Zapis predsednika SDS-a na družbenem omrežju Twitter je bil po mnenju sveta za odziv na sovražni govor seksističen. Foto: Reuters
Zapis predsednika SDS-a na družbenem omrežju Twitter je bil po mnenju sveta za odziv na sovražni govor seksističen. Foto: Reuters

Tvit Janše, v katerem je zapisal, da "na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C in Mojce PŠ. Eno za 30 evrov, drugo za 35 evrov", je bil po mnenju sveta svojevrsten odziv Janše na poročanje novinarke Carlove, da so med člani Facebookove strani Legija smrti tudi vidni člani in članice SDS-a.

Nekateri med imenovanimi v prispevku so pozneje članstvo v tej skupini zanikali in zatrjevali, da so neidentificirane osebe zlorabile njihova imena, so dodali v svetu. Svet ocenjuje, da je zapisana vsebina oblika seksističnega sovražnega govora, s katerim je avtor želel ponižati kot ženski tako Carlovo kot urednico dnevnoinformativnih oddaj na TV Slovenija Mojco Šetinc Pašek in "uničiti njun ugled".

Janša se je marca po izjavi Združenja novinarjev in publicistov, v katerem so tvit označili kot nesprejemljivega, hkrati pa so bili kritični tudi do prispevka Carlove, na Twitterju zapisal: "Po nekaj letih končno opazili medijsko prostitucijo svoje kolegice. Brez provokacije bi bili še naprej Trnuljčica."

Seksističen tudi Vodeb
Svet je obravnaval tudi kolumnistični zapis Romana Vodeba z naslovom Pranje možganov na Filozofski fakulteti, objavljen aprila na portalu Nova24tv.si. Zapis je po mnenju sveta primer homofobnega in seksističnega sovražnega govora. Svet se je osredotočil zlasti na odlomek, kjer Vodeb med drugim navaja, da "feministke, med katerimi je veliko lezbijk, resnično niso prave in normalne ženske" Vodeb je v odzivu za STA zapisal, da je "levo-pristranski svet paradigmatsko podoben sadistični srednjeveški inkviziciji".

Svet je nadalje kritičen do vsebin na Facebookovih straneh skupin Slovenija Zavaruj Meje in Gorenjska je proti migrantskemu centru, objavljenih maja in na začetku junija. Z zaskrbljenostjo ugotavlja, da proti beguncem uperjene skupine na družbenih omrežjih tudi v času, ko je obdobje množičnega prehoda prebežnikov čez Slovenijo že daleč za nami, ohranjajo množično občinstvo.

Grafit brez elementov sovražnega govora
Grafit Cerkev, marš iz moje maternice, ki se je pojavil na pročelju ljubljanske stolnice, pa ne vsebuje elementov sovražnega govora, je zapisal svet.

Omenjeni primeri so med tistimi, ki jih je svet obravnaval v obdobju med 3. februarjem in 20. majem.

V svetu so svetovalka za mednarodno sodelovanje pri varuhu človekovih pravic Liana Kalčina in pesnik Andrej Rozman - Roza, poleg njiju pa še Andrej Motl, Mojca Pajnik, Nina Perger, Arjan Pregl, Barbara Rajgelj, Lea Širok in Boris Vezjak.

Svet je bil ustanovljen leta 2015 v okviru projekta Z (od)govorom nad sovražni govor.