Postopek nabave transportnega letala se bo nadaljeval takoj, ko bo ustavno sodišče odločilo o ustavnosti zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovensko vojsko do leta 2026, poudarjajo na pristojnem ministrstvu. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Postopek nabave transportnega letala se bo nadaljeval takoj, ko bo ustavno sodišče odločilo o ustavnosti zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovensko vojsko do leta 2026, poudarjajo na pristojnem ministrstvu. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

Slovenija bi transportno letalo prek mehanizma vlada–vladi kupila od Italije, postopek nabave pa se bo nadaljeval takoj, ko bo ustavno sodišče odločilo o ustavnosti zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovensko vojsko do leta 2026.

Ustavno sodišče je namreč začasno zadržalo izvajanje zakona do končne odločitve o njegovi skladnosti z ustavo. Ministrstvo je informacijo pospremilo med drugim z oceno, da bo imelo zadržanje izvajanja zakona že v tem mesecu popolnoma konkretno posledico, saj bodo prisiljeni zaustaviti proces nabave novega transportnega letala, kjer so postopki v sklepni fazi. Časnik Dnevnik pa je medtem danes poročal, da so jim na ministrstvu povedali, da je nakup letala še v fazi proučevanja najprimernejšega postopka nakupa.

Sorodna novica Ustavno sodišče začasno ustavilo nabave opreme za Slovensko vojsko

Kot najboljša možnost se je izkazalo letalo C-27J Spartan

Na ministrstvu so nato pojasnili, da je projektna skupina že konec lanskega leta izbrala tip letala, ki ga bodo kupili, in sicer gre za letalo C-27J Spartan italijanskega proizvajalca Leonardo. Strokovni svet za ključne investicije je končal investicijski postopek in ob tem predlagal, da se omenjeno letalo nabavi po možnosti prek mehanizma vlada–vladi z Italijo.

Direktorat za logistiko je zato letos že začel postopke nabave letala. Postopke so zdaj, po odločitvi ustavnega sodišča, sicer začasno ustavili.

Glede izbire letala so na ministrstvu v sporočilu za javnost navedli, da je projektna skupina pri iskanju najugodnejšega ponudnika poudarila vprašanje doseganja vojaških tehničnih zahtev, kar je bilo bistveno za odločitev o nakupu taktičnega transportnega letala, ter smotrnost takšnega nakupa s stališča dolgoročnega vzdrževanja. V končno presojo sta bila vključena dva tipa taktičnih transportnih letal, vendar se je po preučitvi vojaških tehničnih zahtev kot najboljša možnost izkazalo letalo C-27J Spartan.

Nakup "brez posrednikov"

"Naš cilj je transparenten nakup ključne opreme za Slovensko vojsko, brez posrednikov in z zagotovitvijo celovite storitve (usposabljanje, zagotavljanje rezervnih delov, vzdrževanje v celotnem času uporabe), in sicer v najkrajšem mogočem času, skladno z zagotovljenimi finančnimi sredstvi," pa so na ministrstvu navedli glede postopka nakupa letala.

Prodaja med vladami je način prodaje, ki vladam omogoča nabavo obrambne opreme, storitev in gradenj od drugih vlad. "Država, ki je v tem primeru kupec, ne posluje direktno s proizvajalcem obrambnih proizvodov ali storitev, temveč se nakup blaga opravi pri državi, ki je v tem primeru prodajalec, in sicer iz zalog te vlade ali tako, da opremo sama nabavi v ta namen," so pojasnili na ministrstvu.

Poudarili so tudi, da bo z nakupom novega transportnega letala Slovenija postala neodvisna pri zagotavljanju zračnega transporta za lastne potrebe. "Lanski izbruh pandemije covida-19 je namreč pokazal, da smo bili pri evakuaciji svojih državljanov iz tujine in pri zagotavljanju zalog zaščitne opreme odvisni večinoma od drugih prevoznikov," so še navedli na ministrstvu.