Sorodna novica Poštni sindikat opozarja na težave: ob dostavi na dom mora poštar preveriti PCT-pogoj stranke

Še vedno pa mora stranka izpolnjevati pogoj PCT, če prevzame paket v poštnih poslovalnicah.

Kot smo poročali, so v Sindikatu delavcev prometa in zvez Pošte Slovenije in Sindikatu poštnih delavcev (SPD) opozarjali, da morajo pismonoše, ki vročajo pošiljke, za katere je potreben podpis, tudi od fizičnih oseb na domu zahtevati izkaz pogoja PCT, saj gre pri doslednem branju odloka za opravljanje storitve, kar zajema tudi vročanje na domu, so dejali.

Gostinci: Izpolnjevanje PCT-ja pri prevzemu hrane ni logičen ukrep

Tudi gostinci so vlado pozivali, naj odpravi nekatere nesmiselne ukrepe, kot je izpolnjevanje pogoja PCT pri dostavi in prevzemu hrane. Po mnenju gostincev to namreč ni "logičen ukrep", saj tudi v živilski trgovini potrošnik ne potrebuje tega pogoja, ko kupi oz. prevzame hrano. Poleg tega gre za naročilo hrane prek spleta ali telefona, zato je nemogoče vnaprej vedeti, ali naročnik (potrošnik) izpolnjuje pogoj PCT.

Danes sprejete spremembe tudi jasneje določajo, da med obšolske dejavnosti uvrščamo tudi obiskovanje glasbene šole.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Dodaja se, da se samotestiranje, ki ga izvajajo učenci, dijaki in študenti, šteje za izpolnjevanje pogoja PCT pri kolektivnem uresničevanju verske svobode.

Sorodna novica Gostinci: Preverjanje pogoja PCT pri dostavi hrane je nesmiselno

Do brezplačnih hitrih testov imajo pravico osebe, ki imajo začasno ali stalno prebivališče v Republiki Sloveniji oziroma so zaposlene pri delodajalcu s sedežem v Sloveniji oziroma so diplomatski predstavniki v Sloveniji.

Božični sejmi bodo morali biti ograjeni

Vlada je zaostrila tudi pravila glede sejemske dejavnosti na odprtih površinah, gre za premične stojnice v nizu ali skupini (npr. božične stojnice). Območje sejemske dejavnosti mora biti ograjeno, vhod in izhod morata biti ločena, ob vhodu v lokal ali na prostor, kjer se izvaja gostinska dejavnost strežbe jedi in pijač, pa mora biti na vidnem mestu objavljeno dovoljeno največje število hkrati prisotnih oseb v lokalu ali na prostoru.

10 dni karantene za vse, ki se vračajo iz Južne Afrike in drugih držav z juga Afrike

Zaradi pojava nove različice virusa omikron je določena obvezna karantena ob vstopu v Slovenijo za osebe, ki imajo prebivališče v državah oziroma območjih, kjer je bila ugotovljena prisotnost te različice virusa, ali ki so se v zadnjih 14 dneh pred vstopom v Slovenijo zadrževale v teh državah ali na območjih. Te osebe ne morejo predčasno prekiniti obvezne karantene, traja torej polnih 10 dni. Naslednji dan po izteku karantene pa morajo opraviti test PCR.

Tujcem brez prebivališča v Republiki Sloveniji, ki prihajajo z območij z novo različico virusa, se vstop ne dovoli.

Osebe, ki so se zadrževale na ogroženih območjih 14 dni pred uveljavitvijo odloka, morajo o tem obvestiti številko 113, nato se jih napoti v karanteno na domu za 10 dni. Tudi zanje velja, da karantene ne morejo predčasno prekiniti in po izteku 10 dni morajo opraviti test PCR.

Odlok je že objavljen v uradnem listu in začne veljati v soboto.