Državljan bo dva potna lista lahko imel le izjemoma. Foto: MMC RTV SLO
Državljan bo dva potna lista lahko imel le izjemoma. Foto: MMC RTV SLO
Vlada
Na dnevnem redu imajo ministri in ministrice tudi novelo zakona o plačilnih storitvah in sistemih. Foto: BoBo

Možnost pridobitve dveh potnih listov zakon omogoča predvsem zato, da bi državljan lahko potoval tudi v času, ko pridobiva vizum. Mnogim namreč ob pridobivanju vizuma za določeno državo potni list zadržijo, s tem pa mu je okrnjena tudi z ustavo zagotovljena pravica do svobode gibanja. "S težavami, predvsem pri potovanju po državah Bližnjega vzhoda, ki bi jih rešila možnost imetništva dveh potnih listov, pa se srečujejo tudi državljani, ki imajo v svojem potnem listu vstopni žig ene države, ta žig pa je moteč pri vstopu v drugo državo," pojasnjuje ministrstvo za notranje zadeve, ki kot primer navaja potovanje v Izrael in nato v Egipt in Jordanijo.

Dva potna lista le izjemoma in z dokazili
Dva potna lista bosta olajšala tudi potovanja tistim, ki imajo v svojem potnem listu žig države, ki je moteč pri vstopu za drugo državo. A bo drugi potni list državljan lahko pridobil le izjemoma. Po predlogu naj bi se zakon dopolnil z naslednjim besedilom: "Ne glede na določbo prejšnjega odstavka, lahko državljan pridobi drugi potni list, če ga potrebuje zaradi opravljanja gospodarske, kulturne ali druge dejavnosti v tujini ali če za to obstaja drug upravičen razlog (kot npr. težave pri prehodu meje tuje države zaradi žigov, vpisov, vizumov in dovoljenj v prvem potnem listu)."

Zakon o osebni izkaznici vlada med drugim predlaga tudi zato, ker poskus za izdelavo elektronskih osebnih izkaznic, ki jih predvideva zdajšnji zakon, ni uspel. Ministrstvo za notranje zadeve je sicer izvedlo mednarodno javno naročilo za izbor izdelovalca elektronskih osebnih izkaznic, a je zaradi previsokih ponudb spodletel.

Po 70. letu do trajne osebne izkaznice
Zakon bo omogočal tudi možnost naznanitve pogrešane osebne izkaznice na diplomatskem predstavništvu in slovenskem konzulatu v tujini, po 70. letu pa bodo državljani lahko pridobili osebno izkaznico s trajno veljavnostjo. Zakon med drugim določa tudi, da se državljanom, ki si želijo neveljavni potni list za spomin, to zdaj, po "uničenju" omogoči.

Vlada je obravnavala še predlog novele zakona o javnih financah, s katero se uvaja možnost začasnega posojila državnih obveznic uradnim vzdrževalcem likvidnosti na trgu, kar je po pojasnilih ministrstva za finance potrebno zaradi velikega obsega pojava neizpolnjenih poslov pri trgovanju z državnimi obveznicami.

Na dnevnem redu so imeli ministri in ministrice tudi novelo zakona o plačilnih storitvah in sistemih ter predlog sklepa o prioritetni izvedbi plačil za shemo enotnega letošnjega plačila za kmetijska gospodarstva, ki so imela škodo zaradi poplav med 16. in 20. septembrom.