Največja in osrednja prireditev je bila tako kot vsako leto na ljubljanskem Rožniku. Foto: Reuters
Največja in osrednja prireditev je bila tako kot vsako leto na ljubljanskem Rožniku. Foto: Reuters
Prvomajski kresovi zagorijo v podporo delavskim pravicam. Foto: BoBo

Po nagovorih sindikalnih voditeljev so kres na Rožniku slovesno prižgali ob 22. uri. Kresovanje na Rožniku je sicer le uvod v praznovanje praznika dela v Ljubljani, kjer bodo v torek zgodaj zjutraj najprej zaigrale budnice, dopoldne pa bo proslava, na kateri bo zbrane nagovoril župan Zoran Janković.

V Mariboru letos večjega sindikalnega kresovanja sploh ni bilo, jim bo pa zato najbližji in eden največjih v Sloveniji že po tradiciji kres v Rušah na nekdanjem parkirišču Tovarne dušika Ruše, ki so ga popoldne začeli s postavitvijo mlaja, zvečer pa je zbrane zabavala Tanja Žagar. Mariborčani bodo praznik dela sicer v torek zaznamovali na Snežnem stadionu pod Pohorjem.

Mednarodni praznik dela
Prvomajske prireditve predstavljajo dolgoletno tradicijo po vsej Sloveniji v okviru mednarodnega praznika dela. Posvečen je Haymarketskemu izgredu, do katerega je prišlo leta 1886 v Chicagu. Delavci so zahtevali osemurni delavnik, a je policija njihove demonstracije zatrla.

Predsednik Borut Pahor se bo letos prvomajske slovesnosti kot slovesni govornik v torek udeležil na Šmohorju pri Laškem, v Šentjerneju pa bo isti dan zbrane nagovoril predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar.

Požarna varnost na prvem mestu
Ob kresovanjih na previdnost opozarja uprava za zaščito in reševanje. Kot poudarjajo, morajo biti na javnih prireditvah s kresovanjem zagotovljeni ustrezni ukrepi, zlasti požarna straža, ki pa jo lahko izvajajo le gasilci.

Posnetek govorov:

Rožnik in druga kresovanja
Priprave na kresovanje niso enostavne
Zgodovina 1. maja
Rožnik in druga kresovanja
Priprave na kresovanje niso enostavne
Zgodovina 1. maja