Nepovezani poslanci so predstavili pobudo za višjo varnost zasebnosti pri elektronskem komuniciranju. Foto: RTV SLO
Nepovezani poslanci so predstavili pobudo za višjo varnost zasebnosti pri elektronskem komuniciranju. Foto: RTV SLO

Z novelo zakona o elektronskih komunikacijah želijo med drugim natančneje urediti hrambo podatkov o prometu v fiksnih in mobilnih telefonskih omrežjih, internetnih komunikacijah, lokacijah mobilnih telefonov in neuspelih ali nezaključenih klicih v omrežjih. Podatki bi se uporabljali za pregon kaznivih dejanj in terorizma, pri čemer pa bi se rok za shranjevanje podatkov s 24 skrajšal na 12 mesecev. Poslanci nepovezane poslanske skupine se sklicujejo na nekatere študije, ki kažejo, da je hramba teh podatkov po enem letu precej neuporabna.

Novela zakona o kazenskem postopku predvideva, da bi bilo podatke o prometu v elektronskem komunikacijskem omrežju mogoče pridobiti le za pregon hujših kaznivih dejanj ter tistih dejanj, za katera se lahko odredijo ukrepi tajnega opazovanja. Zdajšnja zakonodaja namreč dopušča nesorazmerne posege v človekove pravice, so opozorili poslanci.

Spremembe zakona o parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb razširjajo pristojnosti parlamentarne komisije. Po novem bi lahko nadzorovala tudi izvajanje ukrepa pridobivanja podatkov o udeležencih, okoliščinah in dejstvih prometa v elektronskem komunikacijskem omrežju, ki ga na predlog državnega tožilca odobri preiskovalni sodnik.