Policija na protestu proti covidnim ukrepom. Foto: MMC RTV SLO/Dolores Subotić
Policija na protestu proti covidnim ukrepom. Foto: MMC RTV SLO/Dolores Subotić

V Policijskem sindikatu Slovenije (PSS), ki ga vodi Rok Cvetko, so v četrtkovem dopisu generalnemu direktorju policije Antonu Olaju, ki ga je tudi objavil na družbenih omrežjih, zapisali, da je za "vse ukrepe in aktivnosti" policistov na torkovem protestu odgovoren generalni direktor.

Razmere v središču Ljubljane so se umirile, v zraku ostaja vonj po solzivcu, Stevanovića so priprli

Zaradi tega s pooblaščeno pravno pisarno preučujejo vse oblike Olajeve odgovornosti, saj zaradi njegovih pravic in obveznosti "ni mogoče izključiti suma storitve kaznivih dejanj zoper uradno dolžnost, javna pooblastila in javna sredstva oziroma druga kazniva ravnanja", ki bi se lahko pokazala po neodvisni preiskavi. Ob tem mu očitajo tudi upad ugleda in dostojanstva policistov.

Dodajajo, da so policisti s svojim ravnanjem na torkovem protestu sledili odredbam generalnega direktorja policije, direktorja policijske uprave ali policista, ki sta ga za to pooblastila ali generalni direktor ali direktor policijske uprave.

Zato so Olaja v zapisu prosili, da jih v "najkrajšem možnem času konkretno" seznani s tem, kako je potekalo poveljevanje, odrejanje ukrepanja policistov in "kdo je dejansko poveljeval oziroma izdajal odredbe policistom".

Olaj pozval k spoštovanju pogodbe o zaposlitvi

Olaj: Že dan prej smo opozarjali, da bomo odločno ukrepali, če bo potrebno

V zapisu na digitalnem družbenem omrežju je Olaj Policijskemu sindikatu Slovenije in njegovemu predsedniku Cvetku v četrtek nato odgovoril, da ima vsakdo lahko svoje mnenje.

Ostro pa je zavrnil "zavajajoče navedbe o 'zgražanju nad posredovanjem policistk in policistov' in o 'upadu ugleda in dostojanstva'".
Po Olajevih besedah gre za poskus povzročanja slabih medsebojnih odnosov, kar je v nasprotju z določbami kolektivne pogodbe za policiste in v nasprotju z določili dveh členov kodeksa policijske etike. "Tudi pogodbe o zaposlitvi, ki zavezuje k spoštovanju kodeksa," je še dodal.

SPS: Olaj je grozil z odpovedjo delovnega razmerja

Na to so se v petek na Twitterju odzvali v drugem policijskem sindikatu ‒ Sindikatu policistov Slovenije (SPS), kjer so zapisali, da je Olaj z zapisom na Twitterju "neposredno" grozil z odpovedjo delovnega razmerja Cvetku. Očitajo mu kršenje ustavnih postulatov "ustave, zakona o delovnih razmerjih, zakona o javnih uslužbencih ter določb mednarodnih konvencij o zaščiti delavskih predstavnikov in sindikalnih zaupnikov".

Sindikat policistov za neodvisno preiskavo ukazov policistom na torkovih protestih

Pozvali so ga, da pri svojem delovanju spoštuje veljavne predpise, h katerim je zavezan kot predstojnik policije. Poudarili so še, da v njihovem sindikatu ob tem Policijskemu sindikatu Slovenije in njegovemu predsedniku Cvetku izražajo "trdno podporo in solidarnost".

Dodatno so se v SPS-u oglasili danes (sobota) in v "pismu anonimnemu policistu" izrazili podporo in zahvalo policistu, ki je na četrtkovi oddaji Tarča na Televiziji Slovenija spregovoril o razmerah v policiji. Kot je zapisal predsednik SPS-a Kristjan Mlekuš, se je v policiji že začel lov na anonimnega policista, v podporo pa je pozval vse, naj v profil na družbenem omrežju dodajo napis Jaz sem anonimni policist iz Tarče.

Video: Tarča na to temo