Državo bo dogovor s sindikati javnega sektorja očitno stal več kot 56 milijonov evrov. Foto: Reuters
Državo bo dogovor s sindikati javnega sektorja očitno stal več kot 56 milijonov evrov. Foto: Reuters

Iz združenja so opozorili, da občine manevrskega prostora pri varčevanju že dolgo nimajo več, zadnja leta pa se odrekajo prepotrebnim naložbam, razvojnim nalogam in drugim storitvam za svoje občane. Denar gre namreč v čedalje večji meri za zakonske naloge, za pokritje katerih pa država ne zagotavlja dovolj denarja. Zato vlado pozivajo, naj povprečnino za leto 2017 poveča za 5,6 evra, za leto 2018 pa za 9,1 evra.

Dodatnih 56 milijonov evrov v letu 2017 oz. 91 milijonov v 2018 za plače oz. druge stroške dela v javnem sektorju, ki jih prinaša 16. decembra sklenjen sporazum med vlado in sindikati javnega sektorja, ki naj bi ga dokončno podpisali ta teden, namreč občinam prinaša dodatne stroške, so izpostavile občine.

V dopisu vladnima predstavnikoma so izpostavili še, da je "ministrstvo za finance eksplicitno zagotovilo, da se bo izvedla uskladitev povprečnine, v kolikor bodo občine imele dodatne stroške po pogajanjih za plače v javnem sektorju".

Na ministrstvu za finance so glede tega napovedali, da se bodo držali dogovora z letošnjih pogajanj o financiranju občin v letih 2017 in 2018 ter že januarja vnovič začeli pogovore o višini povprečnine.