Po Glavaševih besedah niti predvidena sredstva ne bodo zadoščala, saj gre za investicije, s katerimi bi morala vojska že razpolagati. Foto: BoBo
Po Glavaševih besedah niti predvidena sredstva ne bodo zadoščala, saj gre za investicije, s katerimi bi morala vojska že razpolagati. Foto: BoBo

Predlog zakona o investicijah v Slovensko vojsko predvideva 780 milijonov evrov investicij v vojsko v prihodnjih šestih letih. V skladu s predlogom so investicije razdeljene na sedem skupin. Ena od teh predvideva nabavo dveh helikopterjev in transportnega letala, druga nabavo oklepnih vozil 8 x 8 in 4 x 4, tretja nabavo informacijske tehnologije, vezane na hibridno delovanje. Prav tako namerava vojska obsežneje kot do zdaj investirati v osebno opremo vojakov in v protioklepna sredstva.

Glavaš je v izjavi za medije po srečanju s predstavniki medijev poudaril, da vojska ta sredstva potrebuje za izvajanje nalog, ki jih mora opravljati skladno z zakonom in ustavo, pa tudi v skladu z zavezami do zavezništva. "Če želimo izpolnjevati vse te zaveze, prvenstveno za obrambo države in seveda tudi v zavezništvu, so te investicije potrebne," je poudaril. Po njegovih besedah niti predvidena sredstva ne bodo zadoščala, saj gre za investicije, s katerimi bi morala vojska že razpolagati.

Glavaš je izrazil nasprotovanje, da bi bile varde del obrambno-varnostnega sistema. Foto: BoBo
Glavaš je izrazil nasprotovanje, da bi bile varde del obrambno-varnostnega sistema. Foto: BoBo

Spremembe zakona o obrambi izboljšujejo položaj starejših vojakov

Glavaš je poudaril tudi pomen sprejetja predloga novele zakona o obrambi, ki naj bi izboljšala položaj vojakov po 45. letu, ko jim v skladu z dozdajšnjo zakonodajo preneha vojaška dolžnost. S spremembo bi omogočili prezaposlitev nekaterih vojakov po tej starosti. Ena od možnosti je, da se v SV zaposlijo kot specialisti, prav tako bi lahko skrbeli za varovanje objektov v SV ali pa se zaposlili v katerem od drugih ministrstev.

Vojak po dopolnjenem 45. letu bi ob razporeditvi na ministrstvo ali v drug državni organ obdržal število doseženih plačnih razredov. Če bi po razporeditvi prejemal nižjo plačo, pa bi mu ministrstvo pokrilo razliko. Se pa v SV zavedajo tudi potrebe po pridobivanju kadra. Ukrepov, s katerimi skušajo prepričati mlade k pridružitvi Slovenski vojski, je več. V pripravi pa je tudi nov koncept, po katerem bi postopek zaposlitve trajal bistveno manj kot do zdaj, teden ali dva. Prav tako načrtujejo vojaški modul, ki bi bil del programa nekaterih slovenskih fakultet.

Vardam ne vidi mesta v vojski

Glavaš je ob tem izrazil nasprotovanje, da bi bile varde del obrambno-varnostnega sistema, saj pravila službe jasno opredeljujejo vojsko, usposabljanje in njene zaveze. "Vardam ne vidim mesta v Slovenski vojski," je pripomnil. Prav tako je ponovil, da ni naklonjen uvedbi naborništva.