Vzgojno-izobraževalni zavodi na območjih, ki so jih usodno prizadeli avgustovske poplave in plazovi, v večini primerov niso bili resneje poškodovani, a so na nekaterih območjih kljub temu pred izzivi, kako nemoteno začeti novo šolsko leto.

Pristojni minister Darjo Felda si je pred dnevi ogledal šolo v Črni na Koroškem in se srečal s tamkajšnjo županjo Romano Lesjak. Foto: Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje/Facebook
Pristojni minister Darjo Felda si je pred dnevi ogledal šolo v Črni na Koroškem in se srečal s tamkajšnjo županjo Romano Lesjak. Foto: Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje/Facebook

Kot so sporočili z ministrstva za vzgojo in izobraževanje, je bilo po zadnjih podatkih v poplavah poškodovanih 12 vrtcev, 19 osnovnih šol in pet srednješolskih zavodov. Natančno oceno škode na objektih vzgojno–izobraževalnih zavodov sicer pripravljajo občine oziroma posebej oblikovane komisije, zato uradnih podatkov o višini škode na objektih ministrstvo še nima, bo pa sredstva za sanacijo zagotovilo iz različnih virov, med drugim iz Solidarnostnega sklada Evropske unije, državnega proračuna, zavarovalnin, občinskega financiranja, zasebnih donacij in morebitnih drugih virov.

Zaradi poplav so imeli težave v vrtcih: Zasebni vrtec Hiša otrok Montessori svet (Celje), Vrtec Črna na Koroškem, več enot vrtca Domžale, zasebna vrtca Sončen in Zarja v Kamniku, Vrtec Komenda, Vrtec Miškolin (Ljubljana), Vrtec Ljutomer, Vrtec Polhov Gradec, Vrtec Šentjur, Vrtec Trzin in enota Gobica Vrtca Mengeš.

Kot pravijo na ministrstvu, je bil zaradi hujših posledic oviran oziroma onemogočen le vzgojno-izobraževalni proces v enoti Gobica Vrtca Mengeš. "Otroci in zaposleni so začasno prerazporejeni po nadomestnih lokacijah, med drugim je prostore zagotovila tudi Osnovna šola Mengeš," so pojasnili v sporočilu za javnost.

Med osnovimi šolami so škodo zaradi poplave imele: Osnovna šola Apače, Osnovna šola Davorina Jenka (Cerklje na Gorenjskem), Osnovni šoli Žerjav in Črna na Koroškem (oboje Črna na Koroškem), Osnovna šola Ivana Tavčarja (Gorenja vas - Poljane), Osnovna šola Franca Kocbeka (Gornji Grad), Osnovna šola 27. julija (Kamnik), Osnovna šola Komenda Moste, Osnovna šola Mengeš, Osnovna šola Nazarje, Osnovna šola Franja Goloba (Prevalje), Osnovna šola Ivana Groharja v Podlubniku in POŠ Bukovščica (obe Škofja Loka), Osnovna šola Bratov Letonja (Šmartno ob Paki), Osnovna šola Trzin, Podružnična osnovna šola Kovor (Tržič), Podružnična osnovna šola Socka (Vojnik) in Osnovna šola Vuzenica.

Minister Darjo Fleda na ogledu poškodovane šole v Mengšu. Do 1. septembra bodo posledice v večini šol predvidoma že odpravljene. Foto: Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje/Facebook
Minister Darjo Fleda na ogledu poškodovane šole v Mengšu. Do 1. septembra bodo posledice v večini šol predvidoma že odpravljene. Foto: Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje/Facebook

Kljub nastali škodi bodo lahko pouk v vseh poškodovanih šolah začeli že 1. septembra, zagotavljajo na ministrstvu. "V Tretji osnovni šoli Slovenj Gradec in Osnovni šoli Simona Jenka v Kranju bodo zaradi adaptacijskih del v prvih dneh začeli pouk v obliki dejavnosti na prostem oziroma v nadomestnih prostorih po dogovoru z občinami," so navedli na ministrstvu.

Kot so še zapisali, so jih z ene izmed šol obvestili, da strokovnjaki ugotavljajo uničenje podov v pritličnih učilnicah in da bodo delo na začetku šolskega leta prilagodili "v kombinaciji izvajanja pouka v matičnih učilnicah z dnevi dejavnosti".

Prevoz bo predvidoma organiziran z manjšimi vozili, npr. s kombiji

Težave imajo tudi v Črni na Koroškem, kjer šoli sicer nista bili resneje poškodovani, imajo pa nekateri učenci težave z dostopom do šole zaradi poškodovanih oz. uničenih cestnih povezav. "V teh primerih si po naših informacijah šole in posamezne občine prizadevajo, da bodo za vsakega posameznega učenca poiskali najboljšo možno rešitev za nemoteno opravljanje šolskega dela," pravijo na ministrstvu. Ob obisku ministra Darja Felde v Črni na Koroškem so med drugim pojasnili, da bodo težave s prevozom tam na začetku predvidoma urejali "z uporabo manjših prevoznih sredstev, kot so kombiji," nato pa bodo iskali dolgoročnejšo rešitev.

V občini Dravograd so na Facebooku zapisali, da skupaj s pristojnimi intenzivno preverjajo relacije, kjer so šolski prevozi predvideni. Naslednjo sredo (30. avgusta) bodo občane in šole obvestili, kje bo izvajanje šolskih prevozov sploh mogoče.

Osnovni šoli Koroški jeklarji na Ravnah na Koroškem in Franja Goloba Prevalje pa imata drugačne težave –- tako kot velik del obeh občin, imajo namreč tudi v šolah težave pri oskrbi s pitno in komunalno vodo.

Tudi šole, poškodovane julija, ne bodo zamaknile začetka pouka

Že julija je bilo v neurjih z orkanskim vetrom,nalivi in točo poškodovanih več (streh) osnovnih in srednjih šol po državi, na primer v osnovnih šolah Cankova in Turnišče ter srednjih šolah Biotehniška šola Rakičan in Gimnazija Litija.

Na ministrstvu pravijo, da podatkov o škodi sicer ne zbirajo, a po njihovih informacijah se bo na vseh omenjenih zavodih pouk začel, kot je predvideno, torej 1. septembra.

Nevladniki: Šolanje na daljavo ni opcija

Nevladniki zaradi omejenih izzivov na nekaterih območjih predlagajo zamaknitev začetka šolskega leta., je za Radio Slovenija poročala Eva Lipovšek. Anita Ogulin z Zveze prijateljev mladine Moste - Polje tako za Radio poudarja, da šolanje na daljavo ni prava rešitev, saj mnogi otroci sploh nimajo možnosti za to, hkrati pa je epidemija razgalila negativno plat poučevanja na daljavo. Kot alternativo tej zamisli vidijo zamaknitev začetka pouka. Ogulin ob tem predlaga še možnost začasne namestitve otrok v dijaških domovih in zamik izpitnih rokov, "da bodo vsi imeli enake možnosti".

Nevladniki poudarjajo tudi nujnost okrepitve šolskih svetovalnih služb, saj bodo stiske nekaterih otrok zaradi travmatičnega doživetja zelo velike.

Ujma je sicer poškodovala tudi pet srednješolskih zavodov (Gimnazijo in srednjo šolo Rudolfa Maistra v Kamniku. Šolo CIRIUS v Kamniku, Biotehniški center Naklo in Šolski center Ravne na Koroškem), vendar ne gre za hujše poškodbe, tako da se bo pouk lahko začel nemoteno. Podobno dobro so jo odnesli tudi dijaški domovi, so še navedli na ministrstvu.