Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

V petek so, kot je znano, v prostore TV Slovenija in celo v studio informativnega programa vdrli člani skupine, ki jo vodi Ladislav Troha. Skupina je več mesecev protestirala pred stavbo televizije in tako zahtevala medijski prostor za vsebine, ki jih zagovarjajo. Med drugim zanikajo obstoj novega koronavirusa, nasprotujejo cepljenju, javno blatijo strokovnjake, ki nastopajo v programih RTV Slovenija, nasprotujejo vladajoči koaliciji, ukrepom ipd.

Za protest pred vhodom v stavbo TV Slovenija je imela skupina dovoljenje Upravne enote Ljubljana, čeprav je policija že konec julija upravni enoti predlagala, naj dovoljenja za shode ne izda. Upravna enota tega ni storila, saj naj ne bi bili izpolnjeni pogoji za prepoved.

Zdaj naj bi po zagotovilih, ki jih ima vodstvo RTV Slovenija, skupini dovoljenje vendarle odvzeli. "Govoril sem z načelnikom upravne enote Bojanom Babičem, ki mi je zagotovil, da bo danes odločba, po kateri lahko ti protestniki protestirajo pred stavbo RTV-ja, odpravljena, kar pomeni, da vsaj protestov v nadaljevanju ne bo," je generalni direktor Andrej Grah Whatmough navedel na internem sestanku zaposlenih na RTV Slovenija. Ob tem je dodal: "Vložili smo tudi kazenske ovadbe zoper vse vpletene in upamo, da jih bo policija tudi obravnavala."

Komentar Dejana Ladike

Izredno nas žalosti, da so nekateri nesprejemljiv in zavržen dogodek izkoristili za direktno ali pa posredno namigovanje na družabnih omrežjih, da so za petkov incident odgovorni novinarji in drugi zaposleni na RTV Slovenija. Tovrstne namige ostro obsojamo, naši novinarji delajo neodvisno, strokovno in verodostojno. Petkov incident je pokazal, kako hitro se lahko besede sprevržejo v dejanja, in moralna odgovornost tistih, ki objavljajo tovrstne zapise, je velika.

Vodstvo RTV Slovenija

Ko bo prepoved vročena, bo začela veljati

Na Upravni enota (UE) Ljubljana so za STA pojasnili, da so sledili predlogu policije in bodo prepovedali nadaljnje shode zanikovalcev obstoja novega koronavirusa. Prepoved bo po napovedih vročena organizatorju v torek, in ko bo vročena, bo začela veljati.

Na upravni enoti so potrdili navedbe policije, da so že julija, ko so protestniki kršili javni red in mir, predlagali prepoved zborovanj omenjenega gibanja. "UE Ljubljana je predlog za prepoved javnega shoda pregledala in v ta namen 30. julija sklicala ustno obravnavo z namenom ugotovitve resničnega dejanskega stanja. Na ustni obravnavi je organizator časovno opredelil javni shod, opredelil prireditveni prostor ter navedel način varovanja in čas trajanja javnega shoda. Glede na to in ker policijska postaja Ljubljana Center v predlogu za prepoved ni navedla konkretnih razlogov, zaradi katerih bi bilo na javnem shodu ogroženo življenje in zdravje ljudi, UE Ljubljana ni mogla slediti predlogu za prepoved javnega shoda," so pojasnili na upravni enoti.

Po petkovem vdoru skupine v stavbo je policija znova vložila predlog za prepoved teh shodov in, kot kaže, je tokrat dovolj razlogov za takšen ukrep. "Na današnji dan je policija ponovno podala predlog za prepoved shoda, ki ga je ustrezno utemeljila. Temu predlogu bo Upravna enota Ljubljana sledila in zaradi nujnosti postopka z jutrišnjim dnem prepovedala shod," so za STA še pojasnili na upravni enoti.

Kam to pelje? V naslednjem koraku k podobnim, sorodnim, morda še hujšim dejanjem te ali one skupine posameznikov v naši družbi.

direktor Radia Slovenija Mirko Štular

RTV napoveduje strožji nadzor

Ob opozorilih, da bi se tovrstno nasilje lahko ponovilo in celo stopnjevalo, kar je mogoče tudi po mnenju strokovnjaka za varnostna vprašanja Miroslava Žaberla, je Grah Whatmough napovedal tudi pripravo novega varnostnega protokola in strožji nadzor pri vstopu v vse zgradbe RTV-ja. V sredo se bo generalni direktor sestal z županom Mestne občine Ljubljana, razpravljala pa bosta o možnosti odkupa dela zemljišča ob stavbi, kar bi omogočilo postavitev varnostne ograje.

Napad na RTV

Olaj: Ni kazalo, da bi se ta vdor lahko zgodil

Policija je morala že pred petkovim incidentom posredovati zaradi teh protestnikov, tudi zato se policija zdaj spopada z očitki, da vdora ni preprečila. Generalni direktor policije Anton Olaj je v nedeljski oddaji Politično s Tanjo Gobec pojasnil, da "varnostna ocena ‒ oziroma informacije ‒ ni kazala, da bi se ta vdor lahko zgodil".

Olaj o vdoru v prostore RTV Slovenija

"Ampak tudi takrat, ko se je, je bila intervencija zelo hitra in učinkovita. Nadejam se, da bo zadeva v prihodnje urejena s strani varnostne službe na RTV-ju, ki bo to preprečevala v samem startu," je še povedal. Ob tem je poudaril, da takšno akcijo protestnikov odločno obsoja: "Gre za zelo ponesrečen poskus izvajanja ustavne pravice svobode izražanja. Ta ustavna pravica se lahko učinkovito izraža tudi tako, da se upoštevajo veljavni predpisi."

O morebitni uvedbi strokovnega nadzora nad delom policije v tem primeru pa je Olaj dejal: "V vsakem primeru se bom pustil obširno seznaniti s to zadevo in potem bo sledila ocena, ali je to potrebno ali ne."

Čaleta: Težko bi rekel, da so bili storjeni vsi varnostni ukrepi

Varnostni strokovnjak Denis Čaleta je v Odmevih povedal, da takšni vdori kažejo, da se radikalizacija po družbi razrašča. "To je vredno obsodbe na vseh nivojih." Po njegovem mnenju se takšno dejanje lahko hitro sprevrže v nasilje, zato se je treba o tej težavi kar nekaj časa pogovarjati. "Organi bi morali izkoriščati vse svoje pristojnosti, da se takšni dogodki preprečijo." V družbi vedno obstajajo odstotki ljudi, ki so za svoja stališča pripravljeni uporabljati tudi fizične prijeme, je nadaljeval in poudaril, da tudi ta covidni čas nosi s sabo pritiske. "Na to moramo biti pozorni, tudi vodstvo te hiše. Z varnostnega stališča bi težko rekel, da so bili storjeni vsi varnostni ukrepi. Protestniki pred RTV-jem niso bili od včeraj," je še dodal.

Petkov vdor proticepilcev v studio TV Slovenija še vedno odmeva

Obsodba IPI-ja

Vdor so obsodili tudi v Mednarodnem novinarskem inštitutu (IPI), pri katerem so na Twitterju zapisali, da "odločno obsojajo šokanten incident na sedežu RTV Slovenija". Poudarili so še, da "nadlegovanje novinarjev RTV Slovenija traja že predolgo", ter izrazili tako solidarnost z medijsko hišo kot tudi pričakovanje, da bo policija hitro ukrepala.

V Društvu novinarjev Slovenije so že izpostavili, da "napad na javni medij ni samo napad na novinarstvo, ampak je napad na temelje demokracije". Podpredsednik društva Gašper Andrinek je za TV Slovenija med drugim poudaril, da se je po njegovem mnenju sprožila snežena kepa, ki jo bo težko ustaviti: "Raziskava Unesca kaže, da lahko kar 20 odstotkov spletnih napadov preraste v fizično nasilje. To pa je stvar, ki nas resno skrbi."

V DNS-ju pozivajo k prenehanju načrtnega ustvarjanja sovražnosti do novinarstva

Zorčič: Signal za politiko, da vendarle stopi korak nazaj

Na dogajanje na RTV Slovenija se je odzval tudi predsednik državnega zbora Igor Zorčič. Po njegovi oceni dogajanje kaže na to, kako daleč smo pripeljali odnose v družbi, predvsem odnose do institucij, pa tudi med politiko in mediji: "Mislim, da je to tudi signal za politiko, da vendarle stopi korak nazaj pri vprašanju glede tega, kako komunicira med sabo, do medijev, do medijskih hiš in ne nazadnje tudi do samih oddaj. Glede na to, da je mogoče opaziti po družbenih omrežjih, da nekateri politiki vehementno kritizirajo ne samo posamezne novinarje, ampak tudi oddaje, način dela posameznih medijskih hiš. "