Virant je odredil preiskavo glede podpisov. Foto: STA
Virant je odredil preiskavo glede podpisov. Foto: STA
Ministrstvo za notranje zadeve
Kaj se je zgodilo z manjkajočimi listi, bodo skušali ugotoviti na MNZ-ju. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Vendarle referendum o slabi banki?

Strokovne službe DZ-ja so na notranje ministrstvo poslale 36 listov s podpisi več, kot pa jih je ministrstvo po pregledu vrnilo, je po preiskavi dejal predsednik državnega zbora Gregor Virant. Gre za podpise, ki jih je k vložitvi zahteve za referendum o zakonu o stabilnosti bank, priložil sindikat kemične, nekovinske in gumarske industrije (KNG).

MNZ vrnil 36 listov s podpisi manj
Virant je dodal, da se bo najverjetneje izkazalo, da je bilo vloženih podpisov dovolj. Interno preiskavo je zdaj napovedal tudi minister za notranje zadeve Vinko Gorenak. Gorenak je imenoval tričlansko komisijo, ki bo opravila nadzor nad delom direktorata MNZ-ja za upravne notranje zadeve, migracije in naturalizacijo, kjer so opravili štetje in pregled glasov podpore za vložitev zahteve za referendum o zakonu o ukrepih za krepitev stabilnosti bank. Komisija bo delo začela v sredo dopoldne.

Podpisov morda le ne bodo zbirali?

Minister za finance Janez Šušteršič in sekretarka sindikata KNG Sonja Kos sta po sestanku v DZ-ju dejala, da se bosta obe strani še naprej pogajali. Cilj pogovorov je izogib referenduma o slabi banki, in sicer tako, da se "kakšna rešitev v zakonu še izboljša", je dejal Šušteršič. Pogajanja morajo sicer še odobriti organi sindikata, pa je poudarila Kosova.

Poslali 307, prejeli 271 listov
"Virantova" preiskava je pokazala, da je državni zbor ministrstvu posredoval 307 listov s podpisi, nazaj pa so jih prejeli 271. Po besedah generalne sekretarke DZ-ja Mojce Prelesnik gre za obrazce, na vsakem izmed njih pa je lahko do 15 podpisov. Po vložitvi podpisov DZ ne preverja njihove ustreznosti, ampak to stori pristojno ministrstvo. Na 307 listih je sicer 2.089 polj (kamor se vpiše podatke), kar po besedah Prelesnikove pomeni, da so vsi osebni podatki ustrezni.

Originalni podpisi so v DZ-ju
Originalni podpisi so v DZ-ju, v sredo pa jih bodo znova poslali ministrstvu, kjer morajo preveriti njihovo veljavnost. Gregor Virant je dejal, da pričakuje, da ga bo ministrstvo obvestilo, da je sindikat dejansko vložil 2.500 podpisov. Če bo tako, bo določil 35-dnevni rok za zbiranje 40 tisoč podpisov za zahtevo za razpis referenduma. Ministrstvo naj bi odgovorilo v dveh dneh.

Virant, sicer "noče s prstom kazati na ministra", a je Gorenaka že poklical in mu predlagal, naj tudi na MNZ-ju izvedejo interni nadzor, kar bodo tam tudi storili.

Potem ko je sindikat opozoril, da so oddali več podpisov, kot pa so jih "prešteli" na MNZ-ju, je predsednik DZ-ja Gregor Virant odredil interno preiskavo, s sindikati pa naj bi se sešel v sredo.

Podpisi izginili na poti do MNZ-ja?
Sindikat je po zavrnitvi vloge zaradi premalo podpisov opozoril na razliko v njihovem številu, saj naj bi v DZ oddali 3.127 podpisov, ministrstvo za notranje zadeve pa jih je evidentiralo 2.733. V sindikatu menijo, da so podpisi izginili nekje na poti "od DZ-ja do ministrstva".

Ker na ministrstvu razlike ne znajo pojasniti, v sindikatu menijo, da morajo to storiti v DZ-ju. Virantove izjave, da so bili postopki v DZ-ju pravilni in da ni šlo za manipulacijo, sindikata niso prepričale.

Navedbe sindikata, da so se nekateri podpisi izgubili, so "precej težka obtožba", je povedal Virant. "Po mojem mnenju je neprimerno, da v javnost prihajajo s takimi obtožbami," je dodal. Virantu se zdi prav, da jim dajo možnost, da to razčistijo s pristojnimi službami v DZ-ju. Enako bi po njegovem mnenju lahko storili na ministrstvu za notranje zadeve.

V sindikatu pa so dejali, da ne razumejo, zakaj o domnevnih nepravilnostih ne bi govorili javno, saj "ne nazadnje tudi sindikati večino dogovorov iz DZ-ja oziroma od Viranta dobivajo prek javnosti oziroma medijev, ne pa direktno".

Vendarle referendum o slabi banki?