja po napeti vrvi oz. traku), joga in družabne igre. Ob tem so se na stojnicah predstavila različna podjetja, politične stranke in nevladne organizacije, ki podpirajo isti cilj in težijo k družbenemu napredku legalizacije konoplje, so zapisali v sporočilu za javnost.

Letošnji govorniki in govornice na političnem shodu so bili članica kabineta predsednika vlade Metka Paragi, strokovni sodelavec poslanske skupine SD-ja Gorazd Prah in podpredsednik stranke Vesna Klemen Belhar.

Iz stranke Vesna so sporočili, da z udeležbo na shodu izražajo podporo pobudi za legalizacijo konoplje. V stranki zagovarjajo črtanje konoplje iz uredbe o razvrstitvi prepovedanih drog in podpirajo legalizacijo konoplje za osebno uporabo ob ustrezni zakonski regulaciji in rednem spremljanju učinkov tovrstne zakonodaje. "Legalizacija ne pomeni stanja 'brez pravil', prav nasprotno: gre za uvajanje novih zakonov, ki zagotavljajo varnejšo rabo in transparentno upravljanje te rastline," so zapisali.

Organizatorji shoda so poudarili, da prihodnost konoplje ni zgolj v liberalnejši ureditvi, temveč predvsem v njenem celostnem razumevanju in odgovorni uporabi, ki mora biti podkrepljena z znanstvenimi spoznanji in družbeno soodgovornostjo.

Zborovanje je potekalo v mirnem duhu

Udeleženki Ema in Leja sta dejali, da sta se shoda udeležili iz radovednosti in ker podpirata legalizacijo konoplje. "Ima manj negativnih učinkov kot marsikatera druga droga, in če ljudje to hočejo uživati, naj bo vsaj varno," je povedala Ema.

Tudi udeleženec Marko podpira legalizacijo konoplje. "Nima smisla, da je alkohol legaliziran, trava pa ne, ker se več nesreč zgodi zaradi alkohola, ob uživanju alkohola ljudje postanejo tudi nasilni."

V sredo je bil v DZ-ju sprejet predlog za razpis posvetovalnega referenduma o konoplji

DZ je sicer v sredo sprejel predlog za razpis posvetovalnega referenduma o gojenju in predelovanju konoplje za medicinske namene ter o gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno rabo.

Svetina je dejal, da je referendum ustrezen korak naprej. Prepričan je, da bodo državljani podprli referendumski vprašanji, saj je "uporaba konoplje v Sloveniji precej velika, hkrati pa smo Slovenci napreden narod in verjamem, da si želimo modernizacije zakonodaje na področju konoplje".